tirsdag den 6. oktober 2015

Store Bramgås dag....

Jeg vågnede af uransaglige årsager tidligt i morges. Klokken var 03,20 og jeg lå og vendte og drejede mig, men kunne ikke finde hvile eller ro, så for ikke at vække Lillemor stod jeg op og gik nedenunder og satte over til krus kaffe. Vi havde været hos nogen af Lillemors pensionerede kolleger Mandag aften og spise og måske var der noget ved den ellers fremragende mad der gjorde at jeg vågnede tidlig...eller måske fordi jeg fik sen kaffe omkring 21-tiden, hvad jeg ellers aldrig gør. Drikker normalt aldrig kaffe efter kl.20 om aftenen.
Mens jeg ventede på kaffevandet skulle koge, satte jeg mig ud på terrassen for at ryge en cigaret. Det var bælgragende mørkt, det blæste en del - jeg sad dog i læ - og det var faktisk, eller snarere virkede det til, ret lunt. Så hørte jeg det, der i mørket; de her små velkendte slags bjæffe-lyde lidt a la små hunde. Bramgæs.
 
En flok trak over huset der i mørket. Jeg kunne ikke se dem, men jeg kunne høre dem. Og lidt efter endnu en flok,

Så var vandet klar og kaffen blev lavet. Jeg satte mig ud igen og i løbet af den næste times tid (og et par krus kaffe til og nogen cigaretter) hørte jeg små-flokke af Bramgæs trækkende der i mørket. Dejligt. Det er en herlig lyd de har. Som skrevet længere oppe, så kan deres "gækken" minde om - i hvert fald for mig - som små vovsers bjæffen. Da jeg senere på morgenen var kommet på arbejde, konstaterede jeg at Dansk Ornitologisk Forening oplyste at der her til morgen var set nogen flokke med antal af ca. 1.000 stk. trækkende over hovedstadsområdet. Okay - det er åbenbart Store Bramgåsdag...altså dagen hvor de store flokke trækker.


Billedet herover forestiller en flok Bramgæs, som jeg fotograferede på Værnengene for et par år siden.

Her til aften kan jeg så på Dansk Ornitologisk Forenings database DOFbasen se, at der over hovedstadsområdet er set masser af Bramgæs i dag; På Amagers sydvestpynt/Kongelunden var der meldt 9.000 trækkende, Fra Køge af op til 11.000 trækkende og så fremdeles i pæne bunker.

Det er sjovt med Bramgæs. Når de trækker nordpå om foråret, så er det efter samme mønster. De går det tidlige forår i Sønderjylland og i Vestjylland på marker i kanonstore flokke og fouragerer i dagevis/ugevis op til en måneds tid.  Så en dag tager fanden ved dem alle sammen og de trækker stort set alle sammen afsted på en enkelt dag eller 2 mod Nord til deres ynglepladser på Svalbard o.s.v. Det er imponerende, når vinden er sådan, at man oplever det. Jeg har oplevet adskillige flokke hvor der var i tusindevis i de enkelte flokke og selvfølgelig også flokke med 20-30-40-50 stk. eller et par hundrede. Uanset hvad, så er det ganske imponerende og så især det som med Traner, at man ofte hører dem før man ser dem. Jeg har prøvet at køre fra Agger Tange og ned til grænsen langs Vestkysten og se masser af Gæs og især Bramgæs på markerne og især ved Kammerslusområdet ved Ribe og Ballum Enge i tusindevis af Bramgæs, for så 2 dage efter kører den samme rute/tur tilbage nordpå og hvor alle marker stort set var tomme for Bramgæs. Ganske imponerende, at de stort set alle trækker på bare en enkelt dag eller to.

Så I nogen i dag ?

3 kommentarer:

  1. Ja, jeg så Bramgæs i søndags, som omtalt på bloggen. Vi var på Ølsemagle Revle. Der var en pæn stor bunke gæs.
    Det lyder som en god sennat du havde med kaffe og cigaretter på terrassen. Hvorfor flyder gæssene i mørke? Her i huset står vi ofte op og spiser mormad på dette meget tidlige tidspunkt for så at sove glimrende igen efterfølgende.
    Ingen kaffe efter 15 for øvrigt.

    SvarSlet
  2. Hej Jørgen.

    Ja, jeg læste godt dit indlæg fra Ølsemagle Revle.

    Der er en del fugle, der er nat-trækkere som f.eks. Pibe-ænder og disse kan også høres i mørket. Maleren Johannes Larsen beskriver selv, at han tit i træktiden stod op om natten for at høre hvilke fugle der kom trækkende om natten.

    Hvorfor der er nogen der trækker på det tidspunkt ved jeg ikke rigtig. Fugle har jo en eller anden form for indbygget kompas, så de ved hvilken retning de skal flyve til ynglepladser eller til vinterrastepladser. Selv tror jeg de trækker om natten, fordi de bedre kan spise/fouragere i dagslys. Man ser jo også ofte fugle hvile/sove om dagen. Men fugle kan jo også mærke vejrforandringer og måske kan disse få dem til at foretage trækket ligepludseligt og det så ligemeget om det er dag eller nat. Men spændende område.

    Selv står jeg jo normalt op hver eneste dag året rundt uanset om det er arbejdsdag, helligdag eller ferie omkring 05,30 og de par timer alene før end Lillemor vågner, ja - dem nyder jeg.

    Forstår jeg dig ret i at I står tidligt op, får morgenmad og så lidt efter går i seng igen og står op "til normal" tid ?.

    I og med at jeg snart går på pension, så har jeg en ide om at få ændret mine mogenvaner/dagsrytmer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de interessante betragtninger om fugletræk. Har aldrig tænkt over det før. Når vi til tider står op her er det for at forstyrre hjernen lidt så det er lettere at falde til ro igen. Andre gange bliver jeg oppe, som fx i dag hvor jeg var oppe 4.45. Derfor har jeg nu fortjent en på øjet i min stol.
      Vaneændringen må vise sig.

      Slet