mandag den 6. juli 2009

Fyledalen, Skåne samt torden og regnvejr....

Igår hentede jeg Lillemor i Sturup Lufthavn. Planmæssig ankomst kl. 15,55, så jeg benyttede mig af lejligheden til at tage en tur rundt i det skånske landskab inden fra ca. 10,00 til ca. 15,45. Jeg var ved alle de store søer (næsten da); Kragesholmsjøn, Ellestadssjøn, Snogeholmssjøn, Næsbyholmsjøn, Havgårdssjøn, Borringesjøn. Faktiskt mangelede jeg kun Krankesjøn og Søvdesjøn og Vomb's enge, så havde det været fuldendt. Udover søerne var jeg også igennem Fyledalen. Den tur rute der er nævnt her, er den sædvanlige og klassiske tur som jeg tager et par gange om vinteren og igen om foråret. Målet er Havørne, Kongeørne - indimellem både Stor og Lille Skrigeørn og Kejserørn hvis de er meldt ud - Røde Glenter, Vandrefalke, Jagtfalke samt de mere almindelige Musvåger, Due- og Spurvehøge, Rørhøge m.fl. , Grøn- og Sortspætter, Ravne og Ugler....+ alle de andre fugle især de forskellige Gæs.

Nu er sommeren jo ikke de bedste tidspunkt at se på fugle på; der er meget løv = svære at se, yngletiden er for de fleste vedkommende hvorfor sangen er forstummet og fuglene dermed mere skjult. Det lykkedes dog at se en snes Røde Glenter, Musvåger, Spurve- og Duehøge, to par Ravne eller 4 samt en enkelt Ørn - sidstnævnte meget kortvarigt idet jeg ud af øjenkrogen opfattede den lettede fra et træ og forsvandt bag et andet og under en bakkekam. Umiddelbart (erfaringsmæssigt) vil jeg mene det var en adult Kongeørn.

Derudover havde jeg i Fyledalen under en lang obs-pause der en Grønspætte larmende ikke mange 10-20 meter fra mig uden at jeg kunne se kræet. Kors hvor den larmede (sang/kaldte) lige der henne, men faneme om jeg kunne se den.

Det der med den manglende sang, skal dog tages med et STORT gran salt; det var virkelig underligt at alle fugle - Bogfinker, Løv-, Gran- og Havesangere, Munke, Sanglærker m.fl. sang på fuld skrue. Underligt med tanke på at netop denne årstid plejer at være rimelig tavs. Selvfølgelig masser af Land- og Bysvaler også.


Det her er nedkørslen ind i Fyldalen fra Lycksås af.
Dette er vue over en del i den sydlige ende af dalen. Om vinteren kan man se en Kongeørnsrede derovre på den anden side.

Rød Glente lige over hovedet på mig. Svær at fotografere og i et elendigt lys. Som det ses på billederne var det rimeligt mørkt. Mange grå skyer, der omkring kl. 14,00 åbnede op for sluserne med en ordentlig gang regnvejr og torden. På et tidspunkt kørte jeg under 20 km/t og vinduesviskerne kunne slet ikke følge med, så meget regnede det.


...iøvrigt var smadder-rart at få en glad Lillemor hjem igen. De havde haft en kanon-tur deroppe på Kungsleden; anstrengende nogen dage men med godt vejr hele tiden. Ingen regn overhovedet, men de havde fået nogen våde fødder nogen gange når elve skulle forceres eller når de vadede igennem / over Pas med våd, våd halvsmeltet sne.

2 kommentarer:

  1. hej Jan !

    dejlige billeder fra området....kender det med at man prøver at lytte efter fuglelyde og så er der helt tavst.....ikke en lyd....og man ser heller ikke nogen...men jeg kender også det med larmende fugle..heri engen var der først på sommeren temmeligt larmende nattergale...så man tog sig selv i at sige højt " så hold dog k..."....men alt i alt holder jeg dog af de dyr der er her...der kan være et par insekter jeg også kunne bande lidt af...regnklæg, myg, hvepse og fluer i perioder...men det hører jo med.....

    SvarSlet
  2. Hej Jan

    Det lyder som en rigtig dejlig tur - bortset fra regnvejret - men det elsker du jo ;-) Det må være skønt at bare kunne tage på en tur og være rimelig sikker på at se så mange forskellige rovfugle, men det er jo - som bekendt - skævt fordelt...

    SvarSlet