fredag den 18. november 2016

På mine daglige gå-ture....


Jeg går jo dagligt en tur på mellem 8 og 10 km og oftest - i hvert fald p.t. 5 ud af 7 dage om ugen - går jeg en tur i vores lokale Smør- og Fedtmose. Jeg har bare små 400 meter, så er jeg i landzone med 3 rideskoler, marker, lidt eng, mosehuller i massevis samt skov...i hvert fald træbevoksede områder. Det kan ses på kortet herunder (kilk på det for at se det i stor størrelse). Jeg bor faktisk lige nede og udenfor det nederste venstre hjørne.
Når jeg går turen i mosen, kommer jeg ind fra Tibberupvej og følger så den øverste gule sti som går langs med Tibberup Å, som har sit udspring i Smørmosen og sit udløb i Roskilde Fjord (Kagsåen har også sit udspring her, men den løber ud i Køge Bugt). Undervejs skifter åen navn til Jonstrup Å og siden hen til Værebro Å, som den hedder ved sit udløb lige ved Jyllinge i Roskilde Fjord. Denne sti - og åen - er et langt stykke også kommunegrænse til Gladsaxe Kommune. Som det ses på kortet er der en masse mosehuller, en masse krat og skov-tykninger, engen/overdrev og åbne marker med dels økologisk landbrugsdrift men også marker med får og køer (oftest racerne Angus og Skotsk Højlandskvæg). Der ligger også en hjortefarm med Dådyr (jeg har set et par Dådyr i området, som må være stukket af fra Hjortefarmen) i den vestlige ende ligesom der ligger 3 rideskoler i området. Som det også ses på kortet er der mange stier - de er gule - og jeg veksler lidt mellem de forskellige stier, når jeg er dernede og derfor er turene på mellem 8-10 km.

Der er masser af dyreliv dernede. Bare i denne uge, på min tur hjemmefra og rundt i mosen har jeg set:

Skovspurv
Gråspurv
Husskade
Allike
Råge
Krage
Rødhals
Gærdesmutte
Musvit
Blåmejse
Sortmejse
Halemejse (både Nordlig og Sydlig race)
Spætmejse
Grønirisk
Bogfinke
Gransanger
Solsort
Dompap
Sjagger
Silkehale
Stær
Skovskade
Stor Flagspætte
Fiskehejre
Gråand
Grågås
Knopsvane
Grønbenet Rørhøne
Blishøne
Skarv
Tyrkerdue
Ringdue
Musvåge
Tårnfalk
Spurvehøg
Rød Glente
Hættemåge
Stormmåge
og
Sølvmåge.


I alt 39 fuglearter i den forløbne uge. Muligvis har jeg også set Grønsiskener idet jeg så en lille flok mindre fugle fouragere lidt højt og de mindede om Grønsiskener i deres væremåde uden at jeg dog positivt kunne sige det. Om sommeren er der selvfølgelig flere som for eksempel Munk, Jernspurv, Gærdesanger, Nattergal, Gøg, Lærke, Vibe, Rørsanger, Rørspurv med flere ligesom man kan se mange trækkende fugle såsom Vadefugle, Rovfugle, Traner, forskellige Gæs samt Sangsvaner med flere. Tidligere har jeg set både Skovhornugler og Natugler dernede.

Derudover har jeg i den forløbne uge af Pattedyr også set

Ræv
Hare
Egern
Rådyr

og af husdyr i ugens løb set

Får
Ged
Skotsk Højlandskvæg
Hest
Dådyr
og
Høns.

Måske har jeg glemt nogle ?  De fleste jeg har remset op, ses om ikke dagligt så i hvert fald ugentligt. Dog, - den Røde Glente og Silkehalerne er bestemt rariteter; Glenterne ses oftest i træktiden både forår og efterår og Silkehalerne er klart vintergæster. Rådyrene ses også sjældent.

Men alt i alt en lille perle her i Sognet og så oven i købet med bl.a. København som forstad :-)

10 kommentarer:

  1. Fint indlæg, Jan - måske skulle du til at indtaste dine observationer hvor de gør gavn, nemlig i DOFbasen.
    Det var du så flittig til da du boede nær Sømosen, og gik ture der... for åt tilbage...
    Det er faktisk ret sjovt og så bruges tiden positivt! :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Frankie.

      Jeg indtaster da ind i mellem da også mine observationer....senest Traner :-) tror jeg nok.

      Men helt ærligt; det kan lyde banalt og som et lille problem, men jeg har "et lille problem" med DOFbasens troværdighed. Jeg har en gang for mange år siden indrapporteret - efter en forårstur i Vest- og SønderJylland - en Gul Vipstjert som jeg så på Tipperne/Værnengene. Jeg så den bare, da jeg kravlede op i et fugletårn. Jeg havde set en Vandrefalk på en hegnspæl og den var jeg mere interesseret i at komme op i tårnet og se. Mens jeg stod deroppe, så registrerede jeg igen ud af øjenkrogen den der gule Vipstjert, men som sagt, Vandrefalken var den jeg interesserede mig for. Et par år efter indførte man med ham maleren Rasmus Strack som Boss, et Kvalitetsudvalg vedr. indrapporteringerne. Jeg fik en mail fra ham om den Gule Vipstjert...om det var rigtigt at jeg havde set den på den dato o.s.v. og om jeg kunne beskrive den, om der var vidner....Jeg svarede ham tilbage, at jeg var alene, at jeg bare havde registreret en Gul Vipstjert et par gange, mens jeg studerede og holdt øje med Vandrefalken. Jeg skrev også at jeg vidste hvordan en Gul Vipstjert så ud, for dem havde jeg set en hel del af, så jeg var sikker på, at det var sådan en. Det viste sig, da jeg undersøgte det, at den indrapportering viste, at den Gule Vipstjert jeg havde set, var den 8.tidligste observation på året af en Gul Vipstjert nogensinde. Jeg havde ikke skænket det en tanke, at det var en tidlig Gul Vipstjert. Jeg hørte så ikke mere fra ham og tænkte så ikke mere over det, før end jeg opdagede - her for et par år siden - på min DOFbase-profil, at min observation - uden begrundelse - var afvist.

      SÅ blev jeg pissed. At afvise den uden at give mig en begrundelse eller forklaring....eller bare det at afvise den, - ja så har jeg sgu ikke meget tiltro til det der Kvalitetsudvalg og derfor har jeg det sådan, at de par fugle jeg ville indrapportere, ja dem kan de så undvære.....bortset fra de Traner og lignende, jeg gider indberettet.

      Nogen skal jo se tidlige fugle.

      Så derfor, Frank.

      Slet
    2. Nu kender jeg jo ikke den pågældende observation af Gul Vipstjert, men alt i alt synes jeg, det er vældigt fint, at der findes et kvalitetsudvalg, der kan tage stilling til, om hvorvidt observationerne er gode nok eller ikke...
      Der er vitterligt en del der - i god tro - indtaster forskellige, åbenlyst 'forkerte' observationer ind i basen, og det er jo synd, for DOFbasen skulle jo meget gerne være så troværdig som mulig.
      Jeg har selv 10-11 kvalitetssikrede observationer i DOFbasen, men det er mest gamle obs., fra der jeg var meget ung, og der kan jeg godt se, i bakspejlet, at nogle af dem nok er utroværdige, de er så blevet slettet...
      Fint nok med mig :-)
      Som sagt, nu kender jeg ikke dit 'tilfælde' med Gul Vipstjert, men selvfølgelig går det ikke at indtaste en sådan meget tidligt - eller sent - uden begrundelse, som så selvfølgelig skal dokumenteres så godt muligt af finderen - og selvfølgelig bør man også få et svar tilbage, hvis den bliver afvist...
      Det er vist sådan at kvalitetsudvalget samles et par gange om året og tager de arter der er sat til kvalitetsvurdering op, hvor de vurderer om der ligger en beskrivelse af, eller et foto af den pågældende observation, hvorfra de så validerer arten, sikkert også med baggrund i observatørens kunnen og troværdighed, hvis de kender denne.
      Men selvfølgelig må der være et kvalitetsudvalg og et SU også, der validerer DOFbasens observationer, ellers ville DOFbasens obs. jo ikke være troværdige.
      At kvalitetsudvalget så også af og til kan tage fejl er en anden sag, men jeg mener ikke, at det bør afskrive en for at taste i DOFbasen, så op på hesten igen, Jan ! :-)
      Vh
      Frank

      Slet
    3. Hej igen Frankie.

      Vi er fuldstændig enige i at det er godt med et kvalitetsudvalg. Ingen tvivl om det.

      Jeg ved ikke rigtig hvad du mener med "åbenlyst forkerte observationer"....altså om du mener min indtastning af en sådan en hører til i denne kategori. Hvis du gør, så er der ikke noget at gøre ved det.

      Jeg kan jo ikke gøre for, at den Gule Vipstjert var der den dag. Og en dag skal jo være den/blandt de første de ankommer og hvem som helst kan komme til at se sådan en. Du mener åbenbart så, at man skal kunne (foto-)dokumentere den, beskrive den i alle ender og kanter og helst vedlægge underskrevne vidneerklæringer (medobservatører) før end sådan en kan godkendes. Der er jeg bare ikke enig. Det er nu sådan, at der er forskel på folk og med det mener jeg, at hvis EN af hardcore ornitterne eller de faste observatører/indberettere - helt alene og uden fotografi - havde indtastet den observation, så var den blevet godkendt uden videre, for "han/den" var/er jo en af "Gutterne".

      Du ved også, at der er folk, der på Netfugl har fået frataget deres X/observation af en fugl fordi den er set dagen før eller efter "den vedtagne periode" den har kunne krydses af i.

      Du ved også, at der er masser af folk der har krydset fugle af de ikke vidste hvad var for en, forstået på den måde at ANDRE twitchere har fortalt dem, at det er sådan et kræ de ser på. Jeg er 110 % sikker på, at mange af de krydser folk har sat burde fjernes, fordi mange folk simpelthen ikke har set fuglen ordentligt....kan beskrive den, fordi den har skulket og været svær at se i buskadset og kun set i kortvarige glimt af mange og dermed ikke - af dem - har kunne beskrives som 100 % sikre observationer.....men krydset har de fået, fordi de har været der. Der er masser af sådanne eksempler men folk - også hardcore ornitter - har fået deres kryds.

      Derfor - sådan alt i alt - så har jeg sgu ikke rigtig fidus til alle de der hit-lister og (nu) heller ikke sådan rigtig fidus til DOFbasen. Og jo - jeg kigger da på DOFbasen næsten hver dag og følger med i hvad der rør sig i landet og generelt synes jeg den er fremragende som et overordnet medie at bruge. Derfor - med alle de indberetninger I andre gør - giver den overordnet også et godt overblik over fuglelivet herhjemme.....og de få indberetninger jeg ville lave, ville ikke rykke noget i den samlede indberetningsmasse. Dofbasen overlever nok mine manglende indberetninger :-)



      Slet
    4. Hej igen Jan,
      Prøvede du dengang at beskrive fuglen (Gul Vipstjert) i kommentarfeltet og skrev at du var klar over, at det var en 'tidlig eller sen observation' ?
      Selvfølgelig skal en meget tidlig eller sen obs. gennemgås kritisk!
      Mht kryds af fugle man ikke selv bestemmer, må man jo helt selv om det, nogle vil gerne kunne se hvad det er, og krydser kun, når de selv kan bestemme en art.
      Mens andre krydser når de 'har set fuglen', uanset om de selv kan bestemme den eller ej, det er jo helt op til hver enkelt.
      Jo, DOFbasen overlever nok dine 'manglende' observationer, men jeg synes nu ikke, at sådan en 'banal' ting som en Gul Vipstjert skulle kunne forpurre al fremtidig indtasten, men dig om det :-)
      Vh
      Frank

      Slet
    5. Hej igen-igen Frankie :-)

      Jeg skrev jo i min svarmail til Rasmus Strack, at det bare var en Gul Vipstjert og at den var som dem man ser i fuglebøgerne og nej - jeg skrev intet om at det var en tidlig observation, for det vidste jeg jo ikke at det var. Som sagt - nogen skal se de tidlige og hvorfor ikke mig ? Og så den måde det foregik på med at ikke-godkende den sådan bare uden videre og ikke give besked. Nej du - min respekt for dem og mange (ikke alle) fuglefolk er faldet en del. Nok om det.

      Til gengæld for dig dig, så har jeg alligevel i dag indrapporteret 2 observationer: en fra i Tirsdags d. 16.11.2016 fra Hjortespring og en fra i dag Tirsdag d. 22.11.2016 fra Smør- og Fedtmosen :-)

      Vi ses vel derude et sted (mærkeligt at jeg ikke møder dig eller PG på mine mange næsten daglige ture dernede de sidste par måneder).

      Slet
    6. Jeg kommer selv i Smør- og Fedtmosen omkring 2 x ugentligt, gerne om formiddagen - og PG kommer der vel nok hver dag, men nok noget senere på dagen...
      Så vi ses jo nok en dag dernede :-)
      Fint med dine indtastninger, Ravnen er set nogle gange i mosen de senere år, gerne overflyvende, nok fugle fra Hareskoven, der spreder sig........... //FDE

      Slet
    7. Observationer af Ravn i Smør- og Fedtmosen:
      http://dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&artdata=art&hiddenart=15720&omraade=lokalitet&hiddenlok=159010&periode=mellemdato&dato_first=01-01-1800&dato_second=22-11-2016&obstype=observationer&species=alle&sortering=art&subspecies=yes

      Slet
  2. Sikke mange fugle mv der er at få øje på på dine gode, lange fodture i dejlige omgivelser.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jørgen.

      Mange fugle ? Tjahh - det er jo næsten alle sammen almindelige fugle og dyr, som er over det ganske danske land. Nu kan jeg godt lide at se på fugle når jeg går derude, så derfor ser jeg måske flere end folk der ikke interesserer sig for fugle. På samme måde med sommerfugle, Sværmere,insekter i al almindelighed, svampe og planter. De har ikke min interesse på samme måde. Der er nogle mennesker - som den anden "debattør" her i tråden, nemlig Frank Desting - som også har de interesser, så når han færdes derude, så ser han OGSÅ svampe og planter m.m. som vi andre dødelige end ikke aner eksisterer.....eller kan udtale :-D

      Det er bare et spørgsmål om simpel interesse. De fugle findes også hvor du bor/færdes i naturen :-)

      Slet