torsdag den 31. maj 2012

En "smut-tur" til USA......Maj 2012.

Lillemor og jeg har lige været 12 dage i USA fra d. 16. Maj til d. 28. Maj. Det var en tur som vi begge længe havde set frem til; dels skulle vi bo de første 6 dage i Gettysburg i Pennsylvania og dels de næste 6 dage i New York. For mig var det først og fremmest gensynet med Slagmarken ved Gettysburg (og en lille en-dags tur til slagmarken ved Antietam) der var det primære mens jeg da også glædede mig til at opleve New York. Lillemor havde nok den omvendte prioritet.

(Vores tur i 2010, som kan læses ved at trykker på denne linie, var fra 17. -28- Maj 2010).

Vi landede i Newark hvor vi i Lufthavnen afhentede vores bil, en Chevrolet Malibu (Mercedes-størrelse) med automatgear forståes. Turen fra Newark (beliggende i New Jersey) og til Gettysburg var på ca. 300 km og tog godt og vel 4 timer. Til forskel fra turen i 2010, hvor vi kørte fra Gettysburg til Buffalo = ca. 700 km, oplevede vi kørslen på motorvejen helt anderledes. Nu var bilisterne meget mere agressive; især de store - og de ER store - lastbiler kørte som om de ejede vejen. Hastighedsgrænsen er max. 65 miles i timen og vi blev tit overhalet af disse kæmpe lastvognstog og det var ret så ubehageligt. Billedet herunder viser kørslen ud fra Newark hvor der var vejarbejde og her klaredes det ved at man havde sat beton-klodser op som kørebane-adskillelse.

Vi ankom til Gettysburg Torsdag (en overnatning i Newark) ved 13-tiden og skulle bo på Quality Inn Motor Lodge Gettysburg.

Det var længer i 2 etager og vi boede på 2.etage. Som et kuriosum kan oplyses, at denne bygning var den sidste FØR slagmarken. jeg kunne fra svalegangen - hvor jeg/vi oftest sad - faktiskt se de nærmeste monumenter ude på slagmarken. Utroligt.
Herover ses Lillemor i inden vi skal et-eller-andet sted hen og herunder ses vores bil og vores værelse; 3. dør fra venstre på 1.etage.
Første stop var ude ved Slagmarkens besøgscenter, Gettysburg National Battlefield Visitor-Center hvor jeg lige blev fotograferet sammen med Abraham Lincoln ;-)

Lige kort: Jeg skal forskåne jer for mange, mange billeder. Jeg tog 576 billeder på slagmarken af diverse kanoner m.m.

Gettysburg var stedet for det største slag under den amerikanske borgerkrig. Det fandt sted i dagene 1. til og med 3. Juli 1863. Der deltog ca. 100.000 soldater fra Nordstaternes side og ca. 85.000 soldater fra Sydstaterne. Nordstaternes tabstal var ca. 23.000 mand og sydstaternes ca. 28.000 mand, så det var en blodig omgang. Hele området, som er Nationalpark, er ca. 5 x 4 km, større er det ikke og der var altså samlet ca. 185.000 mand i 3 dage slaget varede på det lille område.

Hjemmefra havde jeg i (åre-)månedsvis forberedt mig på besøget; læst stakkevis af bøger om slaget, erindringer fra alle mulige personer som deltog i slaget, Orders of Battle, regimenthistorie, om bevæbning og mandskabsstørrelser, hvor de forskellige enheder kæmpede de enkelte dage, hvem der kommanderede ned til regiments- og kompagni størrelse o.s.v., o.s.v. Alt sammen på amerikansk forstås og meget af det, erindringerne, ordre-udskrivelser, rapporter efter slaget på gammeldags amerikansk, så det har været noget af en oplevelse.

Min hoved-interesse er artilleri, det vil sige kanoner og kugler og deres mandskab og taktik. Mange bøger om kanoner og det der hører sig til er læst ligesom internettet har været en stor kilde. På internettet har jeg af amerikanske Facebook-venner fået meget hjælp og især af Craig Swain som har en hjemmeside kun om artilleri. Fra ham fik jeg tilsendt detaljerede tegninger over hele slagmarken med angivelse af hver enkelt kanons placering, dens type o.s.v. og disse kort var min "Bibel" under opholdet.

Ja - det ER nørdet, at have interesse for specielt amerikansk borgerkrigs artilleri, kanoner krudt og kugler, men sådan er det ;-)

Herunder bare lidt billeder:
Billedet ovenover og nedenunder er fra Visitor Centret og viser eksempler på de granatyper der blev anvendt under slaget. De viste ting er alle fundet fra slaget.

Jeg fik selv købt nogen ting i butikker i byen såsom som Friction Primers (som er til brug ved kanonens afskydning), Time Fuses (som er til brug ved indstilling af hvornår/hvordan granaten eksploderer når den er afskudt), Canister-kugler (=kardæsk-kugler), granat-stykker fra eksploderede Parrot-granater o.s.v., o.s.v. hvilket også inkluderer gevær-patroner af forskellige typer.

Byen Gettysburg ville nok være et hul i jorden ude på landet hvis det ikke var fordi der havde fundet det største slag under borgerkrigen lige udenfor og i byen. Faktsisk er den ret bevaret og hyggelig.....når man ser bort fra, at mange af de hyggelige gamle huse indeholder souvenir-butikker og restauranter og hvad der til hører. Vores favorit sted at spise var dennegang - som også i 2010 - Dobbin's Inn som er beliggende i et hus fra ca. 1780 og som ses herunder:

Der er ca. 370 kanoner opstillet rundt på hele slagmarken......og jeg tror jeg fik set dem alle sammen og læst om dem på f.eks. opstilledes skilte (lavet af omstøbte bronce-kanoner). På billedet nedenunder ses at de kanoner der var lige der, var fra Army of the Potomac (Nordstaterne) 3. Korps' Artilleribrigades 2.Batteri fra New Jersey lette Artilleri (regiment) og at det batteri - kommanderet af kaptajn A.Judson Clark - bestod af 6 stk. 10 Pdr. (Kalibren) Parrott kanoner og at det deltog den 2 dag af slaget og at det havde 1 dræbt, 16 sårede og 3 savnede mand, ialt et tabstal på 20. (3.dag var det til stede men deltog ikke). Sådanne tavler er der overalt.

Overalt på slagmarken er der også sten-monumenter og statuer - vistnok omkring 600 - der vedrører de forskellige infanteri-regimenter og enheder der deltog. Det er meget overvældende at se og læse. Den ovenfor viste tavle er endda - såvidt jeg huske - med et lavt tabstal, da batteriet kun deltog aktivt den ene dag.

Iøvrigt var et Nordstats-batteri på 6 kanoner (sydstaternes batterier var kun på 4 kanoner) hver med ca. 140-150 mand samt lidt flere heste. Hver kanon blev betjent af 8 mand. Dertil officerer for hver sektion (2 kanoner udgjorde en sektion) samt soldater til reserve-ammunitionsvogne (Caisson) og til andre udstyrsvogne.

Herover ses et Sydstatsbatteri på 4 kanoner indeholdende 2 12 pdr. Napoleon's (bronce-kanoner) som er irret af tidens tand og 2 10 pdr. Parrot kanoner (Støbe-og smedejern) de sorte i baggrunden.

Herunder ses et af to kuriosum'er, nemlig en 12 pdr.Whitworth Rifle. Den er af engelsk fabrikat og er bagladet (som kanoner er idag). Dem var der 2 af under slaget og de tilhørte Sydstaterne. De er af jern.

De 2 kanoner var de eneste bagladere (der var vist 4 bagladere i aktion under hele krigen). Ellers var alle andre kanoner, bronce- og jern-kanoner, forladere.

Alle Bronce-kanoner (de lyse/irrede) er forresten glatløbet, mens alle jernkanoner (de sorte) er riflet.

Herover ses en 3-inch Ordnance Rifle, som nok var den bedste kanon på slagmarken. Flest bronce-kanoner af typen Napoleon's var dog i brug under slaget.

Nu kan de 3 oftest anvendte kanontyper - hver type for sig selv - jo minde om hinanden (en kanon er jo bare en kanon som de andre), men her kommer Nørden (og det er mig) ind i billedet. Nedenfor ses mundingen af en type 3-inch Ordnance Rifle (selvom der står 2,9). Af stemplerne her ses - fra ur-vis kl. 13 af - fabrikationsåret 1863, at den er godkendt af en våbeninspektør med initialerne W.P.F., at dens kaliber er 2.9 (=3 inch), at den er støbt af Ames Manufacturing Co. i Springfielse (A.M.), at den vejer 898 pound (ca. 450 kg) og at den har løbenr. 241.
Det er bl.a. sådanne ting jeg har gået og set efter på de forskellige kanon-typer......:-)

Nåh - der er også andre ting at se på. Faktiskt er landskabet meget flot. Og hvis I kender filmen med Meryl Streep og Clint Eastwood "Broerne i Madison County", så vil I kunne nikke genkendende til sådan en bro som den nedenfor. Det er en overdækket træ-bro fra 1848 ved navn "Sach's Bridge". Sydstaterne gik over/igennem den på vej til slaget og brugte den igen til at slippe væk efter slaget og det undrer stadig folk at de - sydstaterne - ikke nåede at få den brændt af, for Nordstaterne anvendte den også i deres forfølgelse af sydstaterne efter slaget.

Et andet sted kan man på en bro over en mindre å på en af murenes topsten se det forstenede fod-aftryk efter en Dinosaur. Faktiskt er der 2 sten med aftryk, men kun nedenstående er godt nok til foto.

Hjemmefra havde jeg (vi) planlagt af bruge en af de 5 dage på at tage til en anden slagmark i en anden Stat, nemlig "Antietam" ved byen Sharpsburg i Staten Maryland syd for Gettysburg/Pennsylvania. Slaget ved Antietam fandt sted d. 17. September 1862 og var borgerkrigens blodigste enkelt-dags-slag med et tabstal på hele 23.000 soldater på denne ene dag. Uhyggeligt at tænke på.

Jeg var kun interesseret i at bruge et par timer der (det tog kun 1,5 time at køre dertil) og det for at se 3 specielle steder der; nemlig "Bloody Lane", en hul-markvej hvor der blev slagtet i massevis af sydstatssoldater, "Dunker Church" hvor der var heftiftige artilleri-dueller samt "Burnside (Lower) Bridge".

Herunder ses en del af "Bloody Lane" som den ser ud idag - den dag vi var der" - ret idyllisk, ik' ?

Billedet herunder er taget dagen efter slaget, hvor man skal til at begrave de døde, som stadig ligger som de døde i kampen dagen inden:

Bemærk, at de døde IKKE ligger til begravelse i en grav - det er hul-vejen de stadig ligger i og der lå vistnok knap 1000 mand på et par hundrede meters vej-længde.................
Billedet herunder viser så "Dunker Church" som vi så den (det er også mit foto). En lille tysk menighedskirke i et idyllisk område.

........og billedet herunder er også - som det af "Bloody Lane" - taget dagen efter slaget........

Ja - det er ret voldsomme og blodige billeder, men borgerkrigen (al krig) er jo en blodig og frygtelig "forestilling".

Mens vi var der, opdagede vi et mindre brunt dyr, der fes lidt rundt og små-gravede. Det lignede en Bæver og var også på den størrelse. Vi så flere af dem rundt omkring. Ved at spørge nogen andre turister, fik vi at vide at det var "Ground Hogs" (Jordsvin), som er en gnaver af en art, en temmelig stor en på omkring 50-60 cm. Den lignede altså en Bæver eller et Marsvin.

Efter besøget her fortsatte vi Sydpå til Staten "West Virginia" og så byen "Harpers Ferry" som også var en plads for kamphandlinger under borgerkrigen. Idag er byen fredet og Nationalpark og ligger faktisk og ser ud som "i gamle dage"...sådan lidt a la Den Gamle By i Aarhus.
Harpers Ferry ligger i grenen af 2 floder, nemlig Potomac og Shenandoah floderne.

Der var ret hyggeligt, selvom den ikke når Den Gamle By til sokkeholderne. Efter at have spist sen frokost der, kørte vi over en bro og ind i Staten "Virginia" og langs med floden og over en anden bro ind i Maryland og så hjem til Pennsylvania....altså 4 stater, Maryland, West Virginia, Virginia og Pennsylvania på en og samme dag :-).

Efter de her 5-6 dage i Gettysburg kørte vi derfra og til Newark og afleverede bilen hos Hertz og tog derfra toget til New York og Penn (-sylvania) Station af alle steder ;-). Stor var min overraskelse, for da vi kom op fra stationen opdagede vi, at stationen ligger lige under Madison Square Garden, hvor ishockey-klubben New York Rangers har hjemmebane.

Taxi til hotellet, Mansfield Hotel, beliggende på 12 West 44 Street. Herfra kunne vi se hen til Times Square :-) .

Vores værelse var lille, meget lille synes jeg. Men der var det, der skulle være. Desværre var Air-konditionerings-halløjet åbenbart det, som er standard overthere; enten fuld knald på eller slukket = d.v.s. larmende stiv kuling eller tavshed. Vi havde haft flot vejr i Gettysburg - sol og blå himmel - og det så ud til at fortsætte i New York med den forskel af der tilsattes en meget høj luftfugtighed. Puha - det var slemt, rigtigt slemt. Derudover var der en anden markant forskel nemlig larmen. Hold da op, hvor der er meget larm - hele tiden og overalt - dels fra den kraftige trafik og dels fra mennesker, forretninger og byggearbejder. Jeg har aldrig oplevet det på den måde i hverken Berlin, London, Paris, Washington, Amsterdam, Stockholm eller for den sags skyld København. Måske er det simpelthen bygningernes størrelse/højde der holder på og forstærker lyd-niveauet.

At finde rundt i New York (=Manhattan) er ret let, når man først fanger systemet. Manhattan er en lang ø. Nord/Syd gående og parallelt med hinanden går Avenuer'erne og de er nummeret fra 1 og ud af. Nogen af dem har samtidigt navne som Park Avenue, Madison Avenue, Broadway. Gaderne der går vinkelret på tværs af Avenuerne hedder Street's og er nummeret fra 1 til 70-90 stykker og gadenumrene er yderligere opdelt i East eller West fra vistnok 2nd. Avenue. Med Subway er det lige sådan; linierne går alle Nord-Syd, så det er enten Uptown eller Downtown man tager Subway. Hver linie har en Local eller Express linie. Local er toget der stopper på alle stationer og Express på udvalgte/store stationer.

Hver morgen indtog vi morgenmad på kaffebar og så ud at se.

Herover ses Empire State Building - den opleves bedst på afstand. Nedenfor er det nye World Trade Center. Her ville vi have set mindesmærket fra 11/9-katastrofen men det fravalgte vi, da man skal have indgangsbillet og guide på. Guiderne er efterladte fra ofrene som fortæller meget personlige historie og det havde vi hverken lyst eller tid til at høre på.

Herunder ses Chrysler Bygningen. Toppen af bygningen er meget flot.

Selvfølgelig var kulturen i højsædet. Herunder ses Guggenheim Museet som vi var inde og se. Desværre var der en ny udstilling undervejs, så der var ikke så meget udstillet og det der var, var mest en fotoudstilling og en udstilling af mærkelige video-installationer. Der var dog en pæn lille samling impressionister.


Lincoln Center, som ses herunder, består af 3 store haller/sale/bygninger. Til venstre ses J.P.Koch's Hall hvor New York City Ballet har hjemme. I midten ses Metropolitan, hvor Operaen og American Ballet Company har hjemme og bygningen til højre er koncertsalen hvor New York Philarmonica (Symfoni-orkesteret) har hjemme.

Den anden aften vi var i New York var vi inde på "Neil Simon" teatret på Broadway og se og høre musicalen "Jesus Christ Superstar". Hold da op; jeg havde helt glemt hvor god musikken er. Det er vel 35 år siden jeg sidst så den opført i København. Det var en oplevelse.

Den tredie aften var i inde og se New York City Ballet med forestillingen "Double Feature" der bestod af 2 balletter; The blue Neckless og Make me Whopee. Det var nærmest Jazzballet og begge foregik i 1920-30'erne og jeg forventede Fred Astaire komme valsende ind. Det var hans slags musik og dansenumre i balletform. En oplevelse men ikke ballet som jeg forventer det.

Billedet herover er taget af scene-tæppet fra vores udmærkede pladser.
En aften vi passerede Times Square var alle disse et. De skulle næste morgen starte i et billøb der hedder Gumball 3000 og som går fra New York til vistnok Los Angeles. Der var alle mulige sportsvogne og masser af mennesker. Vi så dem også næste morgen da de skulle starte.

En morgen vi var ved Times Square var der opbygget en scene og vildt mange mennesker der hujede af begejstring. På scenen var vinderne m.fl. af den amerikanske udgave af "Vil med dans" som var afgjort aftenen før.

Times Square er iøvrigt altid fyldt med mennesker. Der er en masse kæmpereklamer på husene derned og flot og farverigt se det ud....men hvilken konstant larm, der er det sted.

En dag var vi på Metropolitan Museum of Art. Det er et underlig et. Et stort et også. Det er opdelt i samlinger.

Alle mulige rigmænd har skænket deres samlinger til museet og det betyder at hver samling holdes i egne lokaler og det igen betyder, at f.eks. impressionister ses forskellige steder, at amerikansk kunst ses forskellige steder. De er altså ikke samlet som hos os i Europa og det betyder at man farer frem og tilbage mellem samlingerne for at se det hele....og det kan man altså ikke overskue. Vi var der tidligt og brugte 2 timer og så opgav vi. Det er første gang jeg har haft det sådan, at jeg bare måtte ud. Dels var der kommet rigtig mange mennesker mens vi var der og dels kunne jeg simpelthen ikke overskue det og jeg måtte simpelthen ud. Ærgerligt for der var en del vi ikke nåede. Dog nåede vi at
at se bl.a. Edvard Hopper - se hans billede nedenfor - med 5 billeder repræsenteret og ligeså en del franske impressionister.

Vi fik også set nedenstående berømte maleri af George Washington der krydser Delaware floden under den amerikanske frihedskrig mod englænderne i 1770'erne.

Det er et enormt maleri, nok en 5 x 7 meter og ganske imponerende når man står der foran.

En anden sjov bygning er Flat Iron bygningen som ses herunder. Den står hvor vistnok 5 Avenue og Broadway skærer hinanden ved Madison Square Park.

Vi var selvfølgelig også på Manhattans sydspids - Battery Park - hvor man kan se ud til Friheds Gudinden og Ellis Island. Her tog vi færgen over til Staten Island - en gratis færge for byen New York der forbinder disse 2 bydele. New York består af 5 by-dele, nemlig Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn og Staten Island. Herunder ses Sky-line fra færgen af:

Herunder ses en af Staten Island-færgerne som er gratis og som sejler hver halve time. Man kommer tæt forbi Frihedsgudinden på denne sejltur.

Herunder ses Lillemor og Frihedsgudinden. Det er Lille mor i forgrunden til højre ;-)

Frihedsgudinden er ret imponerende....og stor. Man kan med turbåde sejle ud til hende og til Ellis Island, men vi valgte bare turen forbi med den ordinære færge.

Den tredie aften vi var der, var vi i Metropolitan og se rigtig ballet med American Ballet Company.
Igen mange mennesker. Det var balletten La Bayadere - en rigtig klassisk ballet - vi fik set og den var fejende flot. På et tidspunkt er der hele 24 danserinder på scenen i klassiske strutskørter der dansede fuldstændigt synkront. DET var imponerende.

Publikum var meget blandet påklædt, fra almindeligt tøj til det store skrud som ses herover. De 3 kinesiske damer tilhørte en familie; 2 døtre og deres forældre. Farmand er forrest udenfor billedet. De skulle selvfølgelig fotograferes foran Metropolitan og jeg tilbød galant at tage deres billeder med deres kamera og fik mange smil og buk og Thank You bagefter for det. Lillesøsteren - hende med den bare ryg - var sørme en flot pige :-) .

Billedet herover er taget indefra Metropolitan ud mod Plaza'en. Imponerende bygninger allesammen iøvrigt. Og billedet herunder er taget fra vores aldeles udmærkede pladser mod scenen.

Vi oplevede mange ting i New York; flere museer, Jesus Christ Superstar og 2 balletter og en masse bygninger og arkitektur, Frihedsgudinden og vandretur i Central Park og meget mere. Jeg er glad for at vi gjorde den tur og fik oplevet byen, men det er IKKE en by jeg vil tage til igen. Den er simpelthen for larmende og menneske-fyldt for mig. Og det her med at bygningerne er så høje/store - jeg føler at man går i skygge hele tiden - lidt klaustrofobisk følelse. Og en sjov ting - det skal tages med et stor gran salt - er at når man sidder på en restaurant og spiser, så RÅBER amerikanerne. De kan simpelthen ikke sidde og tale normalt. Det betyder at lydniveauet er enormt sådanne steder. Det er en ting jeg har bemærket med amerikanere alle steder hvor man har mødt dem rundt omkring hjemme og i Europæiske byer.


Men alt i alt en god tur. Næste tur senere på sommeren bliver en uge i sommerhus i Skagen og der er der åbne vidder, højt til loftet og dejlig dansk stilhed ;-)

7 kommentarer:

  1. Hold da lige op for en skøn og lang beretning. I har godt nok nået meget på 2 uger!!
    I øvrigt hvordan var jeres landing i Newark ... meget urolig??

    SvarSlet
  2. Det er en rigtig flot blog du har lavet, meget imponerende. Minder mig om den tid jeg selv boede i Staterne for mange år siden.

    SvarSlet
  3. Fin tur og beretning, men jeg savner et afsnit om fuglene "over there".

    SvarSlet
  4. Til Per, Thomas, Frankie og Rasmine:

    Først til Per:
    Man skal da opleve noget når man rejser ud, ik' ? ;-) Næh, - landingen i Newark var uden problemer. Dog var det lidt skræmmende - og det mener jeg - at sidde under tilflyvningen til landingen og se over på New York's grå og disede Sky-line. Afstanden derover er vel 10-15 km og byen ligner Lego-klodser i forskellige størrelser/højder på den afstand og alligevel så går det op for en hvore de bygninger egentlig er.

    Til Thomas:
    Nåh - så du har boet derovre ? Det må jeg høre nærmere om.

    Til Frankie:
    Der BLEV set på fugle :-) . Første gang, i 2010, så jeg jo 28 nye arter derovre. Mange af dem blev gen-set. Dennegang kom der 14 nye arter til på listen. Fugle man ser overalt i landskabet er Turkey Vulture (Kalkun Grib) som er den mest almindelige rovfugl og som man ser hele tiden. Dennegang kom så også Black Vulture (Sort Grib) på listen. American Robin (Vandredrossel) er lige så almindelig som vores Solsort. Også Stær ses overalt. 2 nye spætter, nemlig Hairy Woodpecker (en slags flagspætte) og Pileated Woodpecker (en stor Sortspætte med sort/rødt/hvidt ansigt, imponerende at se og høre hamre). Eastern Bluebird var kanonflot. Dark Eyed Junco også. Også Cedar Waxwing (Ceder Silkehale) er flot og synger flot. Cardinaler lyser op med deres flotte røde farver på samme måde som Indigo Bunting gør det med sin blå farve. Selv Lattermåge fik jeg set, herligt navn, selvom om jeg ikke fik den at høre ;-) . Tricolored Heron var også ny. Jeg fik også set alm. fiskehejre og Silkehejre (har i 2010 set Nathejre derovre) og så var der også 2 brunlige Hejre-lignende fugle jeg fik set samtidigt (et par ?) flyvende væk fra os uden at kunne identificere dem...måske Rørdrummer ? Men generelt er fuglene derovre mere farvestrålende end herhjemme (Baltimore Oriole, American Goldfinch, Blue Jay , Red Winged Blackbird f.eks.).

    Til Rasmine:
    Ja - vi får noget ud af det ;-) . Og ja - Skagen bliver fedt igen-igen....

    SvarSlet
  5. Lyder som en spændende tur. Tror min mand også vil sætte pris på en rejse til Gettysburg, så måske vi skulle overveje at tage der forbi, når vi skal til USA om et par måneder.

    Hilsen Karina

    SvarSlet
  6. Hej Karina.

    Det lyder som en fremragende ide, den med at smutte forbi Gettysburg. Der er kun ca. 3,5 times kørsel fra New York og ca. 3 timer fra Washington; vi har prøvet at køre fra begge byer til Gettysburg. Og nok fornuftigt at I først gør det om nogen måneder, når det ikke er som vi har gjort 2 gange i slutningen af Maj.

    SvarSlet
    Svar
    1. PS. Karina, du - eller din mand - kan jo få lidt inspiration ved at se på min side - se i menuerne ude til højre - om bøger vedrørende den amerikanske borgerkrig. God fornøjelse.

      Slet