torsdag den 9. juli 2009

Blå Kernebider / Indigo-finke....min bare :-D

Lørdag d. 4/7 kl. 10:44 "tikkede" en DOFcall ind, at der var set en mulig Blå Kernebider i Stenbjerg i Thy. Senere samme dag dukkede yderligere 3 Dofcall's op kl. 16:42, 16:52 og 19:12 om at den var dels på plads og dels genfundet.

En Blå Kernebider er en såkaldt "Yank", altså en amerikansk fugl og som måtte være trukket gevaldigt forkert, siden den var røget over Atlanterhavet til Thy.

Straks var der gang i "Twitcher-Danmark" og folk valfartede til stedet fra alle ender og kanter af Danmark for at få deres kryds. Et enkelt billede nåede der samme dag/aften at komme på hjemmesiden Netfugl.

Dagen efter, Søndag d. 5/7, igen mange besøgende - og 2 Dofcall's 10:46 og 14:26 - og endnu flere billeder. Og dens rette navn - Koboltblå Kernebider - blev angivet. Samme dag starter diskussionen på Netfugl om der er tale om en "rigtig fugl" - altså en der vitterlig er fejltrukket fra Amerika - eller om der er tale om en undsluppen Burfugl. Der gøres opmærksomt på unaturligt næb-slid, som er typiskt for Bur-fugle, nogen mener også unaturligt slid på visse af fjerene, noget som også er typiskt for Bur-fugle og andre igen skyder disse argumenter ned. Dens alder bliver også diskuteret; det må være en 2K fugl (altså en fugl der er 2 år gammel). Nogle kontakter endda lokale Burfugle-holdere/opdrættere; ingen har haft eller mangler en sådan fugl.

Uha - uha . Hvad skal man tro. Mange notabiliteter indenfor ornitologien i DK udtaler sig skrå-sikkert om at det er en rigtig fugl og andre igen om det modsatte. Der må være mange svedige håndflader; kan twitcherne få deres kryds eller ej ? Der indhentes oplysninger om observationer i udlandet, i bøger og statistikker...uha - hvad skal man dog tro ? Kræets normale træk diskuteres, dets normale leve-område o.s.v. Der redegøres for alt og argumenteres for alt.

Mandag d. 6/7-09 ingen udmeldinger på Dofcall, men af diskussionen på Netfugl fremgår, at mange stadig strømmer til, for tænk nu hvis kræet bliver godkendt som "rigtig fugl", så har man altså fået sit kryds...eller det modsatte.

SÅ sker det, der bare ikke må ske...............: En udlænding - en person bosat i Amerika midt i dens normale leve-område - blander sig og kommer med indlægget: Det der kræ, er sgu da IKKE en Blå/Koboltblå Kernebider. Det er en "skide" Indigo-finke. Der er jo helt klart de og de ting ved den, der viser, at det er en Indigo-finke.

Du godeste....hvad er nu det ? Holy Moses, Vor Herre til hest o.s.v., o.s.v. Uha-uha.......det ER jo en Indigo-finke og ovenikøbet melder en af Burfugle-holderne, at det sgu nok er hans, for der er lige undsluppet en Indigo-finke fra ham, som han har haft siden 2002.

Uha-uha.....meget, meget RØDE ØRER hos enkelte af diskussions-deltagerne. Hold da kæft, - ja men jeg troede jo at I andre havde fastslået, at det var en Koboltblå Kernebider.....jeg tænkte slet ikke i de baner...jeg troede jo....og så eller dyb, dyb tavshed....fra folket.

Ja vel ja. Det var altså en rimelig almindelig Burfugl og slet, slet ikke nogen sjældenhed. Satans - der røg det kryds. Og satans, at man er taget fra Langtbortistan og til Thy for at se en Burfugl. Bare ikke nogen har genkendt mig (mig er IKKE mig, for jeg har IKKE været der, for jeg går ikke op i artslister og krydser. Jeg kan bare godt lide at se på fugle)......og hvis så, så har DE altså også været der....ha-ha æv-bæv.

Ja - sådan er det at kigge på fugle også. Der er mange forskellige slags fuglekiggere. Jeg kører da også ud og ser på fugle (se nedenstående indlæg om Skåne-tur) og ja - jeg har da også kørt meget, meget få gange efter Hits, men så har det været som SIDE-gevinster på en tur. Jeg og nogen få ligesindede tager ud på tur i det område der og ser på alle de fugle der er på de forskellige lokaliteter. Er den der udmeldte raritet der, ja - så er den der og vi får måske set den. Får vi ikke set den, så er det OK, for det var ikke det primære mål for turen.

....sådan er der så meget....


5 kommentarer:

 1. Nu twitcher jeg jo heldigvis slet ikke, men tænkte nok det var en undsluppen... Men diskussionen på netfugl.dk ser ud til at være fjernet - jeg kan ihvertfald ikke finde den - har du nogle link, så jeg kan se hvem der burde have røde ører, hehe

  SvarSlet
 2. Hej Per.

  Kommentarerne er under de enkelte billeder. Når man trykker på billedet i galleriet, så kommer kommentarerne med. På oversigten ses de ikke ;-)

  Netfugl har nu - og tak og lov for det - delt kommentarer op i fugle-ID, foto-kritik og generelt. Man kan læse de enkelte kommentarer for sig selv gruppevis. Men man SKAL læse det hele og bemærk helst i DATO og KLOKKESLETS rækkefølge.

  http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=28546#6044a55cfb8039b8

  og her

  http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=28533

  i den sidste link er det især de 2 sidste kommentarer - især SeK's (Doktor Pjuskebusk) indlæg ;-)

  SvarSlet
 3. Hej Jan
  Tak for linksene. Det var gået min næse forbi, at man ikke kan se antal kommentarer på galleri-forsiden mere. Hvad er det nu for noget pjat ;-)

  SvarSlet
 4. Jeg tror, at det er fordi at Netfugl nu har opdelt kommentarerne i de 3 grupper: Fugle-ID, foto-kritik og Generelt og at alle de gamle kommentarer på tidligere billeder ikke er opdelt. Mon ikke det kommer igen og nu opdelt på de 3 kategorier ?

  SvarSlet
 5. Vi håber det bedste - det er ihvertfald for bøvlet at skulle ind på hvert billede for at se eventuelle kommentarer! Ha en go weekend :-)

  SvarSlet