torsdag den 1. september 2016

Gammelgaardsbesøg x 2...og så "nyt" Købmagerhus

Lige her i slutningen af August har jeg 2 gange været på vores lokale kunst- og kulturcenter Gammelgaard.
Første gang - i midten af August - så jeg den årlige udstilling "Borgerne udstiller". Det er efterhånden en halvgammel tradition, at der hvert år er en udstilling hvor alle kommunens borgere kan indlevere max. 3 værker (maleri, grafik, skulptur, keramik o.s.v.)  og hver gang har udstillingen et tema, som for næste års udstilling udmeldes på den aktuelle udstilling. Selvfølgelig er det bedst at holde sig til tema'et, men det er ikke et "must" og der er sandelig mange, der ikke holder sig til tema'et, som dette år var:
Som det ses af øverste billede, består Gammelgaard af  en gul hovedbygning - fra engang i slutningen af 1700-tallet - og 2 hvide lader, så det virker som en 3-længet bondegård og der udstilles i alle 3 bygninger. Lad det være sagt med det samme; jeg er "ikke imponeret" over dette års udstilling......men ideen med at "os" borgere kan udstille, synes jeg er fin og en god tradition. Herunder et foto fra hovedbygningen, hvor der er 4 udstillingsrum:
I den "gamle" lade, den til højre, er der et rigtig fint trægulv, som består af ende-stykker af træ som ligger som klinker:
Udover de mange malerier m.m. var der også lidt udstillet keramik:

Og så i går aftes, var jeg til et arrangement om keramik-værkstedet Saxbo, som lå og havde sin storhedstid her i Herlev:
Saxbo var et keramisk værksted oprettet af billedhuggeren Gunnar Nylund og ingeniøren Natalie Krebs. Nylund var kun med i ca. 2 år, siden kørte Natalie Krebs værkstedet videre som ejer og chef. Natalie Krebs' område var glasur som hun forskede meget i og udviklede og som nok er Saxbo's kendemærke. Der var gennem tiderne mange forskellige keramikere/formgivere tilknyttet Saxbo som f.eks. Axel Salto, Jais Nielsen og ikke mindst Eva Stæhr-Nielsen. Jeg har et par skåle af sidstnævnte design.


Værkstedet lukke i 1968. Selve bygningen, som Krebs fik opført i starten af 1930'erne, eksisterer endnu og ligger ved siden/for enden af Herlev Rådhus; jeg har set den bygning hver dag i mine 43 år og 3 måneders arbejde på rådhuset. I dag anvendes den af kommunen til kontor for en enhed med unge mennesker under Jobcentret.
Foredragsholder var Jette Hoffmeyer, som udover at have været leder af Herlev Lokal-historiske Samling (nu nedlagt sidste år af kommunen), nok er den største kender af Saxbo Keramik herhjemme. Hun har sin egen samling. Denne samt kommunens og Lokal-historisk forenings samlinger dannede grundlag for aftenens lille udstilling og foredrag. De 5 næste billeder herunder er taget med mobilkamera.
På speakerstolen ses en krukke, som en borger (en gammel kollega fra Teknisk forvaltning) i aftenens anledning overdrog som gave til Lokal Historisk Forenings Samling). Herunder ellers et par af de udstillede Saxbo ting. På billedet herunder ses til højre 2 eksemplarer af Eva Stæhr-Nielsen berømte Spalte-kande.
Bemærk, at der på udstillingsskamlerne ligger noget, der ligner potte-skår. Det ER tilvirkede Potte-skån, idet det er brændte glasur-prøver, det som Natalie Krebs arbejde med og forskede i.

Efter foredraget var der pause til at strække ben, købe kaffe m.m. og bese de udstillede ting og snakke. Vi var vel ca. 70 tilhørere og jeg fik da hilst på et par gamle pensionerede kolleger. Spøjst var det i øvrigt, at jeg - der fylder 61 år om 2 måneder - var en af de yngste tilhørere :-) .

Efter pausen var det tid til at vise en lille film lavet af Vejen Kunstmuseum, som i 2015 havde haft en sær-udstilling om og med Saxbo Keramik. Jette Hoffmeyer medvirkede i filmen.

Jeg kan huske udstillingen som meget flot. Danmarks Keramikmuseum CLAY i Middelfart har også en lille fin samling af Saxbo Keramik.


...og så ved jeg ikke om I kan huske et indlæg fra 2.Februar 2016 om et besøg på Glyptoteket. Her havde jeg på Købmagergade taget et foto med følgende ledsagende tekst:


"Så kom jeg op til Højbro Plads og skråede forbi Storkespringvandet og gik så ned ad Købmagergade mod Nørreport. Som jeg også har skrevet tidligere, så skal man huske at kigge op. I Købmagergade ligger denne bygning med påskriften "Købmagerhus". Den ligner unægtelig en bygning i Jugendstil (Skønvirke-stil) som kunne befinde sig i Wien. Desværre, når man ser nærmere på huset, så er det ret misligholdt og gad vide om den flotte udsmykning bliver bevaret når en restauration af facaden finder sted...engang:
Forleden dag kom jeg igen ad Købmagergade og sandelig om ikke man havde renoveret facaden. Malingen var nu mere hvidlig end den gamle lyse-gule og udsmykningen var malet klart og tydeligt op.......men desværre havde man ikke bi-bevaret de flotte skønvirkebogstaver med navnet Købmagerhus. Men flot nok ellers.

2 kommentarer:

  1. Jeg plejer ellers at være ret flink til at kigge op ad husene, men dette her har jeg aldrig lagt mærke til. Det ligger nok for tæt på butikker, der er interessante for mig.

    Det er helt forkert at blande nutidens smag ind i sådan en renovering. Den hvidlige farve er da direkte kedelig. "Købmagerhus" er helt sikkert blevet fjernet, fordi bogstaverne er for voldsomme efter nutidens smag. De pågældende smagsdommere burde skamme sig.

    SvarSlet
  2. Du har helt ret; de burde skamme sig. De bogstaver passer så glimrende til den bygning.

    SvarSlet