lørdag den 12. februar 2011

Apropos gårsdagens koncert....

Iblandt musikerne sad der en fyr med et enormt strenge-instrument. Kunne minde om en Lut/luth i stor/lang/anderledes udgave. I programmet figurede en Fredrik Bock der spillede på noget der hed en "Theorbe", hvilket absolut ikke sagde mig noget. Kunne det være ham/den der var at se dernede ? Ihvertfald kunne man under nogen af numrene høre mørke, sprøde Lut- eller guitaragtig toner. Men det var godt nok en stort/langt instrument, det der. Idag googlede jeg så lige ordet "Theorbe" og vup-ti frem kom både forklaring og billeder:En Theorbe (kan staves på forskellige måder alt afhængig af land) er et strenge-instrument fra ca. 1600-tallet. Det er i familie med Lut'en. Faktiskt betegnes det som en art "bas-lut". Som I kan se på billedet ovenfor, så er det et stort/langt instrument med en "helvedes masse" strenge. Der var også lidt lyd-/video-eksempler (længe leve "Youtube").

Nedenfor ses en Lut. Et meget mindre instrument også fra 1600-tallet, men fantastiskt at at høre og det må være pokkers svært at spille på med alle de strenge.

Da jeg havde set de billeder, så faldt min ungdoms musik mig i hu. Jeg har selv spillet noget guitar (og banjo) i de gode gamle dage og lyttede til en del guitar-musik. De fleste har vel hørt om spanieren Andres Segovia (om ikke andet så fordi Shubidua nævner ham på et af deres numre). Ellers var det f.eks. Paco de Lucia jeg hørte. Og en fantastisk plade/cd findes der med
netop Paco de Lucia, Al di Meola og John Mclaughlin "Friday night in San Francisco" - en live-cd ud over det sædvanlige.
Ellers var det bedste jeg kunne høre danske Ingolf Olsen (se billedet af ham nedenfor), som har lavet en masse plader/cd'er både med Lut og med især guitar.


På nogen plader sang han selv og han har en god stemme. Det var oftest fra barokken af han spillede musik fra, men også en del moderne. Idag har jeg ikke en cd med ham. Jeg havde en stribe plader med ham, men de blev jo stjålet ved et indbrud en gang, hvor der forsvandt ca. 5-600 plader (LP'er).

Idag har jeg et par enkelte med Kaare Norge, I ved - Michala Petri's mand.

Når jeg rigtig skal "drille" Lillemor, så sætter jeg en CD på med musik af John Dowland, en komponist/guitar-spiller, der spillede for - var ansat af - Christian d. IV . Lige netop den har hun det lidt svært med; madrgaler og 1600-tals musik er bestemt ikke hende.

3 kommentarer:

  1. Jeg kan slet ikke stå for lut, så jeg var engang på renæssancemusikkursus, hvor man kunne låne instrumenterne. Det gik altså bare ikke; mine fingerspidser og/eller jeg er alt for sarte.

    Men John Dowland - ja tak! Gerne spillet af Julian Bream.

    Engang for mange år siden var jeg til en koncert i Odd Fellow Palæet med selveste Andres Segovia. Han var meget gammel på det tidspunkt, og jeg havde ikke spor forstand på guitarmusik, men det havde min ledsager, og han var fuldstændig euforisk. Selv jeg opfattede, at der var noget særligt over det.

    Men altså, Jan, Michala er ikke gift med Kaare Norge (som jeg i parentes bemærket synes er lidt kedelig), men Lars Hannibal. LH spillede for resten på theorbe til den koncert, jeg var til for et halvt års tid siden i Aalholm Kirke.

    SvarSlet
  2. Rigtigt. Lars Hannibal. My mistake. Det var i hvertfald en med et anderledes navn og Norge synes jeg er bedre end Hannibal.....men det synes Michala Petri åbenbart ikke ;-)

    Om han spiller kedelig musik, det ved jeg ikke. Det, jeg har hørt, når det var klassisk guitar vel at mærke, har da været OK.

    Og det med at du har begået dig i "lut'ens verden".....jeg bøjer mig dybt i støvet.

    SvarSlet
  3. Smukke instrumenter både theorbe og lut...og det er da spændende med ældre tiders strengeinstrumenter..men ikke noget jeg sådan kender til....men det ser ud til at være meget smukt udført håndværk, sådanne instrumenter...

    SvarSlet