Her til efter middag var jeg i den lokale biograf BIG BIO og se Premiere-filmen Dunkirk.
Vor lokale biograf BIG BIO er jo landets bedste biograf; den første der har brede stole der kan indstilles i alle mulige positioner, meget gulvplads til benene og et super fantastisk lyd-anlæg, der ovenikøbet kan få - føler man - sæderne til at ryste/vibrere. Der er lige for et par dage siden åbnet en tilsvarende biograf i Lyngby og mon ikke de finder indpas over det ganske danske land ? Jeg tror det.
Men altså filmen....den handler om evakueringen af de engelske styrker fra stranden ved den franske by Dunkirk (Dunkerque på fransk) i måneskiftet Maj/Juni 1940.
Lad det være sagt med det samme: Det er noget af en udstyrsfilm og fyldt med mange statister, rigtig mange. Lidt overraskende er det, at man ikke ser en eneste tysk soldat i filmen; til gengæld mærker man deres tilstedeværelse....skyderi, granatnedslag og fly.
Det korte af det lange er, at knap 400.000 engelske soldater blev indesluttet i byen Dunkirk og skulle forsøges evakueret hjem til England. Den franske hær holdt skansen for englænderne. Af en eller anden mærkelig grund stoppede den tyske hær sine angreb i et par dage og det lykkedes for englænderne at få evakueret ca. 330.000 mand. De fleste ved hjælp af flådefartøjer af enhver slags, men da de begyndte at knibe, så blev en masse private skibe, fiskefartøjer, yachts o.s.v. indforskrevet og sendt afsted under kommando af deres civile ejere.
Det tyske luftvåben angreb nogle enkelte gange, dels strandene og dels de evakuerende fartøjer og dette med mere eller især mindre held, da det engelske luftvåben (Royal Airforce) forsvarede området.
Der er ingen decideret hovedperson i filmen. Man følger en menig engelsk soldat, en fransk soldat, 2 piloter, en sø-officer og en privatmand, der i sin yacht med sin søn og dennes kammerat, sejler afsted for at hjælpe.
Lad det være sagt med det samme; der er nogen barske scener ind i mellem (det er der jo som regel i sådanne krigsfilm).
Men filmen er noget af et udstyrsstykke, dog var der en ting der slog mig, da man i filmen ser udover rækkerne af mænd der står opmarcherede i kolonner for evakuering. Stranden er forbavsende ren. Fra den engelske regering og overkommands side, prioriterede man at redde mænd frem for udstyr. Den - stranden - var i virkeligheden oversået med efterladenskaber. Englænderne efterlod/mistede 2.000 kanoner, 60.000 lastbiler, masser af brændstof, håndvåben (geværer og maskinpistoler og maskingeværer) i hobetal, hjelme, tasker, telte o.s.v., o.s.v. og det meste stod på stranden eller i byens gader ned til stranden.
Filmen er bestemt værd at se, men at den - som jeg har set det skrevet nogen steder - skulle være den bedste krigsfilm nogensinde, holder ikke. Der er få der er bedre, som f.eks. "Saving Private Ryan" og HBO-serien i 10 afsnit "Band of Brothers". Men værd at se ? - ja, - helt bestemt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar