Så står man der på terrassen og ryger en smøg og drikker en krus varm kaffe og ser så så en flok fugle komme fra vest af. Fat i kikkerten - hvoraf en står fast ved døren til teraassen - og sørme så; en flok Storspove på 16 stk. trækkende fra vest og næsten hen over mit hus.
Storspover som de hedder nu om dags. I "gamle" - for ikke mange år siden - hed de bare Stor Regnspove, men nu hedder de altså officielt Storspove......lige som Lille Regnspove hedder Småspove !!!
DOF har et navneudvalg som har gennemgået alle fuglenavne i DK og ændret nogle få som f.eks. Spoverne. De prøvede også at ændre den gode gamle Bomlærke til Kornværling (den er jo en del af Værlinge-familien og slet ikke i familie med Lærkerne), men det faldt ikke i god jord. Folk holdt fast ved den gamle betegnelse, Bomlærke. Jeg tror nok, at begge betegnelser bruges bruges i flæng.
Andre gange så tænker man ikke over navnene. Eksempelvis så kender vi jo alle sammen - i hvertfald i vores generation og yngre - Stenpikkeren. En almindelig sommergæst. Men omkring 2.verdenskrig og før, så hed den Digesmutte. DET navn ville vi jo nok undre os over i dag.
Et andet navn - som stadig snakkes om idag - er Fjeldvågen. Den har haft navne Vinter Musvåge, Loddenbenet Musvåge. Jeg synes alle 3 navne er passende, men altså....Fjeldvåge.
Læser man Johannes Larsen - og hvem gør ikke det ;-) - så støder man tit på gamle fuglenavne. Et af de bedste navne, jeg er stødt på er Rød-fod-falk. Jeg synes det navn ligger enormt godt på tungen....eller i munden. En Rød-fod Falk. Det smager. Men det er altså en Aftenfalk.
Og sådan er der så meget.
....og så igår aftes, så fik knægten min sæsonens 2. syning i hovedet. Den første var da han fik skudt en puck (175 gram massiv vulkaniseret gummi) i hovedet under en ishockeykamp for små 3 uger siden, så han flækkede overlæben op til underkanten af næsen; det kostede en stribe sting. Den i går aftes, var det mere sædvanlige....en stav i hovedet så øjenbrynet sprak og var bare til 3 sting. Og sådan er der så meget.......;-) .....i den sport.
Jeg ved stort set ingenting om fugle, bortset fra, at jeg kan lide at se på dem, og hvem kan ikke det. Alligevel undrer jeg mig lidt over din undren over digesmutte. Det havde jeg ganske vist ikke hørt før, men jeg kender da en gærdesmutte. Den hedder måske heller ikke sådan mere, eller skyldes din undren over digesmutte, at sådan en faktisk ikke er en "smutte"?
SvarSletFin lille observation!
SvarSletDet tog mig et lille år at bruge Storspove i stedet for Stor Regnspove, hvilket jeg syndes lød bedre og flotter. Bomlærke bruger jeg forsat! ;-)
Hej Rasmine.
SvarSletGærdesmutte eksisterer skam stadigvæk - heldigvis.
Jeg tror at Digesmuttens navneændring til Stenpikker, skyldes 2 ting; den ene at de 2 fugle Stenpikkeren og Gærdesmutten slet ikke er i familie med hinanden og det derfor er dumt at have navne så tæt på hinanden og derefter at deres habitater (levesteder) er så væsensforskellige. Gærdesmutten lever lavt i haver, buske, skovbunde hvor den vimser rundt. Til gengæld lever Stenpikkeren oftest i åbne områder med lav eller stort set ingen vegetation og pikker i stenene og gruset og jorden rundt om kring.
Det var jo noget i den retning, jeg havde en mistanke om, men nu har jeg så også set, at de slet ikke ligner hinanden af udseende, så det er da underligt, at man tidligere har kaldt dem begge to for smutter.
SvarSlet