søndag den 3. april 2011

En weekendsmuttur til Hornborga i Sverige: TRANER(Her er en beskrivelse fra rekordturen i 2012 = 26.500 Traner)

Lillemor og jeg smuttede i denne weekend - Lørdag d. 2. og Søndag d. 3. April 2011 - en tur til Hornborga Søen i Sverige. Søen ligger oppe mellem Vätern og Vänern i Östra-Götland...altså i det, der i dag i populær tale kaldes og især turistmarkedsført som Arn's Rige....I ved ham, Tempel-ridderen, som Jan Guillou har skrevet en Trilogi om. Vi havde booket en overnatning på Jula Best Western hotel i Skara og det blev iøvrigt en kanonoplevelse. Mere om dette senere. Vi tog hjemmefra direkte til "Tranedansen" ved Hornborga-søen (363 km dertil hjemmefra). Her er hovedparten af Tranerne samlet og her kan man læse dagens Trane-tal: Imponerende tal, ikke ? Men det er nu ikke alsammen man kan se der...men næsten. Derudover er der en tavle hvor alle de andre fugle er optalt og anført, f.eks. 1.650 Sangsvaner - det er kun Sangsvaner I kan se på billederne og der er mange - og Grågæs, Canadagæs, Viber, Pibeand, Krikand, Spidsand, Knarand, Troldsand, Taffeland, Hvinand, Gråand, Stor Skallesluger, Lille Skallesluger, Havørn, Skarv o.s.v., o.s.v. Jeg vil lade billederne tale for sig selv; dog lige en bemærkning om at det var overskyet og klamt og dermed et diffust lys hele tiden. Ventede hvert øjeblik at regnen ville bryde løs. Men altså billederne:


...hov - her kom jeg sgu' lige ind midt i det hele...beklager ;-)Nåh - efter at have set Tranerne her smuttede vi over på den anden side af søen og beså Naturum der. Ikke meget at se. Søen var is-belagt derovre, så der var dødt. Så kørte vi til Varnhem og derfra til Skara og ind på hotellet.


Og her kom overraskelsen. I hotellets restaurant hang der hele 12 ægte Anders Zorn malerier bl.a. dette nedenfor: "I sandet".
Derudover hang der 3 Bruno Liljefors malerier. Det nedenunder liger lidt, men det der hang der var lysere og havde ingen flyvende gæs. Jeg troede først at det var et Johannes Larsen, men Liljefors det var.
...og så hang der endvidere 3 akvareller af Carl Larsson. Ham kender I.
Jeg var ved at gå helt bagover af at se dem på et hotel. Alle ægte. Det viste sig at ejeren af hotellet samlede på de 3 malere og havde sine malerier hængende (godt sikret) i restauranten. Jeg har en stribe bøger om de 3 kunstnere ligesom jeg har besøgt deres hjem, så det var lige mig.


Jeg har optaget en lille snut video med mit digital-kamera - omkring 1 minuts penge - som jeg har prøvet at smide ind her men der går kuk i det. Istedet for har jeg lagt den ind på min Facebook-profil. Hvis du ser den der, så husk at skru op for lyden. Ellers er her en link til en andens optagelse fra youtube.Og igen; den ovenstående video er IKKE min.

4 kommentarer:

 1. Hold da helt op; der har vist været en kødrand af danskere deroppe i Arn's Rige (og jeg har læst og nydt hele serien) for at se på traner. Føj hvor er jeg misundelig og så fik du dejlig kunst oven i købet ;-)
  Sådan en weekend må man kunne leve længe på ...

  SvarSlet
 2. @Per > Ja - der var en hel del danskere, det må siges....og sjovt at se, at mange af dem der er der (alle nationaliteter) er hovedparten i vores alder og ældre.

  Det er 5. gang vi er der og vi bliver aldrig trætte af det. Der er jo mange andre fugle at se både der og andre steder. Har jo set Store Hornugler og spillende/dansende Urfugle i nærheden ....og så er der alt det der Arn-halløj hvor man kan se kirker, klostre og ruiner og andet relateret til bøgerne.

  Har du læst 4'-eren ? Arven efter Arn ?? Det er faktiskt den bedste af dem, synes jeg.

  SvarSlet
 3. Uha, der går helt "Bubber" i den, når man ser dig foran alle Tranerne, Jan.

  Har selv været der
  http://www.netfugl.dk/trip_reports/europe/HornborgasjonApril2008.pdf
  i 2008, hvor der var omkring 15.300 Traner, rekord den gang, men den er vist slået nu!

  Hilsen
  Frank

  SvarSlet
 4. Dejlige dejlige billeder! Hvis jeg sagde at jeg ikke var misunderlige, så ville jeg lyve!

  Traner har vi dog også i Vejlerne og i et antal der er til at tælle... ;-)

  SvarSlet