søndag den 27. december 2015

Lidt julebesøg i Esbjerg og tilmelding til Folkeuniversitetet

Som det nok er nogen læsere bekendt, så er min søn og svigerdatter flyttet til Esbjerg i August måned. Sønnen er hjælpetræner for ishockeyholdet derovre og svigerdatteren er pædagog i en børneinstitution og de trives rigtig godt derovre........så meget, at man kan blive helt bange for at de ikke vender "hjem" til sognet her igen.

Da de nu bor der, så besluttede vi og sønnens svigerforældre Susanne og Bjarne (+svigerdatters mormor Mims) at nu var det deres tur til for en gang skyld at holde juleaften. Susanne, Bjarne og Mims tog derover allerede Tirsdag d. 22. og Mormor Mims blev installeret hos søn og svigerdatter i deres gæsteværelse, mens Susanne og Bjarne indlogerede sig på Hotel Britannia. Vi tog derover Onsdag d. 23. og indlogerede os ligeledes på Hotel Britannia (Esbjergs ishockeyklub har en sponsoraftale med Hotel Britannia, så vi boede der til mindre end halv normalpris). Fra hotellet og til søn/svigerdatter var der bare max. 10 minutters gå-tur.

Det blev mægtigt hyggeligt med meget god mad, meget snak og lidt gåture i byen i den friske luft. Vi kom som sagt Onsdag og rejste hjem igen Fredag ved middagstid.

Esbjerg er jo en ny by, forstået på den måde, at den blev anlagt som havn af Staten i 1868, efter at Danmark efter krigen i 1864 havde mistet Altona (Hertugdømmerne Holsten og Slesvig) som sydligste havneby. Før 1868 var der nada, ingenting, et øde og forladt og forblæst sted, så en hel ny by etableredes omkring den ny havn som hurtigt også fik jernbaneforbindelse med  Fredericia og Varde. Alt dette betyder, at der så ikke er så mange gamle huse i byen. De fleste store gamle huse er vel fra omkring 1870-1880'erne og byen fik Købstadsprivilegier i 1899. Knægten og svigerdatteren bor ret centralt, ikke mange meter fra byens Torv og gå-gade, så det var i det område vi gik ture. Herunder lidt billeder.....med især lidt detaljer.....det her med at jeg plejer at sige, at man tit og ofte skal huske at se op, når man går i en by :-)

Herunder ses gågaden om formiddagen d. 24. december - ikke meget liv, men forretningerne havde selvfølgelig også lukket.....dog undtagen et Fitness-center og et Døgnapotek...


...samt en kunstig skøjtebane på torvet arrangeret omkring en statue af Kong Christian d. IX. Bemærk, at der på banen til højre er lavet små hop/forhøjninger. Bemærk også det gamle rådhus bag rytterstatuen og også den gavltakke bygning helt til venstre i billedet samt den moderne bygning til venstre bagerst i billedet, som er Hotel Britannia.

Der kommer masser af unger på banen senere og også d. 25. var der mange besøgende, der måske afprøvede de skøjter, de lige havde fået i julegave.

Mellem sønnens leglighed og hotellet ligger Vor Frelser Kirke. Den ligger helt for sig selv midt på en brolagt plads. Den kirke kunne så sandelig høres; hold da op hvor der blev kimet til Gudstjeneste flere gange d. 24 samt igen d. 25.

Som jeg skrev ovenfor - og som jeg har skrevet så tit - så skal man huske også at kigge op, når man går i en by, for der er altid noget at kigge på. Herunder ses et par butiksskilt med et par fingerringe symboliserende Gulsmedeforretningen nedenunder:

En forretning havde en trekantet karnap stikkende ud over indgangsdøren. På undersiden af denne karnap sad denne gyldne Ørn:

Det gamle Rådhus er nu Turistinformation samt kommunens bryllupskontor.

Et flot gammel Byvåben var der over døren som må symbolisere Handel og Fiskeri. I dag burde der være nogen olie-rigge/bore-platforme, for Esbjerg er hovedbyen for olie-eventyret her til lands og ned i/ud for havnen, ligger der 3-4-5 store boreplatforme der venter på at blive slæbt ud i Nordsøen.

Over det gamle Posthus var der denne udsmykning. Der havde været 2 Tavler/Våbenskjolde af en slags, men de var væk nu:

Til gengæld hang der på gavl-hjørnet dette gadeskilt; en postrytter, der melder sin ankomst ved at trutte i posthornet:

Herunder ses et flot forretningsskilt; 2 gyldne løver omkransende et våbenskjold med en masse Hermelin-haler med en Hermelin for oven og et eller andet vilddyr for neden. Mon ikke der har været en Pelshandel eller måske et garveri der engang ? Den nuværende forretning sås ikke umiddelbart at have noget med den slags at gøre:

Nede for enden af gågaden, nede mod Jernbanen, så sad denne mindetavle fra 2.verdenskrig på en bygning lige OVER soklen.....man skulle altså nærmest kigge ned, for at opdage den:
Jeg "Googlede" Redaktør Laurids V.Jensen, da jeg kom hjem og fandt ud af, at han havde været en velanset borger, formand for forskellige foreninger i Esbjerg og redaktør af den lokale konservative avis Esbjergbladet. Han havde ikke været en del af Modstandsbevægelsen. Han blev, som den offentlige kendte og respekterede person han var, udpeget af SS-lederen Otto Bovensiepen som clearingsmål og skudt i hovedet af den dansk/tyske terror-gruppe Peter-gruppen.


Vel hjemme igen, var der ting og sager at overveje og gøre.

Om onsdagen lige før vi tog til Esbjerg, havde jeg fået brev fra Forlaget Permild & Rosengreen om at den bog jeg havde bestilt (engang i Maj/juni måned) ville udkomme i uge 14 i April måned 2016..altså lidt mindre end et år efter jeg har bestilt og "betalt" den og at det "betalte" beløb trækkes fra kontoen når bogen afsendes. Hmm...det havde jeg glemt...sådan da...altså....dengang jeg bestilte var det med mit daværende credit-card. Det udløb i November hvor jeg modtog mit ny. Det må vel betyde, at hvis de så trækker med de gamle oplysninger bliver trækket vel afvist. Det skal siges, at ved at forudbestille sparede jeg kr. 75 samt også porto ved afsendelsen. Nu må jeg have fat i forlaget og høre hvordan jeg lige fikser den ændring med konto-oplysninger. Bogen hedder i øvrigt "Gadens blikfang" og er om gamle danske Emalje-reklame-skilte (tryk her for at se eksempler) og udkom 1.gang i 2002 - den har jeg - men udkommer i en nyrevideret og udvidet udgave altså nu i 2016 som jeg altså også vil have. Den gamle udgave er vist øverst og den ny nedenunder:(ja - jeg ved det godt - jeg har mange "sære" interesser.....og for at det ikke skal være løgn, så har min bror bedt mig bestille et eksemplar til ham også).

På Biblioteket havde jeg for noget tid siden afhentet et eksemplar af Folkeuniversitetets katalog for den kommende vintersæson. Jeg har altid - i hvert fald i mange år - ønsket at gå til nogen af deres undervisningsforløb eller foredragsrækker men de har altid været om dagen, hvor jeg jo har været på arbejde. Nu har jeg jo masser af tid. Desværre var der ikke lige noget der sprang mig i øjnene i det store hovedkatalog som mest dækker Københavns universitets område. Så jeg afventede kataloget fra Folkeuniversitetets afdeling i Emdrup: 

Og sandelig, det katalog fik jeg fat i lige her før Jul og der i fandt jeg "mindst" 2 ting jeg gerne vil gå til, nemlig en foredragsrække "Bag om den amerikanske borgerkrig" samt en foredragsrække "Store danske kunstnere ca. 1900-1940". De foregår henholdsvis Tirsdage og Onsdage her i foråret marts,, april og maj og lapper lige to gange ind over hinanden. Det "sjove" ved disse to foredragsrækker er, at de fandme foregår sen eftermiddag og aften !!!!!! Mærkligt - nu har de ting jeg altid ville gå til foregået dagen og nu skal det være om aftenen. For et par år siden tilmeldte jeg mig en anden foredragsrække om netop den amerikanske borgerkrig. Kort før start fik jeg mail om at det ikke blev til noget p.g.a. for få tilmeldte kursister. Så vidt jeg husker, kunne jeg se, at mailen var sendt til 7 andre end mig, så vi har åbenbart været 8 tilmeldte dengang. Gad vide om det bliver anderledes dennegang. Det ER jo et niche-område det her med den amerikanske borgerkrig.

Undervisningen skal foregår på....Tada....Aarhus Universitet, Campus Emdrup. Sjovt. I gamle dage hed det Danmarks Lærerhøjskole, så Pædagogisk Seminarium, så Danmarks Pædagogiske Universitet og nu altså Aarhus Universitet, Campus Emdrup. Kært barn har (haft) mange navne :-) , men det er de samme bygninger, derud på hjørnet af Tuborgvej og Emdrupvej og skråt over for Lersø Park Alle..


 Spændende om noget af det bliver til noget.

I øvrigt kan jeg se, at der er nogen andre kurser der starter op til September 2016, hvor "læreren" er den "gamle" TV-mand/vært Peter Kær. Han har i sen alder tager magistergrad i Kunsthistorie (bare det var mig ;-) ) og bl.a. brugt denne uddannelse til allerede at have lavet 2 tv-udsendelsesrækker; den ene om frække kirkekalkmalerier og den anden om forskellige kunstværker (med bl.a. Bente Scavenius) og de kurser ser spændende ud, men den tid den sorg.

4 kommentarer:

 1. Er der noget i vejen for, at du gør som Peter Kær?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, - dovenskab......og uvilje mod "lektier" og for faste rammer :-D

   Og så er jeg formentlig ikke kvalificeret til at ansøge om optagelse. Har jo kun en gammel Real-eksamen fra 1972 og tror ikke mine erhvervseksamener kan give en form for merit-overførsel :-) . Jeg tror ikke jeg ville kunne passe ind i et kvote-optag, for så mange kvoter findes vist ikke :-D

   Og så brænder jeg ikke for at tage den eksamen/uddannelse for at leve af den og bruge den professionelt, som f.eks. Peter Kær (eller andre, der går sent i gang).

   Jeg kan nu hellere lide at være en lidt belæst/halvstuderet nørd på visse områder.

   Men for 20-25 år siden havde det nok været anderledes....men dengang brændte ilden bare ikke...eller havde tankerne om det.

   Slet
  2. Uviljen mod faste rammer forstår ingen bedre end jeg - havde bare ingen anelse om, at du også er medlem af den klub :-)

   Slet
 2. Tak for historien om Esbjerg. Det er snart længe siden jeg sidst har besøgt byen.
  Spændende hvordan det går med betalingskortændringen - og folkeuniversitetskurserne.

  SvarSlet