lørdag den 4. februar 2017

I biografen og se filmen "Kongens valg"...eller på norsk "Kongens nei"....fantastisk god film

I går Fredag fik den norske film "Kongens valg" (originaltitel "Kongens nei"), med danske Jesper Christensen i hovedrollen som norske Kong Håkon VII, premiere herhjemme og i dag Lørdag d. 04.02.2017 var lille mor og jeg i biografen og se filmen.

Den går forskellige steder, men vi valgte at se den i Grand Teatret, der ligger i Mikkel Bryggers Stræde, en sidegade til Strøget.
Det sjove ved Grand Teatret er, at det teater faktisk er sammenbygget med det statelige hotel Palace Hotel, der ligger ud til Rådhuspladsen. Herunder ses Palace Hotel med det spidse tårn lige til venstre for Københavns Rådhus. Hotellet og teatret er opført i Jugendstil i starten af 1900-tallet og ret flotte at se på. Foran hotellet står for resten statuen "Lurblæserne" på den høje sokkel :-)
Det var et - skal vi sige - modent publikum, der var inde og se filmen. Bevares - der var da nogen få unge på 50 år og derunder, men mest os modne :-) Om det var af den årsag ved jeg ikke, men scenetæppet var oplyst af en hjerte-projektør. Jeg tror næsten der var udsolgt.
Lad det være sagt med det samme: Det er en fantastisk flot fil de nordmænd har begået. Spændende og kanon flot skuespil af alle. De 2 hovedpersoner i filmen er danske Jesper Christensen som Kong Håkon VII og (norske selvfølgelig) Anders Baasmo Christiansen som Kronprins Olav. De ses herunder.
Man følger kongen med familie, regering og den tyske Gesandt (Ambassadør) fra d. 8.april 1940 om eftermiddagen til 3-4 dage efter angrebet på (Danmark og) Norge d. 9.april om morgenen. Den norske regering med stor skepsis og at de vil forhandle. Den norske Kronprins der vil have mobiliseret hæren - og det har han ville have gjort allerede måneder tidligere - samt Kongen, der er interesseret i at følge den norske grundlov, den norske regering og det demokratiske styre og regler men som alligevel er i tvivl om hvad der skal, kan og må gøres. Det norske kongehus er ligesom det danske et konstitutionelt Monarki og som sådan uden egentlig reel magt. Og så den tyske Gesandt, der formentlig af bedste vilje prøver at få tingene til at gå efter de diplomatiske spilleregler, men bliver modarbejdet - og sat på plads - af den tyske værnemagt.

Altså de kaotiske tilstande ligefør angrebet og så de første dage, hvor den norske konge med familie samt regering er taget afsted fra Oslo og op nordpå mod Elverum og hvordan de bliver forfulgt og beskudt og bombet af den tyske Værnemagt og Luftwaffe.


Som sagt; tyskerne angriber Norge ved at besætte forskellige store norske byer fra kysten af. Angrebet på Oslo foregår ved at en tysk eskadre med de svære/tunge Krydsere Blücher og Lützow og den lette krydser Emden med eskorteskibe, totalt mørklagte sejler op gennem Oslofjorden. Den opdages undervejs og der er lidt skyderi - meget lidt, et par skud fra nogen enkelte batterier sydpå - før end den "gen-"opdages ved det smalleste sted i Oslofjorden ved Drøbak. Her ligger et fort, Oscarsborg, der har 2 stk. 28 cm kanoner (fra vistnok 1915 af) samt en torpedostation. Fortet kommanderes af den gamle Oberst Birger Eriksen, som ligner en man absolut ikke skal sige imod. Kl 04,20 om morgene opdages den tyske eskadre og Obersten kommanderer FYR og 2 skud af kaliber 28 cm rammer Blücher, der bryder i brand bl.a. fordi noget af den eget ammunition eksploderer. Få sekunder efter bliver der afsendt 2 torpedoer, der begge rammer Blücher. Samtidigt er et andet batteri på den anden side af fjorden begyndt at skyde med sine 15 cm kanoner og får ramt Lützow adskillige gange. Det ender med at Blücher synker og tager mellem 600 og 800 mand med sig i dybet. Lützow og de andre skibe trækker sig tilbage. Denne forsinkelse af angrebet på Oslo, gør det muligt for Kongen, hans familie og regeringen at flygte afsted fra Oslo og nordpå.

Herunder ses en af de 28 cm kanoner på Oscarsborg:
Herunder 2 "stills" fra filmen, det første hvor Oscarsborgs kanoner skyder:
..og det andet hvor Blücher brænder lige inden det rammes af de 2 torpedoer:

Herunder et foto af den svære krydser Blücher. Den blev færdigbygget og overdraget til den tyske Krigsmarine d. 20. september 1939. Efter små-justeringer blev den taget i brug i Krigsmarinen i November måned 1939 og brugte så et par måneder i Østersøen til afprøvning af motorer og kanoner m.m. og til at træne mandskabet i. Den 5. april 1940 fik den besked om at være klar til afsejling for den tyske invasion af (Danmark og) Norge  d. 9. april...Operation Weserübung.
(Blücher tilhørte den svære Admiral Hipper-Krydserklasse og bestod af de svære krydsere¨Admiral Hipper, Prinz Eugen, Blücher, Lützow og Seydlitz. Prinz Eugen var sammen med slagskibet Bismarck da sidstnævnte blev sænket).

Herunder ses Blücher med slagside lige før den synker:



I dag ligger Blücher stadig i Oslofjorden på ca. 70 meters dybde.

I starten af Oktober 2014, var Lillemor og jeg i knap en uges tid i Oslo. En af dagene gik vi ad Akerbrygge ind mod Oslo Rådhus. På et tidspunkt passerer vi et stort anker, som jeg synes ligner et krigsskibsanker, hvorfor jeg lige må hen og se hvad det er. Det viste sig at være et af ankrene fra krydseren Blücher, som man havde hævet - altså kun ankeret - for et par år siden og det stod nu her som et Krigsmindesmærke. Det fotograferede jeg og det ses her under:







Men altså......gak ind og se filmen, den er ganske enkelt knaldgod.

1 kommentar: