mandag den 10. juni 2013

Der læses fra bunken af.......

Jeg har det jo med at indkøbe bøger i pæne mængder til læsning "senere........." , f.eks. ud på de lange vinteraftener.......men dem er der "aldrig nok af", så jeg har måtte tage foråret og forsommeren til brug.

Hvis man kigger ude til højre kan man se nogen lister med bøger over nogen af mine interesser; en af dem er Arkitektur/design. Jeg har haft en hel del liggende og bl.a. gnavet mig igennem Thomas Dickson's "dansk Design", Arne Karlsen's "Dansk Møbelkunst i det 20. århundrede" i 2 bind, samt Lars Dybdahl's "Dansk Design 1945-1975". Den sidstnævnte er en moppedreng på 563 sider i stort format og til en pris der normalt ligger omkring de kr. 550, men af en eller anden mærkelig grund fandt jeg den i vores lokale boghandel til kr. 189.

 
Det er en kanonbog. Ganske enkelt. Og den omhandler stort set alt der er designet i Danmark i den omhandlede periode.

Men ellers har jeg lige gnavet mig igennem 2 bøger om (møbel-)arkitekten Finn Juhl, nemlig disse 2:
 
Finn Juhl og hans hus af Per H.Hansen som omhandler hans hus beliggende i Ordrup klods op ad Ordrupgaard-samlingen og ejet af denne. Man kan altså besøge hans hus som det stod (stort set) efter hans død i 1989. Han har selv tegnet det og det er selvfølgelig fyldt med hans egne designede møbler m.m. Absolut et besøg værd.

Den anden bog er denne:
og skrevet af Esbjørn Hjort.
 
Hvor den første er sådan lidt generel, så er den anden (og nederste, altså den herover) meget mere dybdeborende og med mere om hans møbler o.s.v.

Finn Juhl er nok mest kendt for 2 ting, nemlig hans (total-)indretning af Formynderskabets Råds-sal i FN-Bygningen i New York og så for en sofa som de fleste kender fra tegneserien og filmene "Poeten og Lillemor":
 
 
 Den hedder sjovt nok i daglig tale "Poeten" og er nærmest ubetalelig i dag.

Hvorfor lige min interesse for Finn Juhl ? Jo - jeg elsker godt snedker-arbejde. Jeg nyder at se på de fleste danske møbel-klassikere som Børge Mogensen, Kaare Klint, Wegener, Wanscher, Arne Jacobsen m.fl. og altså også Finn Juhl.....og de lidt mere moderne eksperimenterende Nanna Ditzel, Poul Kjærhol, Verner Panton m.fl.

Jeg kan blive helt høj af at se den måde deres møbler er lavet på, især træ-møblerne og de fantastiske snedkermæssige løsninger der er lavet.

Finn Juhl var nok den første af disse møbelarkitekter der begyndte at lave møbler med frit-stående stel. De fleste lavede på den tid - i slutningen af 1930'erne og i begyndelsen af 1940'erne - det der kaldes "over-polstrede" møbler. Ikke at de var for polstrede, men fordi at man sjældent kunne se træ-arbejderne i stole og sofaer. Faktiskt er netop sofaen Poeten et godt eksempel herpå. Man kan kun se 4 træ-ben, resten er stof. Dette er atså det der hedder overpolstrede møbler.

Jeg smider lige et par billeder så I kan se hvad jeg mener:
 
 
 
 
 
 
Måske synes I de virker ens - han har lavet endnu flere forskellige end de viste - men hvis I bemærker, så er ryg og sæde fuldstændig adskilt fra selve stolens stel. Det er så "pisse-elegant" og ser så let og luftigt ud.
 
 
Herover er nok hans mest kendt stol nemlig den der kaldes for "Høvdinge-stolen". Prøv lige at nyd den. De lidt spøjse armlæn skyldes at man kan sidde henkastet i den som vist af Finn Juhl selv herunder.
Herunder en lidt simpel eller nærmere enkel stol kaldet for "Karm-stolen". Man kan sidde almindeligt på den, men man kan også sidde omvendt på den og hvile underarmene/albuerne på den vandrette kant/flade stykke træ, der er øverst på ryglænet. Smart. Jeg gad godt have sådan en. 
 
Fælles for alle stolene er det yderst elegante snedker-arbejde. Finn Juhl arbejde i mange år sammen med Snedker-mester Niels Vodder, som lavede stolene for Finn Juhl. Når man rigtig nær-kigger på stolene, så kan man rigtig se og nyde de samlinger som der er lavet. Det er DET jeg beundrer meget hos bl.a. Finn Juhl's møbler....men altså også hos de andre møbel-arkitekter.
 
 
 
Og det var så lidt om hvad jeg læser for tiden....... 


6 kommentarer:

  1. Jeg forstår dig så udmærket.

    Det vil sige, jeg har aldrig kunnet fordrage den der småborgerlige poet-sofa! Jeg anede ikke, at det er Finn Juhl, der har tegnet den, og jeg er dybt skuffet! Det kan godt være, at den er nærmest ubetalelig, men jeg ville under ingen omstændigheder have den stående! Det samme gælder i øvrigt det der monstrum af en sofa lige over alle de flotte stole. Den er godt nok grim!

    SvarSlet
  2. Rasmine - dybt skuffet !! ?? Den er da meget pæn og man sidder faktiskt godt i den.

    Til din undskyldning skal det måske siges, at han tegnede den i 1939/40 hvor den blev lavet. Hans såkaldte store periode var bare nogen år efter - 1944-1950 hvor han tegnede de bedste af hans stole; dem som jeg har gengivet.

    Retfærdigvis skal det siges, at jeg heller ikke er meget for mange af de såkaldte overpolstrede møbler; man sidder tit og ofte dårligt i dem og jeg har i hele mit liv kun siddet i en god sofa, der passede i siddehøjde og siddedybde og rygstøtte til mig. Og den har vi desværre ikke mere... :-(

    SvarSlet
  3. "meget pæn" - ja, netop, alt for pæn - og småborgerlig.

    Skal du ud at købe ny sofa?

    SvarSlet
  4. OK - du kan ikke lide pæne ting ;-)

    Nej, - jeg skal ikke have en ny sofa. Vi har en speciel(egen-)-designet hjørnelædersofa, som passer lige ind i et hjørne her i stuen. Den er hæderlig god at sidde i, men ikke bedre end den gamle vi havde før. Uha - den var god at sidde. Til gengæld er denne ny mægtig god til at snuppe en lur i - en ofte anvendt praksis herhjemme ;-)

    SvarSlet
  5. Måske af den slags, som min bror plejede at påstå sprang op på ryggen af ham ;-)

    SvarSlet