lørdag den 24. september 2016

Tur til Brorfelde Observatorium og Elmely Kro........


Lillemors lillebror Kim bor med sin hustru Birgitte i udkanten af Nykøbing Sjælland på vejen mod Rørvig. Derfor er det ikke så tit vi ses. Når vi så gør, så gør vi det jævnligt på den måde, at vi mødes et eller andet sted "midtvejs" og så går en lang tur og derefter får noget frokost på en af vores land så mange dejlige landevejskroer.


Vi mødtes kl. 11,30 ved Brorfelde Observatorium, som ligger i det meget flotte bakkede midtsjællandske landskab syd for Kvanløse ved Ugerløse. Vejret var denne Septemberdag dejligt og lunt. Brorfelde Observatorium ligger på en bakketop. Bygget i 1953 under Københavns Universitets auspecier. Jeg havde aldrig været der før, kun hørt og læst om det samt set nogle få glimt i TV fra gamle (sort/hvide) dage. I dag er oberservatoriet mere eller mindre nedlagt; nogle af de store kikkerter er flyttet andre steder hen og andre benyttes af amatørastronomforeninger. Det er hensigten at gøre området til et Videnscenter. Der er udover de 4 observatoriebygninger en 6-7 andre bygninger, som det er meningen skal bruges til dette Videnscenter som åbnes for offentligheden om nogen år.

Herover ses de 4 eksisterende observatorier der ligger oppe på bakketoppen. Vi gik fra P-pladsen ved Brorfelde's værkstedsbygninger og op ad bakkerne til Observatorierne. Herunder ses fra venstre af Spanielhunden-af-en-art Pajo, svoger Kim, svigerinde Birgitte samt Lillemor:
Herunder den største af observatoriebygningerne. Den havde indeholdt det, der hedder Meridian-kikkerten og som nu er flyttet vistnok til de internationale Observatorium på Gran Canaria. Det skulle stadig være et af de bedste i verdenen af sin slags.

Ved siden af bygningen så nogle Hvepse flyve op og ned og opdagede et lille hul på en  5-7 cm i diameter hvorfra Hvepsene fløj til og fra. På billedet herunder kan man nederst i hullets højre del ane en Hveps på vej ud, ligesom man på billedet nederst til højre kan se en kravlende Hveps. OK - altså Jord-hvepse, der har deres bo i jorden. Det er dem, som rovfuglen Hvepsevågen elsker at grave frem.
Herunder den næststørste observatoriebygning, kaldet Schmidt-kuplen.
Ved alle bygningerne på vejen op fra P-pladsen stod skilte som vist herunder, der forklarede hvad det var for en bygning, hvad den indeholdt/havde indeholdt og hvad den brugtes til nu eller skulle bruges til i det ny Videnscenter. Det var meget informativt. På et lille rundt kort under teksten var bygningen markeret med en rød pil.


Omkring den store Observatoriebygning, den med Meridian-halløjet, var der 2 cirkler, bestående af en centerstolpe med en planet og en komet på. Udenom stod 6-8 pæle der kunne forbindes med snor/ledning omkring centerpælen. Herunder ses Saturn:

...og herunder hvad jeg opfattede som en Komet...i hvert fald en krøllet asteroide/komet.


Der var ingen skilte eller anden forklaring på de der 2 cirkler med pæle.


Når man står deroppe på Brorfelde, så er det bare en fantastisk udsigt udover det midtsjællandske istidslandskab. Masser af bølgende bakker og frit udsyn til horisonten.
Vi gik tur i det kuperede område. Der var en del Musvåger hængende på himlen rundt omkring og ligeledes enkelte Tårnfalke. På billedet herunder ses en lille sø med masser af Troldænder og lidt Blishøns. Der var ved siv-kanten nogle underlige halv meter lange rør-ting et par steder rundt langs søen. Jeg spekulerede lå på om det var redekasser til Hvinænder...ja,- Hvinanden har rede i huller i træer eller i opsatte kasser. Der gik en del køer rundt på markerne der. For resten så jeg en flot stor (hun-) Duehøg flyve rundt over skoven på den anden side af søen:

Som det også kan ses på ovenstående billede var der et lille hegn på hver sin side af stien hvorpå vi gik. Tråden var sat direkte på små træ-pæle. Et sted var der et lille låge i hegnet, hvor tråden bare løftes af. De håndtag der var på trådene der var af den slags man bruger ved elektriske hegn. Jeg havde lige bemærket det til svoger Kim, at det var da underlidt, at der var sådan nogen Isolator-håndtag, når dels der ikke var skilte om elektrisk hegn og dels fordi trådene jo bare sad fast på de små hegnspæle med kramper, da Kim's hun Pajo satte i et hyl og kom drønende hen til ham. Den havde været i kontakt med hegnet, så jo, - det var sørme strømførende. De næste 10 minutters tid veg Pajo ikke fra Kim's side og holdt sig midt på stien "langt" fra hegnene.

Pajo er racemæssigt vistnok en fætter til Springer Spaniel. Jeg har fået det at vide, men kan (stadig) ikke huske det. Derudover er Pajo en redningshund. Svoger Kim fik interessen for redningshunde for en 10-15 år siden og har trænet med en sådan siden. Pajo, hans nuværende hund, er 4 år. Den er enorm dygtig. F.eks. kan Kim, når vi går tur, tage en sten op, slikke på den og kaste den lidt ind på en mark uden at Pajo ser det. Når vi kommer forbi 20 minutter senere, siger han pludselig "Søg" og peger i retningen og Pajo fiser afsted i et søgemønster frem og tilbage og lige pludselig napper den en sten, lige præcis den sten som Kim kastede ind for 20 minutter siden. Kim har lige været i Norge og træne med norske redningshunde. Alt det her redningshundehalløj har været i Beredskabet eller Brandvæsenets tjeneste men er p.t. i Røde Kors regi.
Som sagt var der - udover de 4 Observatoriebygninger - en 4-5-6-7 bygninger. Herunder ses en af Værkstedsbygningerne, hvor de bl.a. byggede nogen af Kikkerterne der på Brorfelde.
Efter at have set os mætte og trasket rundt derude, så kørte vi 4-5 km sydpå til Elmely Kro, hvor vi skulle spise frokost. Rigtig "Morten Korch"-idyl, selvom kroen kun er fra 1960'erne. Bygningerne er dog over hundrede år gamle.
Jeg mener at der er noget tid til det her amerikanske Halloween-halløj, men der lå nogle kæmpegræskar rundt omkring:

Vi fik selvfølgelig højtbelagt god gammeldavs smørrebrød til frokost og dertil lokal Elmely Classik øl. DET var sager.

Efter god frokost og hyggeligt samvær, sagde vi farvel og kørte hjem og var hjemme igen ved 15,30-tiden. Det er nu hyggeligt med sådanne små familie-ture.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar