Afsted drog jeg ca. kvart over 11. Altid rart at køre "ud på landet" og se marker og skove. Dog er det smerteligt, når man nu kører gennem det danske landskab, at bemærke manglen på fugle (bortset fra Husskader, Råger, Alliker og Krager). Der er ingen svaler at se over markerne eller i nærheden af bondegårdene. Det danske landskab er i dag et såkaldt "kultur-landskab" = intensivt drevne landbrug, hvor markerne i den grad er sprøjtet fri for insekter m.v. så det - bortset fra afgrøderne - er totalt dødt for liv og dermed f.eks. ingen Land- eller hussvaler eller andre fugle. Jo da - jeg så et par Fasaner hist og pist, men det var også alt.
Jeg var fremme lige lidt før kl. 12, som er museets åbningstid. Fra P-pladsen ser man museet som er en stor kolos i armeret Jern-beton. Ikke specielt køn at se på:
Til gengæld ser man denne sten stå på P-pladsen og den bliver man, trods alt, i godt humør af:
Rudolph Tegners Museum ligger jo i landskabet "Rusland" som er et fredet område. Det er bløde bakker med lyng o.s.v. Lige omkring museet har Tegner opstillet 14 statuer og jeg gik en tur i landskabet og så alle statuerne. Vejret var meget omskifteligt; OK - det blæste pænt og der var en enkelt byge som jeg overlevede, ved at søge ly under et træ, men det betød også at lyset skiftede hele tiden med kun få gange solskin, så det var svært at tage ordentlige foto's. Herunder et par eksempler af Tegners statuer:
Herunder et kig til Museet, der ligger ret bastant i landskabet:
..og herunder endnu et foto af museet, hvor man også - hvis man ser efter - kan se et par statuer i landskabet:
På foto'et herunder, kan man i det fjerne i horisonten se Kattegat:
På billedet herunder burde himlen have været ren blå og blottet for skyer, ok - måske en enkel drivende cumulus-sky - så havde det været flot landskab med hede-arealet og den gule raps-mark:
Jeg bemærkede et sted et par store Lærketræer og før den omtalte byge satte ind, så så jeg hvordan vinden rystede grenene så store støvskyer af pollen-støv bevægede sig gennem landskabet.
Og så var det tid til at komme ind på Museet og se flere af Tegners statuer og også foto-udstillingen af Suste Bonnén "Tegner og kvinderne"
Tegner er jo mest kendt - måske endda mest mis-kendt - for sine store grove, monumentale figurer og statuer, men enkelte malerier har han da begået. Det nedenstående er nappet fra Internettet og må være en skitse til en af hans figurgrupper om de 3 gratier. Af damernes frisure at dømme, så ligner det at være fra en gang i 20'erne +/- 10 år. Maleriet er IKKE på museet, d.v.s. jeg så ikke nogen malerier nogetsted:
Jeg har været på Tegner's museum en gang for mange år siden og huskede det som stort, forvirret, overfyldt med "grimme" statuer. Med skam at melde, så ændrede gensynet med museet ikke meget ved den erindring og mening. Han er meget speciel. Det sjove er, synes jeg, at han ind i mellem laver noget meget flot og skal vi sige enkelt og det er sjovt nok de få ting der står i det offentlige rum hist og pist. Dem - det er min teori - lavede han nok for at få smør på brødet, mens de andre - som jeg synes er for grove, for monumentale, for mærkelige, ofte lidt mærkeligt proportionerede - er det han selv kunne lide at lave. Men det er jo bare min ydmyge mening, men der er nok lidt om det, siden han i samtiden var lidt ugle-set. Nedenfor et par af hans ting, hvor af nogle af disse store gips-figurer blev realiseret i bronze og kan ses hist og her - se.bl.a. forrige indlæg:
Herover ses i baggrunden den figur, der står på Nordmolen i Helsingør.
Herover ses "Mod lyset" som står inde ved Rigshospitalet på hjørnet af Tagensvej og Blegdamsvej.
Herover ses en version af de 3 gratier. Bemærk statuen til højre, hvor hovedet er gået i stykker, så ansigtet mangler. Det virker grotesk og uhyggeligt.
Så kom jeg til sær-udstillingen med foto's af Suste Bonnén. Hun har fortolket nogen af Tegner's statuer i fotografisk form. Nogen af figurerne fandt jeg i museet. Herunder ses Suste's fortolkning (hvert foto er ca. 100 x 70 cm) af Tegner's "Frøen":
...og herunder ses Tegner's gips-figur. Hun er i naturlig størrelse:
Det der med "Frøen" fik mig til at tænke på en anden statue med samme navn, som jeg så i Stockholm på Prins Eugen's Waldemarsudde. Også en ung pige i henholdsvis bronze (i Waldemarsudde park) og i marmor (indenfor i udstillingsbygningen). Tegner's hedder vel "Frøen" fordi pigen nok er ved at foretage et (frø-)spring, mens dem i Stockholm hedder "Frøen" fordi der ved pigens venstre (på billedet højre) knæ er en lille frø på jorden. Den symbolik, den symbolik....
Nåh, - det var et (frø-) sidespring.
Herunder ses Suste's fortolkning af dansegruppe eller de 3 gratier. Det er 3 piger i rygvendt dans/rundgang, så alle 3 kommer forrest - nærmest kameraet - og så er de 3 foto's kopieret sammen til et stort foto. Det er vel lidt over en meter højt og dermed flere meter langt:
Herunder ses Tegner's original, som hedder "Danserinde-brønden" og som står i Helsingør:
De går igen - med slør - på nedenstående foto-collage (studieoptagelse af pigerne kopieret ind på et landskabsbillede fra museumsparken):
Herunder endnu en collage. Mon ikke det er den gruppe, som er vist længere oppe i indlægget (og som er vist igen under fotoet) ? :
Der lå godt nok en gips-havfrue, på ryggen og med fiskehale, et sted i en af salene i museet, men hvordan Suste's foto's af piger i vand/havfruer ellers kom ind i billedet (der var en stribe af disse undervandsfoto's) fik jeg ikke helt styr på; vistnok noget med at Tegner har lavet nogle figurer over H.C.Andersen's eventyr om samme:
Og herunder igen en collage; 3 nøgne mennesker - en ung pige, en mand og en kvinde kopieret ind i et landskabsbillede. Sammenhængen fik jeg i dette tilfælde heller ikke fat i her:
Der var mange flere foto's af Suste Bonnén og hendes fortolkninger af Tegner's statuer, men dem må I selv tage op at se.
Selvom Tegner bestemt ikke er min kop te, så er museet og statue-parken et besøg værd. Suste Bonnén's udstilling er så sandelig også værd at se. Hun kan bare det der med foto's. På en måde en spændende billedhugger og et meget specielt Museum.
Som du sikkert ved, så er jeg jo Rudolph Tegner-fan. Jeg har længe tænkt på, at jeg snart skal en tur til Rusland. Da jeg så hørte om udstillingen med Suste Bonnén, så tænkte, at nu skal det altså snart være! Men jeg er altså ikke så hurtig som dig, hahaha....
SvarSlet"Frøen" foretrækker jeg helt klart i Tegners version. Jeg kan vist ikke forklare hvorfor, men jeg synes, at Suste Bonnéns version virker uæstetisk. Men jeg glæder mig til at se hele Suste Bonnéns udstilling. :)
Hva' fan' Jens, - lever du stadig ? ;-)
SletNej, - jeg har været i syv sind med at redigere indlægget, fordi:
Nu er vi jo nogen, der er på Facebook og der læste jeg på Suste Bonnén's facebook-side noget om modellen/pigen hun bruger som model for "Frøen". Bonnén skriver om pigen, at det er pigens moder, der har skrevet til Bonnén om hun kunne bruge hendes datter som model.Det faldt så i hak og foto's blev taget - hun indgår også i andre foto's. Bonnén viser så et portrætfoto hun tog da moderen og pigen mødte op til en slags audition og til det billede, som er på Bonnén's facebookside bare omkring 1 uge før udstillingen, så skriver hun, at pigen i dag - altså en uge før udstillingsåbningen - har FØDSELSDAG OG BLIVER 17 ÅR !!!!!!
Det vil sige, at pigen var 16 år gammel da hun blev fotograferet nøgen til de forskellige foto's (herunder de 3 til "Frøen") og som nu er offentliggjort !!!!
DET har jeg det lidt underligt med. For fanden - et pigebarn nøgen på bare 16 år og fuldstændig nøgen offentliggjort sådan....hun er jo ikke engang personlig myndig, før end hun bliver 18 år.
Og at moderen sådan bare har givet sin tilladelse til ikke bare at lade hende fotografere nøgen (som 16 årig) men også at lade hende udstille nøgen i det offentlige rum, på plakater, på fotos i dagblade (og udstillingens katalog) og i TV ved omtale af udstillingen....
Jeg er ikke i tvivl om at pigen selv har villet det, men alligevel....Herregud - hun er jo nærmest barn på de der 16 år (nu 17 år).....Måske har Suste Bonnén ikke selv tænkt nærmere over det, måske har hun, men da moderen har givet sin accept (nærmest ført hende frem), så har hun vel fundet det i orden.
Derfor har jeg været i syv sind om at redigere/slette billederne....for gør jeg mig skyld i at vise en mindre-årig pige nøgen ?? Jeg ved det ikke - måske skal man være under 15 år - den kriminelle lav-alder - jeg ved det ikke, men jeg har været i syv sind om det.
Jeg har valgt at lade fotos'ne være for dels vil indlægget være ødelagt uden de foto's - hun indgår som sagt i flere foto's - og dels hænger hun jo stadig deroppe så længe udstillingen varer, hun er i kataloget, på plakaterne og kan stadig findes i aviserne.
Men i syv sind....ja.
For det første synes jeg bestemt ikke, at du er skyldig i noget som helst ... det er et problem, at vi har fået sådan et forkvaklet forhold til den nøgne krop. Det er vigtigt at holde fast i, at nøgenhed er ikke det (altid) det samme som pornografi.
SvarSletDernæst må jeg så også indrømme, at jeg ville måske nok tænke lige som dig - jeg ville nok ikke have billeder af unge nøgne mennesker i den alder på min blog. På den ene side er jeg nok bange for, at der er nogen som ville stemple mig som en gammel gris ... på den anden side, så synes jeg faktisk det er lidt usmageligt. Men betyder det ikke bare, at jeg er blevet en smule bornert?
Kort sagt: jeg kan godt forstå dit dilemma. Men jeg synes udelukkende du skal kigge på billedet og lade være med at tænke på hendes alder. Det er et helt uskyldigt billede, som fungerer i en kunstnerisk sammenhæng. Hvis du synes det er et godt billede, så synes jeg du skal lade det være ... :)
PS: det er et supergodt billede af dig og fruen. I er sørme et flot par og så er det sjovt, at I ligner hinanden så meget. :)