tirsdag den 18. august 2009

Jagt og jægere....

Lige nu kører der på Netfugl.dk en af de her umulige debatter om evt. udvidet jagt på Vade-fugle. Det er af de her debatter - eller forsøg derpå - som på forhånd er dødsdømt. En debat, hvor (evt.) deltagere har malet sig selv op i hvert sit hjørne.

Og jeg skal gerne medgive, at jeg er en af dem, der står i det hjørne hvor holdningen er den, at Jagt skal forbydes.

Jeg har virkelig svært ved at forlige mig med tanken om at jagt - i det 21. århundrede - bør være tilladt herhjemme. Og ja - for mig ER det sort/hvidt; et klart rungende NEJ.

Jg har endnu ikke hørt et eneste brugbart argument for jagt i dagens Danmark herhjemme. Jagt er IKKE nødvendigt for overlevelse - det var det før i tiden, men ikke i dagens Danmark.

For mig at se, så er det "kick'et" for jægeren ved at dræbe et andet væsen, der tæller. Jo - jeg kan godt forstå det her med "kick'et", for det får jeg også af mange ting som f.eks. når jeg ser et godt maleri, ser et flot landskab, læser en god bog, hører et godt musik-stykke, have en god oplevelse o.s.v., o.s.v. Men "kick'et" med at dræbe ???? Jeg fatter det ikke. Det må være et eller andet med en tanke om at man er Herre over liv og død.

Jeg kan godt følge, at der engang imellem må ske en bortskydning for eks. i en Dyre-have, hvor der er begrænset fysisk plads eller hvor skadedyr hærger. Her bør og er det så statsautoriserede jægere, der sørger for det.

Men den der tanke med suppe-gryden og regulering og bæredygtighed på vildtet og dermed mulighed for jagt og hvad ved jeg, den holder ikke for lyst-mord.

Jeg ER imod jagt som det findes i Danmark idag og har endnu ikke hørt et argument der kunne rykke mig derfra.

Nok om det - det skulle bare ud.........

11 kommentarer:

 1. Jeg vil på ingen måde åbne en debat ved min kommentar, men blot fortælle, at for mig er forskelle på at gå i naturen og gå på jagt i naturen, at når jeg er på jagt føler jeg mig mere som en del af helheden.

  Jeg kan sagtens følge dine argumenter, og vi kan vælge -som det allerede er tilfældet med vore sæler- at lade dem få større udsving i bestanden.
  Sygdom og langsom sældød indtræder så i bestanden ca. hvert 10. år med ca. 80 pct. dødelighed til følge.
  Det er naturens orden, så det finder jeg sådan set også ok; men om det et mere "etisk korrekt", er jeg knapt så sikker på.

  -Og så skyder jeg forøvrigt til gryden. Jeg holder meget af vildtkød.

  Hvad med dig? Er du vegetar?
  Eller jager du kun i køledisken og lader andre om at få blod på hænderne? :-)

  SvarSlet
 2. Hej Farmer.

  Jeg er ikke vegetar og ja - jeg lader andre (slagterne) om at få blod på hænderne.

  Og ja - jægere får da også en oplevelse ved at være i naturen.

  Og netop den der med at skyde til suppegryden, det er den jeg ikke forstår. Det er jo ikke nødvendigt - man kan jo jage i køledisken ;-)

  Det er det her jeg mener med at sådanne diskussioner er dødsdømte/omsonste.

  Jeg respekterer din ret til at udøve jagt. Det er lovligt og det er så det. På samme måde respekterer jeg også at folk har den religion de nu har, at de har den politiske overbevisning som de nu har o.s.v. Men at jeg så ikke forstår at de udøver jagt, har den religion eller den politiske overbevisning o.s.v., det er jo noget andet.

  Jeg er en meget stor tilhænger af demokrati og dermed følger at regler og love skal følges - det skal der ikke herske nogen tvivl om.

  SvarSlet
 3. Jeg må indrømme, at jeg ligger på linie med Jan. Hvis så endda jagten er én mand mod byttet og byttet så bliver spist - så næsten OK. Men ofte foregår jagt i selskaber og ender nærmest som klapjagt i skoven eller på åbne marker. Det har f.... ikke noget med naturoplevelser at gøre.

  SvarSlet
 4. Når man en morgen den 1. september ser 20 jæger ved en 100 ha. stor sø, affyre over 300 skud på 2½ time, har man MEGET svært ved at hvilken naturoplevelser der skulle ligge bag. De lokale omkring den 100 ha. store sø havde samme morgen også svært ved af se naturværdigen, for de blev vækket klokken 5 om morgen, på en lørdag! Ja, mange lokale var sure, meget sure! Netop en af årsagerne til jeg ikke bryder mig om jagt, det lammer og skræmmer alt væk, også på flere kilometers afstand. Dertil røre det mig ikke om jægeren får and eller to med hjem. Men dejligt at Farmer kan spille sine kort; vegetaren, slagteren og supermarked, dem har man ikke hørt før...

  SvarSlet
 5. Hej jan
  Jeg har med interesse læst debatten og er helt på linje med farmer.

  Selv om jeg selv går på jagt synes jeg ikke det er interesant at sidde i nakken af hinanden og skyde ænder. Men naturoplevelse er mange ting og jeg føler mig ikke kompetent til at definere hvad der er oplevelse for andre.

  At spille sine kort.... Når man som Brian tager et eksempel som andejagten og naboernes manglende morgensøvn så spilles der da vist også kort.

  Jeg vil afslutningvis nævne Gorm Benzon ( forfatter til flere bøger om herregårde, fliser gamle danske tapeter osv ) Han er jagtmodstander og vegetar. Det sidste er han blevet ud fra en betragtning om at det er værre først at lade som om man er venner med dyrene for derefter at slagte og æde dem. Frænde er nogle gange frænde værst.
  Med ønsket om en god jagtsæson til alle her den første september.

  Nå jeg vil ind og pudse bøssen. Hvis der nogen der keder sig, kan de jo pudse glorien.

  Med venlig hilsen Orla ( Anitas mand )

  SvarSlet
 6. Hej Jan !

  jeg får lige lyst til at tilføje efter at have læst artiklen "Nej til jagt på vadefugle" i Fugle og Natur fra aug her i år og at have læst debatten på netfugl.dk , at det er dejligt at der også findes mere nuancerede synspunkter og vilje til et mere konstruktivt samarbejde med bl.a. jægere.......og Jan, det er ikke altid så sort-hvidt.....det er livet faktisk sjældent.....selvom man holder af jagt, hvilket det nok vil være svært at forklare for dig grundene til...så kan man godt have interesse i at se og opleve fugle og dyr uden absolut kun at tænke på naturen som en ressource for suppegryden eller som målskive for at bryste sin mandighed af.....
  Og selvom man går ind for jagt, kan man sagtens være imod visse former for jagt......men have respekt for at andre går på jagt på en anden måde end én selv...
  Ligesom man kan have respekt for forskellige måder at dyrke sin fugleinteresse på....
  Jeg går dog ikke selv på jagt, er ikke vegetar og nyder både at se på fugle, opleve naturen på godt og ondt og nyder også en dejlig middag med vildtkød, tyttebærsovs med fløde og det hele.....

  SvarSlet
 7. Hej Orla og Anita.

  Jeg er jo ikke i tvivl om at også jægere får naturoplevelser - det skriver jeg jo allerede længere oppe. Og også om det at få et "kick" af det. Men derfra til at forstå nødvendigheden af det, ja - det er jo lige det jeg ikke forstår og derfor så er imod. Så det kan man vel godt kalde for at være et sort eller hvidt ståsted. Og jeg har virkelig hørt mange argumenter gennem tiderne, men som jeg siger, så synes jeg ikke der har været nogen der har kunne overbevise mig om det modsatte eller retfærdiggøre det.

  Sådan er der jo mange ting, der er. Jeg har tidligere skrevet om Per Kirkeby's kunst. Det siger mig virkelig ikke en døjt. Jeg har set hans billeder mange steder, endda været på hans sidste store udstilling på Louisiana og stadigvæk, så siger det mig ikke en døjt uanset hvor mange gange jeg har set det og uanset hvormange andre der synes det er godt. Og det er så også et sort/hvidt standpunkt eller ? Jeg kan heller ikke lide stegt lever eller rosenkål. Det ser godt ud, det dufter godt men jeg kan bare ikke få det ned.

  Og det her med det kulinariske.....suppegryden,....smagen af lige netop den fugl.....Der tror jeg nu mere at det er tilberedningen af det, der gælder end selve arten af kød. Vi kan vist hurtigt blive enige om at en trækulsgrillstegt Tournedos med en god sovs/sauce til smager bedre end en kogt Tournedos med kogte kartofler og brun sovs, ik' ?

  I Princippet kunne man vel få Råger og Alliker til at smage ligesådan som Bekassiner, Spover o.s.v., så hvorfor ikke argumentere for at skyde Råger og Alliker istedet for Vadefugle ?

  Lige idag har en Claus Christensen som beskriver sig selv som Jæger og Ornitolog skrevet et langt indlæg på tråden/debatten på Netfugl (http://www.netfugl.dk/forum.php?id=thread&forum_id=8&thread_id=16947). Indlægget er af 20/8 kl. 17:53. Jeg tillader mig lige at "cutte" en del af et citat fra ham:

  "Så kommer den svære del, og her skal vi ind til jagtens inderste væsen, og den er svær at forklare. Den måde jeg bedst kan forklare jagt er vel ønsket om at opleve en jagt hvor alt er lykkes. Hvor man har oplevet hele spekteret fra ro og dybsindige tanker, til intens spænding i skudøjeblikket, det er nok der man skal finde jagtens væsen."

  Jeg tror han beskriver det godt/dækkende for jægeren. Opbygningen og så lige "Kill'et" til sidst som klimaksen. Det er der kæden hopper af for mig. Altså nødvendigheden af det. Jeg forstår det ikke.

  Og Orla - det er helt fint at du holder våbenet i god stand, så vi undgår "malfunctions" af alle slags.

  Den der med glorien - den synes jeg bare vi skal lade stå helt for sig, ik' ?

  SvarSlet
 8. Hej Jan !

  rart at du svarer tilbage....jeg forsøger ikke at overbevise dig om jagtens fortræffeligheder eller foranledige dig til at prøve at skyde et dyr.....selvom du har prøvet at forstå/kunne se noget i Per KIrkebys kunst.....ej heller vil jeg prøve at forklare dig forskellen i smagen af vildtet men blot sige, at det altså ikke er ligemeget, hvilkent stykke kød man indtager, tilberedningen gør ikke hele forskellen, selvom rågeunger også smager godt.....
  Jeg kommer dog til at tænke på, at mange af de dyr vi spiser, måske også kunne have brug for et mere værdigt liv inden de lader livet for autoriserede slagtere...det er også et emne i tilknytning til jagt eller ej...for det er vel en erstatning for tidligere tiders jagt ?

  SvarSlet
 9. Debatten drejer om jægerne mærkværdige lyst til at ville have lov til at skyde fredede (i øjeblikket) vadefugle. Hvad fornøjelse der skulle være i at skyde en bekkasin eller spove med et haglgevær har jeg meget svært ved at se og spise den må da også være en blandet fornøjelse (alle de hagl!) ;-)
  Nææh forbyd geværjagt og giv dem bue og pil - det ville være en mere lige kamp ;-)

  SvarSlet
 10. Hej Anita.

  Ja - der er nok "for meget" økonomi involveret i vores (mangel på) dyrevelfærd herhjemme. På det punkt er DK, eller snarere danskerne, et sjovt land. Jeg læste et sted at den del danskerne bruger færrest penge på er madvarer. Og de madvarer de så køber er discount - både pris- men også kvalitetsmæssigt.

  SvarSlet
 11. For adskillige år tilbage så jeg et naturprogram om et sted i Alperne - om det nu var i de schweiziske, eller østrigske må stå hen i det uvisse, jg husker det ikke. Området er sådan set "fredet", så der må ikke jages. Imidlertid har gemserne det med at formere sig ganske eksplosionsagtigt, siden mennesket har klaret at decimere deres naturlige fjender til noget nær 0. For at holde bestanden på et for området tåleligt niveau, er der et par professionelle jægere, der går ud ÉN gang om året, ÉN dag, og skyder.

  Jeg bor her i Nordsjælland, mellem skov og marker. I sæsonen skydes der HVER weekend så det runger i hele skoven - og over markerne. Nogle dyrearter har vænnet sig til denne krigstilstand, andre har ikke. De er forlængst flyttet/flygtet. Jeg har somme tider også lyst til det. For uanset hvor mange gange jeg siger til mig selv, at det ikke er mig, der bliver skudt efter, så bliver jeg alligevel hver gang lige forskrækket igen. Akustisk miljøforurening. Der ikke bare er momentant generende, men også har negative konsekvenser for naturen på lang sigt. Fordi den bortdriver de mere skye dyrearter.

  Udover at den dér med at skyde til suppegryden ikke holder en meter, så holder den med at "bestanden skal holdes indenfor rimelige grænser" heller ikke, som eksemplet fra Alperne viser. Et klart NEJ til jagt for kick'et - for at udagere/afreagere ("Man bliver ikke jæger, når man ikke på et tidspunkt selv har været den jagede," sagde en ven af mig engang) - fra mig også.

  SvarSlet