tirsdag den 23. august 2011

Gammelgaard - Borgerne udstiller.....

Her i sognet har vi et Kunst- og Kulturcenter ved navn Gammelgaard. Kommunalt ejet selvfølgelig. Og jeg bor ca. 500 meter fra det og har kommet der tit i de sidste 25 år eller så. Dels har jeg været der som almindelig besøgende til forskellige udstillinger og dels fordi jeg i en årrække var bestyrelsesmedlem i Herlev Kunstforening som brugte stedet som udstillingssted.


Oprindelig en stor gård fra midten af 1800-tallet, siden lidt blandet beboelse (jordene frasolgte) med bl.a. formål som bilkirkegård; jeg kan huske tilbage i 1972 da jeg så stedet første gang, at det var slemt forfaldent, at der stod en masse bilvrag derinde mellem de mange træer og at det dengang kun bestod af hovedbygningen og en faldefærdig lade til højre for.

I en periode var der en også en lade til venstre som anvendtes af en lokal brændselshandler, Kai Dige Bach, tilbage i slutningen af 1950érne og starten af 1960érne som lager. Laden brændte og lå som ruin i mange år og siden fjernet.

På et tidspunkt købte kommunen ejendommen og fik den totalt renoveret - både hovedbygningen og et par efter også den eksisterende højre lade. Vi, Herlev Kunstforening, havde hidtil haft Biblioteket som vores udstillingssted, men fik nu tilbudt at lave/holde vores udstillinger på Gammelgaard mod at vi selv stillede mandskab til rådighed i åbningstiden. Vi havde en del gode år der, indtil kommunen ansatte en Kultur-konsulent, som fik sit kontor på Gammelgaard og som begyndte at blande sig i vores aktiviteter og udstillinger og gjorde livet så surt for os, at vi til sidst nedlagde foreningen. Den er siden genopstået i et nyt regi med ny og anden bestyrelse og bruger bu....tada....Biblioteket som udstillingssted igen. Nok om det.

En af de ting, der kom til for en del år siden var en årlig udstilling. hvor man simpelthen inviterede Herlev-borgerne til at udstille deres ting på Gammelgaard og det blev en kanon succes. Og den udstilling nyder jeg hvert år at se. Der er utroligt meget godt at se og lige så meget crap...men sådan er det jo, når smag og behag er forskellig...og heldigvis for det.

Vores lokale brændselshandler Kai Dige Bach forærede for et par år siden kommunen en gave i, at han gen-/nyopførte den nedbrændte lade og nu fremstår det som en en flot helhed med 2 lader hvor der er udstillinger, koncerter og foredrag i ligesom der også er det i Hovedbygningen. I denne er der iøvrigt i kælder-etagen et stort keramik-værksted hvor der er forskellige hold (aftenskoler og interessegrupper) der udnytter og bruger dette. På 1. sal er der store atelier som også bruges på tilsvarende vis. Altså et godt sted for kunst- og kulturinteresserede borger.

Her er lidt fra den årlige borger-udstilling. Dog vil jeg indføre, at det er den sløjeste jeg nogen sinde har set der. Der udstilles knap 100 ting ialt i hovedbygningen og de 2 lader. Der plejer at være meget, meget mere.Og så synes jeg også at kvaliteten er faldet....eller også skyldes det at der er så få ting i forhold til tidligere at mangfoldigheden og forskelligehden mangler.

Lige de viste ting synes jeg er gode. Der er en papir-folder med numre og navne til udstillingen. Desværre mangler en masse numre ved værkerne, så man kan ikke identificere værker/kunstneren. Ærgerligt.

Alle billeder i dette indlæg er taget med mobiltelefonens 3,2 mega-pixels kamera; derfor kvaliteten eller mangel på samme.







Iøvrigt skal jeg imorgen på rundvisning på skolen der ligger mellem mit hus og Gammelgaard og se nogen billeder fra 1910'erne/1920'erne begået af Sigurd Swane. Det er ham, der var gift med Johannes Larsen søster og som - søsteren altså - blev kaldt for Uglen. Iøvrigt havde Sigurd Swane en broder der var embedsmand. Det gav anledning til, at Sigurd Swane - af Johannes Larsen og hans omgangskreds - blev kaldt for Male-Swane og den anden broder for Skrive-Swane. Sigurd Swane blev siden skilt fra Uglen (Johannes Larsens søster) og gift igen og sammen med sin nye kone fik en stribe børn og grundlagde det, der i dag hedder Maler-gården i Odsherred.

Og på Torsdag skal Lillemor og jeg til foredrag på Gl.Holtegaard om Daumier, en fransk satiriker fra omkring starten af 1800-tallet, som i sine tegninger spidede borgerskab og adel med sine satiriske tegninger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar