søndag den 5. februar 2012

Dronningens udstilling på Arken

Så vågnede man op til en masse sne, både liggende og stadig faldende. DET gider jeg bare ikke mere. Der har været nok de 2 foregående år til også at dække de mange følgende års "behov" for sne-fald.
Nåh - men altså ud og skrabe fortorv og børste bilen fri, for Lillemor og jeg havde besluttet os for, at vi idag ville på Kunstmuseet Arken i Ishøj og se Dronningens malerier og decoupager.....

Arken ER et underligt museum, synes jeg. Sådan lidt forkert "over-all" synes jeg. Vi har jo Louisiana i Humlebæk ligesom der dels er andre statslige museer og gallerier der dækker nutidskunst, så endnu et der skal offentligt finansieres er måske lige et for meget. Og så det med, at det viste sig, at ham - den unge arkitekt - der vandt konkurrencen om Arken's udseende, direkte havde plagieret en tysk brandstation...ikke godt. Og så det med at den første direktør, Anna Castberg, simpelthen var en "nobody" der tog alle ved næsen med sin hjemmelavede og konstruerede fine eksamenspapirer o.s.v.

Nåh - men nu ligger det der og det har da vist - trods alt - en stribe udmærkede udstillinger gennem årene.

Lige når man ankommer til de sale, der huser Dronningens kunst, så mødes man af denne gevaldige fotostat af hende igang med noget decoupage-halløj. Lige under hendes højre arm, den nederste, står der en plastic-flaske, hvor der på etikketten er trykt "Royal finish"......(det er lak til at påføre decoupagerne med, så de skinner og bliver holdbare)......så er stilen ligesom lagt, ik' ?

På væggen ved siden af fotostaten er følgende præsentation malet:
Håber I kan læse det.


Og så går udstillingen ellers slag i slag der ud af. Og helt ærligt; jeg synes sgu' hun er dygtig. Jeg synes hun bruger farverne på malerierne rigtigt godt og hun er ikke bange for at lave lidt spræl med motiverne. Det nedenfor er f.eks. fra Fredensborg Slotspark, hvor man ser ned ad en af Alle'erne. Det er fanget rigtig godt.

Billedet nedenfor er "noget med nogen søjler" og også her er farver og virkning rigtig god. Min mening.
Et lidt mere naturalistisk billede er det nedenfor viste.
Når man ser på de 3 ovenfor viste billeder, så synes jeg at der er noget "Karl Isakson" over dem. Jeg kan godt lide den lidt brede malemåde og de farver der er benyttet. Der er også lidt Cezanne over dem synes jeg.

...og så er nedenstående en helt anden stil...lidt pointalistisk i sit udtryk ....(nu lyder jeg sgu' som en kunst-anmelder - uha-uha)...

Og også akvareller er der en hel stribe af. Dels nogen meget stemningsmættede og dels nogen med et lidt skitse-agtigt præg fra hendes rejser nordpå....og det gør hun rigtig godt. Hun har ihvertfald styr på akvarel-teknikken.

Mine foto's levner ikke billederne nogen retfærdighed, hverken i farve, lysstyrke eller skarphed. Beklager. Tingene er altså bedre i virkeligheden.

En stribe helt nye billeder er der også; dem hun selv kalder for "Knokkel-billeder". Inspirationen er fra de mange knogler, hun har siddet med gennem sin deltagelse i arkæologiske udgravninger. De er meget anderledes og jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal synes om dem. Her kommer der 2 stykker (ud af en 7-8 stykker og uden musikledsagelse eller kommentarer):


Der er også et par billeder med sten og stenvægge - fra udgravninger ?


Og så er der hendes "Decoupager". Det er papirklip...altså en masse ting hun har klippet ud fra kataloger, blade o.s.v. og så klistret på plader, bakker, papirkurve o.s.v. Jeg må sige, at hun må have en ganske sikker hånd og en spids og skarp saks, for meget af det er sandeligt virkeligt småt eller detaljeret. Jeg synes de er spændende på en måde, men så heller ikke mere. Der er - efter min mening - FOR mange ting samlet på en ting. Måske misser jeg pointen eller historien ved dem. Jeg har tidligere set andre decoupager af hende, som ikke har været så detaljerede. Og hvilket får mig til at tænke på Kamma Rahbek, der levede omkring år 1800, og hendes decoupager, som man kan se et par stykker af på Bakkehusmuseet på Frederiksberg; de er mere enkle, men det skyldes måske nok også, at udbudet af klip-bart materiale dengang var stærkt begrænset. Men herunder ses lidt:

Den ovenfor til højre, er en bakke....


Og herover ses et par papirkurve OG HUSK NU at mine foto's slet ikke levner dem retfærdighed.

Alt i alt, så synes jeg at Dronningen gør det godt. Jeg kan godt lide det meste af det hun laver. Og jeg synes ikke, at det hverken er bedre eller dårlige end så meget såkaldte anmeldere falder i svime over. Jeg har læst lidt anmeldelser og heldigvis ER anmeldelser subjektive; det er jo kun ham anmelderens mening der står der. Og anmeldere er IKKE orakler eller kunst-eksperter - det er der nemlig ikke nogen der er. Man ved kun lidt om meget eller meget om lidt. Om noget er kunst er ikke noget man kan pådutte andre. Det er helt op til betragteren at afgøre.

Efter udstillingen nappede vi lige en kop kaffe og et stk. hjemmebagt kringel hver i cafe'en. Pris kr. 120 dask. Og så er det sandeligt betalt. Iøvrigt var entre-prisen kr. 95 pr. snude og et katalog til kr. 100.....og så faldt der lige en Andy Warhol bog af i svinget fra museumsbutikken også.....

Arken er jo mest til moderne ting. Der er et par Olauf Eliasson installationer der. Kun 2 af dem var noget værd....igen min mening. Og så har Arken jo fået en kunstgave bestående af en stribe værker af Damien Hurst. Et af dem er 2 halve køer. Går man imellem dem, så kan man se deres konserverede indvolde. Ret spøjst synes jeg.


....og så lover de faneme mere sne. Tak for kaffe.

9 kommentarer:

 1. Åh nej! Nu troede jeg lige, at den der slagteri"kunst" var et overstået stadium.

  Jeg har besøgt Arken en enkelt gang, og det har jeg ikke lyst til at gentage - ganske uanset, hvad de udstiller. Jeg kan nemlig ikke klare alt det der skæve, fik direkte kvalme. Meget ubehageligt.

  Ingen tvivl om, at dronningen er dygtig, men jeg har aldrig brudt mig om den stil, hun også har brugt i de to øverste billeder.

  Derimod synes jeg rigtig godt om de arkæologiske billeder. Dem må hun gerne male nogle flere af, og hvis de bliver udstillet et andet sted, kommer jeg gerne og kigger.

  SvarSlet
 2. Hej Rasmine...

  "Slagteri"kunst"" ??? Mener du ligesom dengang med de rådnende svin i glasmontre ? Lemmertz er en fantastisk kunstner. Men det var nu i Esbjerg jeg så dem.

  Men det er jo som det jeg skriver:

  Det er beskueren, der bestemmer om en given ting er kunst.

  Og så hader jeg ordet kunst...det er et - skal vi sige - kunstigt ord ? Men når det nu er et alment anerkendt ord for "kunst" så lad os bruge det.....Fik du fat i det ?

  SvarSlet
 3. Jeg tror nok, jeg fatter, hvad du mener, men det går jeg ikke med til. Kunst reserverer jeg til det, JEG vil anerkende som kunst. Resten forbeholder jeg mig ret til at kalde "kunst", selv om det måske er lidt besværligt.

  Men jeg har måske ikke fattet det?

  Hvorfor mener du, at kunst er et kunstigt ord??????????

  SvarSlet
 4. hej Jan...rigtig godt at læse dine betragtninger om udstillibngeb og det du har lagt mærke til...synes nu heller ikke Dronning margrethes kunst er uinterresant...kan rigtig godt lide, når hun maler landskab....og gerne dem med drama fremfor de mere lyriske, men synes generelt det er interessant at se, hvad hun laver...decouppage er nok ikke lige det som jeg synes er det mest interessante, men det er ikke noget som er let at lave og som du nævner kan det let blive for meget med alle de informationer, der er i det...
  synes også vi har haft rigeligt med sne de sidste to år og kan lige acceptere det lidt som er nu...( dog har jeg fået et lager af grøntsager, som stod i haven porrer, skrozonerrod m.m. ind i en tønde med sand og stående i et koldt rum)...smukt ser det dog ud i landskabet...men jeg har også fået nok for lang tid....
  Sikken en masse kunstoplevelser med besøg mange steder...dejligt at læse og se billeder derfra....jeg har ikke været på Aros men var igår på Silkeborg bad og så en udstilling af medlemmer af Corner som havde lavet et samarbejde med kinesiske kunstnere og lavet en udstilling der hedder "seeing landscape"....og det var en fin nok udstilling, dog ikke noget som gjorde helt vildt indtryk på mig, men enkelte ting lagde jeg dog mærke til..en kunstner, Kirsten Klein, havde taget nogel meget smukke farvefotografier i Kina og de var printet på hængende ruller, der var rullet rundt om tykke stokke som ophængning, og det var meget smukt synes jeg...En kunstner, jeg ikke kendte, Finn Heiberg, lavede nogel spændende malerier, som mindede mig lidt om den måde drenge kan tegne meget detaljeret, der var biler og forskelligt i et landskab....En kunstner som jens Bohr kan jeg rigtig godt lide og hans træsnit nyder jegt altid at se...så var der også en kunstner, som havde skildret Kina på en umiddelbasrt ikke så romantisk måde, som man ofte kan have for vane at skildre det fremmede på. og han havde lavet malerier af det kinesiske landskab ude på landet med huse og templer og malet med både olie og acryl på en måde som lignede akvarel...meget smukt..kan ikke lige huske navnet....mange af de kinesiske kunstnere havde lavet mere spændende ting end jeg syntes, der blev vist, og det kunne man se via de kataloger, der lå på borde rundt omkring, så der blev ikke rigtig præsenteret det de kunne...men sådan er det nok, når man ser lidt af noget af en kunstner man ikke kender, og ikke kender andet fra pågældende....men spændende at kige lisdt i kataloger...
  Og så lige lidt apropos priser....kaffe/cacao og med en lækker friskbagt kæmpe bolle med smør kostede 40 kr. pr. snude....ja lidt en anden pris end du måtte af med på Arken....og indgangsprisen til Silkeborg bad er 60 for en person...bare lioge for en sammenligning..

  venligst Anita

  SvarSlet
 5. Jeg er meget enig med dine betragtninger omkring Arken. Men det blev bygget, fordi det skulle være en socialdemokratisk pendant til Louisiana. Det skulle være kunst med en bredere og folkeligere appel end modstykket i nordsjælland.

  Der er vel ingen tvivl om, at dronningen har masser af talent. Det er jeg i hvert fald også enig med dig i. Hvis hun ikke var dronning, så tror jeg kunne være blevet en rigtig god kunstner.

  SvarSlet
 6. Rasmine:>

  Du har jo netop fattet det: Det er jo netop DIG - beskueren - der bestemmer om noget er kunst = at/om DU kan lide det. Det kan ingen andre bestemme, uanset hvormeget de "påstår" at det er kunst.

  Det der ubehag på Arken ? Var det fysisk på grund af Arkens fysiske udseende; det lange midterrum i en meget flad elipse-formet udgave m.m. ?

  Ordet kunst......går jo videre over i ordet kunstigt; altså noget u-originalt/andet end det ser ud til/noget erstatningsagtigt/istedet for o.s.v.

  På svensk eksisterer ordet konst som svarer til vores kunst. Men de har også ordet konstigt som betyder underligt.

  Men nu har vi jo vedtaget at ordet kunst dækker......ja - kunst, og måske er det et udmærket begreb for en fællesnævner som vi allesammen så har og går ud fra.

  Det - i min optik - skal ses i det jeg skriver med, at den der frembringelse du nu ser på, den bestemmer DU om den er kunst...eller ej.

  Det er jo en meget subjektiv ting.....kunst.

  SvarSlet
 7. Anita:>

  Var det kun for at se den udstilling, at du tog til Silkeborg ? Corner er jo en af de ældste kunstnersammenslutninger vi har. Kirsten Klein tager nogen mægtig flotte billeder. Hun har jo illustreret den bog om Limfjorden som Hans Edvard Nørregård-Nielsen netop har udgivet i 2 bind (og som jeg har købt). De andre du nævner, siger mig ikke lige umiddelbart noget.

  Ja - priserne i Jylland....det er vist nok bl.a. noget med, at det her moms-halløj ikke rigtig "slået igennem" derovre hos jer :-)

  ...og dit landbrugsliv ligger jo stille nu p.g.a. vejret/årstiden ?

  SvarSlet
 8. Jens:>

  Jep - havde glemt at nævne den der socialdemokratiske vinkel der. Og igen var der noget med nogen budgetter, der blev overskredet og hvem skulle betale gildet.

  SvarSlet
 9. hej jan !

  ja turen til Silkeborg var udelukkende for at gå på udstilling...det ville være dejligt om momsen blev sløjfet herovre...( selvom det sikkert kan lyde sådan...)...:O)
  næ mit haveliv ligger ikke stille....lige får tiden er jeg ved at fælde en del store buske og nogel træer...og det er helens koldt, men læ der hvor jeg gør det og arbejdet gør at jeg holder varmen...og lidt sved kommer der da også...ellers begynder vi snart at så frø indendøre...og planlægger næste års afgrøde...og jo i Silkeborg var vi også indenfor et sted for at købe økologiske frø....fik købt selvom der i virkeligheden slet ikke var åbent for dagligsalg før i marts men kun netsalg...men dejligt at vi fik med alligevel...
  ellers er jeg også igang med noget oprydning af gammelt hegn fra da vi havde høns og i foråret regner jeg med at vi skal have fældet en hel del store træer, som vi dog ikkke selv tør give os i kast med.....men der er selvfølgelig ikke det store havearbejde som tidligere...specielt fordi haven var helt nyanlagt på en mark, så gav det ret meget ekstra arbejde...håber at få tid til andre sjove ting i haven i år end ren havedyrkning...

  SvarSlet