tirsdag den 1. december 2015

Så er der taget hul på "de sidste 3,5 meter hyldeplads"......

Som jeg skrev i forrige indlæg er der investeret i nye/flere reoler og at der var ca. 3,5 meter fri hyldeplads. Dem er jeg allerede begyndt at tage hul på.

Også som tidligere omtalt "er jeg på Facebook" og der - udover at have lidt venner og bekendte - er jeg med i en del grupper og også "følgende" (det hedder det, når man ikke kan blive ven med eller der er en gruppe for) en række institutioner, museer, medier, o.s.v., o.s.v. En af dem jeg følger er Ribe Kunstmuseum og de havde et opslag d. 25. november om at de have en form for jule-udsalg med pæne rabatter på mange af deres publikationer og bøger og andet. Der var lagt en liste ud og 3 bøger fandt jeg interessante og sendte en bestilling afsted samme dag på:


en bog om guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye (1818-1848) og skrevet af Bente Bramming, Ettore Rocco samt sidt, men ikke mindst Hans Edvard Nørregård-Nielsen. Sidstnævnte er den ene af Danmarks 2 ypperste Guldalder-kendere (den anden er Kasper Monrad på Statens Museum for Kunst). I øvrigt burde Hans Edvard Nørregård-Nielsen være i gang med en ny kæmpe-biografi om Johan Thomas Lundbye a la den han udgav for en del år siden om Christen Købke.

Den anden bog er


om (også) guldaldermaleren Vilhelm Kyhn (1819-1903). Når jeg i parentesen skriver "også", så er det fordi, at han levede og virkede langt udover Guldalderens ende - som jeg sætter til ca. 1853 med C.W. Eckerberg's død - og som oplevede både den ny realisme og impressionismen i malerkunsten. Han var født året efter Johan Thomas Lundbye og de har frekventeret Det Kongelige Kunstakademi på Charlottenborg i samme periode og må have kendt hinanden.

Den tredje bog er



om (igen også) om guldaldermaleren Thorald Brendstrup (1812-1883). Jeg er nok stødt på ham før, men ellers siger han mig intet. Han er født 2 år efter Christen Købke og 6 år før Johan Thomas Lundbye. Han må have kendt dem begge. OK - der er mange mindre kendte eller nærmest ukendte guldaldermalere, men det gør ikke noget - synes jeg - at udvide kredsen og da denne bog om en maler jeg ikke umiddelbar kender var til salg og så endda halv pris så var der ikke så meget at betænke sig på.....synes jeg.

De 3 bøger koster i almindeligt salg tilsammen kr. 497. Her - med Jule-rabat - koster de tilsammen kun kr. 323, så der er virkelig tale om en god investering.

Jeg har også tidligere omtalt, at Danmarks største og bedste antikvariat (2 forretninger i Fiolstræde og en forretning på Kultorvet), nemlig Vangsgaards Antikvariat, er gået konkurs. Søren Vangsgaard, som personligt ejer antikvariatet, har af Sø- og Handelsretten eller boets kurator, fået lov til at lave en form for realisationsudsalg for at minimere tabet/konkurs-tabets størrelse. Det realisationsudsalg startede den dag vi tog til Paris og derfor var jeg ikke derinde før end det havde været i gang i en små 10 dages tid. Jeg har været der 2 gange og 2.gang var i dag og der var der bid og jeg købte 3 bøger. Alle bøger sælges til halv pris.

Den første bog er



en bog fra 1920, nemlig Johannes Larsen og hans billeder skrevet af hans gode ven, digteren og forfatteren Johannes V.Jensen (Johannes Larsen levede 1867-1961 og Johannes V.Jensen levede 1873-1950). Jeg har skrevet så tit tidligere, at Johannes Larsen nok er den maler jeg beundrer mest i kombinationen maler, naturskildrer og menneske. Denne bog fik jeg får kr. 75. Der findes en udgave fra 1967 - altså 47 år efter førsteudgaven - hvori der skulle være et kapitel af hans erindringer inkluderet. Den eneste erindringsbog jeg kender, som Johannes Larsen har skrevet er den lille "Jeg kan huske..." som omhandler hans barndom og tidlige ungdom og hvis det er et kapitel herfra, så.....

Den anden bog er

...også om guldaldermaleren Dankvart Dreyer (1816-1852) og skrevet i 2 bind af Susanne Ludvigsen. Dankvart Dreyer var af en del af samtiden spået en pæn karriere, men der var også en del kritikere. Han fik ikke rigtig gang i karrieren bl.a. p.g.a. svagelighed eller sygelighed og valgte derfor ret  tidligt at opgive maleriet og flytte hjem til Assens, hvor han drev lidt små-landbrug og samtidgt malede lidt fra lokalområdet. Han var rigtig gode venner med Johan Thomas Lundbye og P.C.Skovgaard. Denne bog fik jeg får sølle 125 kr.

Den tredje bog er


en mindebog om billedhuggeren Gerhard Henning (1880-1967) skrevet af Haavard Rostrup og udgivet i anledning af 100-året for Gerhard Henning fødsel 1980. Jeg har en forkærlighed for "store/kraftige frodige" damer i billedhuggerkunsten. Gerhard Henning er en af repræsentanterne for denne type og I kender helt sikkert en stribe af hans figurer som står rundt omkring i Danmark og i Sverige/Norge. Bogen kostede en flad 50'er. Et par eksempler vises herunder:


....og Gerhard Henning er bare en af de billedhuggere, der har arbejdet i denne genre; Astrid Noack og Keld Moseholm er andre.

6 kommentarer:

  1. Selvfølgelig! Du har begivet dig ud på et skråplan.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rasmine.....

      .....idet mindste har jeg ikke bøger liggende i stabler i vindues-karmene som visse andre personer, Rasmine ;-) .....eller for den sags skyld i køkkenet :-D

      Ja, jeg ved det godt....det er et skråplan og måske skulle jeg gå på en afvænning af en slags.....ellers må jeg må lære at leve med det :-D

      Slet
    2. Hvis du hentyder til min komplette H.C. Andersen, ligger han absolut ikke i stabler i vindueskarmen. Han står i en pæn og ordentlig række og pynter ligefrem, når man nu ikke er så god til at huske at vande potteplanter ;-)

      For resten har jeg allerede købt den reol, der stadig er plads til, og der bliver ikke skaffet plads til flere. Jeg er gået næsten helt over til e-bøger, men det er jo også noget lettere, når ens bøger mest er tekst.

      Slet
  2. Måske du kan hjælpe mig med nogle oplysninger. Jeg vil gerne bruge skulpturen af Gerhard Henning, den uden hoved og arm, i min undervisning, men jeg kan ikke finde nogen oplysninger om den nogen steder. Kunne du måske fortælle mig hvad den hedder og hvornår den er lavet?
    Venlig hilsen Ea

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ea.

      Jeg har en bog af Haavard Rostrup: Gerhard Henning - en mindebog.

      I den er er foto fra Gerhard Henning atelier, hvor der er et foto bl.a. med en stribe gipsfigurer i stor/naturlig størrelse. Af dette foto fremgår, at den omtales som "Stående torso af Sonja". I bogen nævnes, at han i starten af 1930'erne arbejde med en model der hed Sonja og at han bl.a. - udover denne her Torso - lavede skulpturen "Siddende pige" i 1936.


      Derimod har jeg på KØS - Museet for kunst i det offentlige rum fundet bronze-udgaven og den står såmænd på Carlsbergs Besøgscenter. Jeg smider lige en link her. Scroll ned til du finder billedet af statuen og klik så på det for at få detaljer. Her hedder den "Stående pige, torso". Måske skal du tage ind og se den for på skiltet ved figuren MÅSKE kunne se hvornår den er fra.
      Du vil også finde samme sted finde billeder af "Siddende pige" som altså også er Sonja.

      KØS-linken:
      http://samlingen.koes.dk/kunstnere/gerhard-henning


      Jeg tror at han arbejdede videre med denne torso figur som endte med at blive "Faaborg-pigen" - den minder i hvert fald meget om den. Link hertil:

      http://www.skulptur-faaborg.dk/Skulptur-Faaborg/Gymnastikpige.html

      Håber det hjælper....eller hjalp lidt.

      Hilsen Jan

      Slet
  3. Mange tak for hjælpen. Det var lige oplysninger nok :)

    SvarSlet