Som nævnt i forrige indlæg smuttede Lillemor og jeg en lille tur til Stockholm for dels at se 2 kampe ved ishockey VM og dels for at gense "Waldemarsudde". Sidstnævnte var den svenske maler-prins Eugen's bolig. Den ville vi gerne gen-se og der var endvidere en udstilling med svenskernes svar på Johannes Larsen, nemlig Bruno Liljefors.
Vi tog afsted direkte fra arbejdet i Fredag d. 3. Maj og vi havde en enkelt overnatning i Jönköping der ligger ved bunden af den lange sø Vättern. I det forrige, som var lidt i gåder, er vist en tændstikæske; den symboliserer byen Jönköping, idet denne by er/var byen for tændstiksfabrikation i Sverige. I gamle dage, når man nærmede sig byen på motorvejen både syd og nordfra, så stod der 3 kæmpetændstikker som vartegn for byen. Idag er der kun en tændstiksflamme.
For nogen år siden da vi var på vej nordpå et sted - jeg kan ikke huske om det var en tur til Hornborga, Stockholm, Dalarna eller Nordkap - der så vi på en mark lige knap 10 km. før Jönköping en enkelt Trane gå. Det gentog sig senere. Og sørme om der nu dennegang var hele 2 Traner gående på den mark. Lidt spøjst og herligt.
Næste morgen var det afsted mod Stockholm og der kører man langs Vättern de første knap 60 km. Bemærk at GPS'en i forruden viser "samme udsigt" som ud af bilens forrude.....og det er jo godt, vi er altså på rette vej :-)
Efter et par hundrede kilometer passerer man byen Linköping, som var der hvor SAAB fabrikkerne lå og hvor SAAB-bilen lavedes. Den produktion er ophørt, da SAAB-fabrikkerne gik konkurs for et par år siden. Dog laver SAAB's fly-afdeling stadig flyvemaskiner og langs med motorvejen er der på store beton-piller opstillet en stribe af deres fly:
Herover ses en "Viggen" nederst og en "Draken" øverst. Det danske flyve-våben har haft begge fly-typer.
Herover ses et træningsfly og det buttede jagerfly fra sen-1950'erne/start-1960'erne kaldet for "Tunnan" (Tønden).
Og herover ses en repræsentant for det civile fly-program. Alle billeder er taget ud af bilens forrude mens vi kørte.
Vi nåede til Stockholm og på trods af GPS'en måtte vi lige lave en mindre rundtur, da vi missede et par afkørsler ved og i nogen tunneller, men vi nåede frem til Hotel Park Inn Raddisson i Hammarby. Fra vores værelse kunne vi se hen til is-stadion Globen (se evt. forrige indlæg hvor der er et fly-foto af denne kæmpemæssige runde hal).
Vi holdt lige pause lidt og fik lidt sen frokost, så gik vi til Globen Arena. Det er sgu' et imponerende bygningsværk. Vi har været derinde på en rundvisning året efter den åbnede for en små 20 år siden.
Der var et "værre leben" da vi kom. En kamp var slut lidt før så der var masser af tilskuere fra den kamp og nu også en masse tilskuere til næste kamp, nemlig Canada-Danmark kampen. Der er boder og hurlumhej af alskens slags, så ja - et leben uden lige.
På billedet ovenfor ses indgangskøen til Globen til højre. Der kan være ca. 16.000 tilskuere derinde. Det utrolige er, at der til venstre på billedet ses en hvid/lys bygning; det er ishockey-hallen "Johannes-Hov Isstadion" der kan indeholde ca. 14.000 tilskuere. Utroligt med 2 så store Is-stadions lige ved siden af hinanden. Det siger noget om ishockey-interessen i Sverige/Stockholm. Derudover ligger der et par mindre haller rundt om i Stockholm med plads til bare en 5-6.000 tilskuere...............
Vi kom trods alt hurtigt ind og fandt vores pladser. Ovenstående foto giver et billede af hallens storhed indenfor og også den kæmpemæssige firkantede Score-tavle der hænger derinde. Der er fjernsynsskærme på alle 4 sider hvor der vises reklamer i pauser og ellers under kampene selve kampene også sammen med slow-motion og gentagelser af situationer = mål. På billedet er spillerne ved at varme op før kampen og den opvarmning skal slutte 20 min. før kampstart da der skal laves ny is.
Her er begge hold - Danmark er de hvide - kommet ind igen og står klar til national-melodier. DET var pinligt. Arrangørerne havde faneme indforskrevet OPERA-SANGERE til at synge Nationalmelodierne. PINLIGT at høre på og det kunne man også se på dels spillerne og dels på publikum; vi "sked" nemlig hul på hende sangerinden og sang i vores tempo nationalmelodien.
Vores knægt var ikke med i kampen (og ej heller i de 2 næste) da man afventede om der kom forstærkninger fra Nordamerika (NHL). Nu er han indskrevet og skal spille idag Kristi Himmelfartsdag mod Tjekkiet. Danmark tabte iøvrigt kampen mod Canada.
Næste dag, Søndag, var der først kamp kl. 20,15 mod Norge, så her havde vi hele Søndagen til vores rådighed. Vi lavede "vores klassiske" nummer; vi købte 2 stk. 24-timers Stockholms-kort så vi kunne køre med Tunnel-bane, lokal Tog (S-tog), busser og Sporvogne i 24 timer ubegrænset.....og så går vi det meste af tiden.....Nåh, - vi tog Tunnelbane ind til T-Centralen i Stockholm og gik så derfra langs vandet ned til Nybro-plan, en plads hvor vi ville tage en Djurgårds-færge ud til Djurgården.
Herunder ses Stokholms Rådhus.
Herunder ses Rigsdagen og det brusende vand under en af broerne. Den centrale del af Stockholm er jo en masse små-øer; man kan sejle ind til den store sø Mälaren og man kan sejle ud til havet - den Botniske Bugt. Der er jo store færger der sejler til Helsinki indefra Stockholm - sådan en sejlede vi med i år 2000 på vores første tur til Nordkap.
Herunder er et kig ud til "Skepps-holmen" hvor bl.a. "Moderna Museet" ligger.
Vores færge gik nu kun en gang i timen, så det gad vi ikke vente på, så vi gik ud af "Strand-vägen" mod Djurgårds-bron. Langs hele den ene side liger der det ene store Borger-hus efter det andet. Meget, meget flotte huse fra slutningen af 1870-80'erne og hvor de rige i Stokholm boede. De ses herunder.
Over broen og ud på Djurgården hvor man passerer bl.a. "Gröna Lund"; Stokholms svar på Tivoli og "Skansen" som er en blanding af Frilandsmuseum og Zoo med kun nordiske dyr. Derudover passeres også Vasa-museet og flere andre museer. Vi kunne have taget både bus og sporvogn men vi gik; vejret var jo pragtfuldt - 15-18 grader - og der er jo meget at se på.
Endlig kom vi ud til "Waldemarsudde". Det er Prins Eugen's (1865-1947) bolig der er indrettet som dels hans eget offentlige hjem og dels museum i tilbygning. Prins Eugen var søn nr. 4 til den daværende Kronprins. Og hvad gør man med sådan en søn. Døtre kan man jo gifte bort til andre kongelige personer rundt omkring i Europa, men sønner ??? Jo - nr. 1 bliver jo Kronprins og senere Konge på et tidspunkt. De andre ??? Jo - de får en officers-uddannelse for hvad skal man ellers stille op med dem ? Prins Eugen fik også militær træning og udnævnt til officer men viste interesse for kunst og under studier på Uppsala Universitet begyndte han at studere kunst og bl.a. maling og fik så en uddannelse som kunstmaler. Og det blev så hans metier. Han fik kammerater i hele den svenske kunstverden; Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Rudolf Bergh, Ernst Josephson o.s.v., o.s.v. På et tidspunkt får han lov til at bygge denne her bolig liggende på en en odde ude på Djurgården og den får navnet "Waldemarsudde" og her lever han så alene indtil sin død i 1947. Han var ugift som sagt, men onde tunger påstår at han var homo-seksuel, men det er aldrig bevist.
På billedet herunder ses hans hus til venstre i billedet; det er stort, rigtig stort for en enkelt person (han havde hele livet den samme oppasser og sekretær boende hos sig + et par tjenestefolk eller 5). Lige til højre for midten af billedet er 2 højhuse og lige til høre for dem kan man ane Globen i det fjerne.
Vi var der lidt før åbningstid og fik tiden til at gå med at gå rundt i parken og se på statuer og ellers slappe af i det gode vejr. Herunder ses en bronze-skulptur af en ung nøgen pige. Den hedder "Groddan" (Frøen) og det er fordi, der mellem hende knæ er en lille frø....man skal se godt efter også i virkeligheden. Jeg fik ikke fat i kunstnerens navn.
Herunder ses Lillemor "slikke sol" i parken med den gode udsigt mens vi venter på at komme ind.
Vi var vel en små 50 personer der kom ind da det åbnede kl. 11,00 Vi gik straks til udstillingsbygningen og så Bruno Liljefors-udstillingen. Bevares - han er teknisk god og kan sit kram og alt det der, men jeg synes at han stil er "lidt forvirrende" med alle de detaljer der er på maleriene. Jeg synes tit jeg har svært ved at fange billedets fokus på grund af dette. Dog er der herunder et billede af et par Dompap'er - det synes jeg til gengæld er suverænt.
....og også dette maleri af en Sne-hare er suverænt; hvidt i hvidt om jeg så må sige......
Og sørme om vi ikke mødte hende pige-skulpturen igen og dennegang i Marmor:
Jeg synes næsten af den udendørs bronze-skultur er bedre....måske p.g.a. tidens tand...men bedøm selv. De var ens i størrelse.
Disse ovenfor viste Edderfugle er også ret gode i denne morgen-belysning....eller var det aften ??
Bagefter fandt vi med hjælp af Lillemors usvigelige sikre næse og sans for dette museets Cafe - indrettet i det gamle hus' køkken - og fik kaffe og kage. Bagefter fik vi set hans privatbolig, der er i 3 etager; hele stue-etagen er som da han levede. 1. salen er ren udstilling i nøgne rum og der vistes malerier af forskellige kunstnere om moden på prinsens tid....altså portrætter og lignende.....3. Etage var lukket for offentligheden nu. Vi har været der før og deroppe er hans kontorer, hans atelier'er og hans sove-gemakker. Ærgerligt for atelier'er er altid besøg værd.
En væg i en af stuerne. Bemærk billedet til venstre; "Molnet" (Skyen) som er et af hans kendeste malerier.
Jeg synes ikke det er noget specielt - i forhold til meget af det andet han har lavet - men det er nok bare mig.
En anden stue med det berømte billede "Strömkarlen", en sagnfigur der spiller violin og lokker......
Herunder hans havestue. Der var i alle rum/stuer et fantastisk lys og det skyldes måske vandets reflekteren udefra.
Herre-værelset...eller biblioteket med alt hvad der til hører ses nedenfor.
På et tidspunkt skulle jeg lige tisse og fandt et toilet for offentligheden. Og hold da kæft for et lokum-brædt der var; flot lakeret og skinnende og stort som ind i helvede.....og så var der træk-og-slip derinde :-)
Bagefter fortsatte vi 1,5 kilometer længere ud af Djurgården til "Thielska Galleriet" hvor vi så en Edvard Munch-udstilling.
Udstillingen var OK men heller ikke mere. Vi har jo næsten lige været på AROS i Århus og se Munch-udstillingen der. Her var meget grafik og få, men gode, malerier. Vi tog bussen tilbage til Centralen og derfra hjem med Tunnelbanen.
Om aftenen tog vi sporvogn ud til Globen og så kampen mellem Danmark og Norge som Danmark desvære - og uretfærdigt - tabte. Herunder ses et foto af Globen set fra Tunnelbanestationen. Den strålede i et meget flot lys der på nattehimlen.
Alt i alt en dejlig tur. Som et kuriosum kan nævnes, at jeg hjemmefra havde en liste med på 6 bøger (9,4 kg og ca. 1.600 sv.kr.) som jeg havde udset mig til inkøb på Waldemarsudde. Nu er det jo godt at se tingene i virkeligheden og det endte med kun indkøb af en af de planlagte bøger til kr.250....og så faldt der lige en enkelt bog om Bruno Liljefors af Allan Ellenius med i købet.....en bog som jeg har "jagtet" i mange år, men som var her.
Vi havde jo ikke kørt i Stockholm så turen tur-retur var på 1.230 km. Om Mandagen da vi kørte hjem, startede vi kl. 08,00 og var hjemme i Herlev ca. 15,15 inkl. 2 mindre pauser og sejlturen Helsingborg-Helsingør. Altså 615 km på 7 1/4 time inkl. pauser.
Jeg har været i Stockholm en enkelt gang for en del år siden og faldt for byen. Jeg havde kun en uge, så jeg må absolut af sted igen, inden der går lige så mange år. En af de ting, som jeg gerne ville have nået, var Valdemarsudde.
SvarSletPigen med frøen kan jeg absolut bedst lide i marmor. Det skyldes, at marmoret får huden til at se levende ud, og at de skygger, der er, er "ægte" - ikke tilfældige resultater af vejrpåvirkning. Men vi kan sagtens blive enige om, at sneharen er suveræn.
Marmor kan helt bestemt være flot for en skulptur.
SvarSletNogen gange synes jeg dog, at det kan virke for koldt, den hvide marmor. Og det kommer vel også lidt an på behandlingen af marmor'en; nogen gange er den pudset spejlblank og glat og andre gange har den bare - som i pigens tilfælde her - den lidt matte overflade, der på mig kan virke lidt porøs og gennemsigtig...sukkeragtig.
Og du har ret, at bronce's patina kan gøre dem meget svære at beskue rent detaljemæssigt....
Men du må se at komme afsted til Stockholm og Waldemarsudde; det sted er helt bestemt et besøg værd.