torsdag den 25. august 2011

Honoré Daumier foredrag på Gl. Holtegaard.

I dag Torsdag kl. 17,00 var Lillemor og jeg til foredrag på Gl. Holtegaard. Foredraget var om den franske satiriske tegner m.m. Honoré Daumier. Foredraget holdtes af Gl. Holtegaard's leder Mads Damsbo.
Nonoré Daumier levede i Frankrig fra 1808 til 1879. Mange kender ham...eller snarere hans tegninger og få skulpturer. Det er karikaturer af magten mænd i Frankrig i tiden omkring 1830 til hans død i 1879.

Lillemor og jeg så første gang nogen af Daumiers ting på Musée D'orsay i Paris for mange, mange år siden. Der var en kæmpestor montre med små (ca. 20-30 cm. høje) karikerede skulpturer. De var ganske enkelt herlige. Mest gjorde Daumier dig i tegninger og grafik, ca. 4.000 stk. blev det til. Han var nærmest en samfundsrevser og gik hårdt til borgerskabet samt magtens mænd i Frankrig - incl. Konge og Kejser - og måtte bl.a. bøde for det med fængsesstraf. Disse små figurer har vi altså tit snakket om og set dem en enkelt gang senere dernede i Paris. Men her, da vi var i Paris i foråret og på Musée D'orsay, da var de der ikke. Måske nedpakket til udlån, restaurering eller andet, men vi savnede dem.

Gl. Holtegaard's direktør Mads Damsbo holdt et meget levende og medrivende foredrag. Det var simpelt hen i sær- og topklasse og tak for det.

Selvfølgelig så vi også udstillingen der. Den er ganske enkelt herlig. Mange litografier og få bronce-afstøbninger af de originale ler-figurer. Her er nogen eksempler:

Ovenstående karikatur forestiller den franske konge og senere kejser. Ham var Daumier ikke begejstret for. Han lavede mange karikaturer af ham oftest med ham i pæreformsudseende. Daumier kom i fængsel i 6 måneder for en af hans karikaturer af kongen. Daumier nød det. Kongen var nemlig "så dum" at holde alle sine fjender og modstandere fængslet i samme fængsel og Daumier og de andre fik virkelig snakket om Kongen og samlet mange ting sammen til senere brug. Ovenstående litografi er med kongen og 3 ansigter; hans fortid, nutid og fremtid.

De 2 næste lerfigurer, som Daumier modellerede efter opfordring fra en redaktør af et satirisk tidsskrift, var der desværre ikke. Det var disse Lillemor og jeg faldt for i Paris for mange år siden. Det er politikere, adelige og stor-borgere der blev lavet.

Til gengæld var der en små 30 stykker bronceafstøbninger som vist nedenfor. De er også gode, men når ikke ler-figurerne til sokkeholderne.
Men alt i alt en dejlig eftermiddag med et rigtigt godt foredrag fremført af Mads Damsbo.

1 kommentar:

  1. Dejlige historier og billeder! Det lyder som en fint udstilling.

    SvarSlet