Som skrevet i går var jeg i dag på "rundtur" på Gl.Hjortespring Skole for at se på nogle malerier af Sigurd Swane. Turen var arrangeret af "Lokalhistorisk Forening for Herlev og Hjortespring" og er/var et led i den årligt tilbagevende Herlev Festival...eller Herlev Festuge som den nu hedder og som indeholder koncerter, foredrag, spisninger, motionarrangementer o.s.v., o.s.v.
Skolen ligger lige ved siden af hvor jeg bor og skal nu nedlægges. Der skal bygges ældreboliger (hurra) istedet for, men man bevarer selve skolebygningen og gymnastiksalen, begge fra 1929. Disse skal bruges af foreningerne i Herlev.
Som det ses, er den noget slidt og tilvokset og har de seneste år været brugt til det gammeldags udtryk adfærdsvanskelige børn !!!! På billedet kan man se en dobbelt-glasdør. Den var i gamle dage hovedindgangen med en stor trappe for. Trappen er væk og det er i denne forhal/forrum, at billederne er.
Det var svært at fotografere. Rummet var meget mindre end jeg havde forestillet mig. Til gengæld var det bemalet på alle vægge og fra gulv til loft. Der var meget mørkt. Brugte jeg blitz blev det hele bare ekstremt overbelyst og uden blitz næsten for mørkt. Ærgerligt. Forhallen er i dag kontor. Det siger noget om størrelsen.
Dog mødes man på gangen udenfor af et par citater begået af Sigurd Swane:
Selve udsmykningen kom istand ved henvendelse til Ny Carlsbergfondet i 1928 og Sigurd Swane blev udvalgt til at foretage udsmykningen, som består i skildringer af det lokale erhvervsliv i Hjortespring på daværende tidspunkt. Hele udsmykningen kostede kr. 13.000 dengang i 1929. Dette skal ses i lyset af, at hele skolen kostede - med inventar og udsmykning - kr. 80.000 at opføre, hvilket giver at udsmykningen var 16 % af den samlede opførelsespris. Hvilken entreprenør/bygherre vil i dagens Danmark bruge sådan en %-sats til udsmykning af en nyopført bygning ? Imponerende.
Herover ses unge piger i det der hed "Landvaskeriet". Mange unge piger fra Herlev og Hjortespring var i tjeneste her og lærte at vaske, rulle og stryge tøj incl. at pibe præstekraver. De boede i en bygning bag vaskeriet, der blev kaldt slottet. Derfor blev pigerne kaldt for Prinsesserne :-)
Billedet herover viser Herlevs første sygekasse-praktiserende læge som ovenikøbet var en kvindelig en. Hun undersøger en dreng. Det viste sig, at drengens datter var med på rundvisningen og kunne give supplerende oplysninger, som f.eks. at der til venstre for lægen stod en mørkklædt dame (drengens moder), men at billedet blev for overfyldt, således at man fjernede hende og malede en kakkelovn i stedet for.....den lader vi lige stå lidt for sig selv :-D
Her ses billedet af smeden. Hans hus ligger i øvrigt her stadig og bare ca. 100 meter fra mit hus til den anden side.
Her er en af de lokale keramikere. Det var et pænt stort erhverv i Hjortespring dengang p.g.a. den gode ler, der var/er herude. Bedst kendt er vel SAXBO keramik ejet af Natalie Krebs. Det har jeg et par stykker af idag, som er erhvervet på et lokalt Loppemarked :-) .
Der var også billeder af tømreren, af landbruget og fra et gartneri, men desværre er disse billeder - dem som jeg tog - for dårlige til at vise.
Oprindelig ville Swane lave billederne som Fresko'er og søgte fondet om penge til noget uddannelse på Kunstakademiet indenfor det felt. Det blev ham ikke forundt, så billederne er lavet i olie på almindeligt pudsede vægge. Jeg har en ide om, at der på et tidspunkt - måske i 1955 eller 1975 under renoveringer - er smurt noget fernis eller lignende på, da billederne er meget glatte/blanke...det her med blitz-problemet.
Sammen med de før omtalte citater på gangen udenfor, er der nogen "medaljer" eller vignetter:
Dem er der 5 af og børnene på dem er lokale børn som gik på skolen dengang.
Der er også et par scnerier fra landet omkring skolen.
Jeg ved ikke lige hvorfor billedet lige over her er røget til højre, men sådan er denne blog en gang imellem at slås med.
Men alt i alt en god tur og oplevelse.
Helt utroligt med sådan en udsmykning i en ganske almindelig skole. Noget festligere end det, jeg har oplevet.
SvarSlet