onsdag den 15. februar 2017

Aften- og morgenhimlen netop i disse dage....



HUSK AT TRYKKE PÅ BILLEDERNE FOR AT SE DEM I STØRRE STØRRELSE.


Nattehimlen har altid været interessant for mig at se på - især når den er stjerneklar og uden skyer :-) . De bedste oplevelser har jeg haft enten hvis jeg har været i en skovlysning eller på en mark eller ved havet.....og når det er nat/mørkt vel at mærke.


I mine unge dage, gik jeg og nogen andre engang - jeg kan ikke lige huske anledningen - ude i en skov. Skovvejen kom gennem en stor lysning i skoven og der ovenover os åbenbaredes Mælkevejen som et lysende bånd - virkede det - over os. Det var ganske enkelt en WOW oplevelse af de store. En anden ved havet oppe i "vores sommerhus i Skagen det samme - hold da op, hvor der var mange stjerner hele vejen rundt. At ligge der ude på klitheden og se op på himlen og bare lytte til havets sagte brusen på den anden side af klitrækken....igen WOW. Og så de forvirrede oplevelser på Kreta, hvor stjernebillederne vendte forkert.

Nåh - lige for øjeblikket er der nok at se på. Jeg har lavet et par skitser af stjernehimlen lige nu d. 14./15. Februar 2017 og som viser noget af det jeg kigger på for øjeblikket i disse frostklare aftener og morgener.

Jeg har til min mobil downloaded et gratis-program, en såkaldt Applikation, ved navn Sky Map. Når jeg åbner denne og holder mobilen vandret mod nattehimlen, så får jeg dels vist en Horisont linie og dels en masse stjerne og stjernebilleder og planeter lige netop i den retning jeg holder mobilen. Bevæger jeg den sidelæns eller op eller ned så vises det som en panorering hen over nattehimlen (virker også om dagen ;-) ) Den er simpelthen kanongod.


Lige nu kan man om aftenen mod Syd og Sydvest omkring 18,30-19,00 tiden, se en lysende klar stjerne sådan halvhøjt på himlen. Det er Venus. Hvis man med Venus som centrum i et ur, går en smule op mod kl. 10,30-11,00 ses en lille rød stjerne og det er så Mars.  Rent faktisk, hvis man har et stjerneteleskop, så ville man kunne se planeten Uranus stå halvdækket af og bag Venus. Den burde have et blåligt skin. Selv har jeg ikke set den.



Bliver man stående læne nok (jeg står på min terrasse og har hele horisonten Syd til Nord fri - huset dækker hele øst), så dukker Stjernetegnet Orion op i Syd ved 23-tiden.
På skitsen nedenunder kan man Orion i den tegnede cirkel. Bemærk de 3 stjerner der går skråt (jeg har tegnet dem hældende den forkerte vej); de kaldes for Orions bælte.

Det sjove ved Orions bælte er, at de 3 store pyramider ved Ghiza nær Cairo i Ægypten ligger på samme måde.
I den store pyramide, Keops' Pyramiden, går der en skakt fra et kammer (selve gravkammeret ?) og op gennem pyramiden til ydersiden. Dengang Pyramiden blev bygget, da ville man have kunne se netop Orion og dens bælte. Man kan også via 3 andre skakte se andre stjerner eller stjernebilleder. Da Pyramiden blev bygget ca. 2.650 år før vores tidsregning, altså for ca. 4.667 år siden, så har jordens hældning ændret sig en smule, så man i dag ikke kan se de omtalte stjerner helt nøjagtigt gennem skaktene...men det kunne man dengang.
Ret interessant synes jeg.

Går man fra Orion's nederste venstre stjerne en smule ud ad mod venstre, så ses en lysende stjerne og det er Sirius, også kaldet Hundestjernen.

Ser man fra Orion's øverste højre stjerne længere mod højre (mod Nord) så ser man stjernebilledet Cassiopaia, der står ligesom et noget udfladet dobbelt W (eller et M alt afhængigt hvordan man tolker den). Midt mellem altså den nævnte Orion-stjerne og Cassiopaia ses en let utydelig masse, som er stjernebilledet Syv-stjernen. Den ligner en miniudgave af Karlsvognen.

Man kan vælge at gå i seng eller blive længere oppe, for omkring 05,30-06,30 vil man mod Sydvest se en klart lysende stjerne og det er planeten Jupiter, den stribede planet. Jupiter har vistnok mindst 8 måner (har et sted læst op til 16 stk.) kredsende om sig. Man kan med håndkikkert se de 4 af dem - det har jeg og adskillige andre i hvertfald set. Man kan lige ane dem. De står ikke helt som jeg har tegnet dem; det er bare for at vise at man kan se 4 måner omkring Jupiter.

Jeg synes det er ret fascinerende at se på - himlen, planeterne og stjerne i det hele taget. Det er så ufatteligt stort at man ikke kan forstå det. Der er så mange flotte billeder på internettet af galakser, Dværge (det er en art stjerner), stjerne-tåger, gas-tåger o.s.v. - simpelthen facsinerende og ikke til at forstå at det er så stort og skabt af ingenting. Der findes nogen animerede film på internettet hvor man rejser ud fra vores jord og passerer de forskellige planeter m.m. på vej ud i universet med angivelse af lysår løbende forneden på filmen. Der er også en film der viser hvor stor disse ting er i forhold til vores jord og det er så stort at man - i hvert fald jeg - ikke kan abstrahere/forstå det.

Det har jeg i sinde at gøre noget ved, og har tilmeldt mig en forelæsningsrække på Folkeuniversitetet netop om universets oprindelse, Big Bang, sorte huller, kosmiske stråler, kvante-mekanik og kvante-teknologi, universets mørke stof og universets udvidelse og mange andre spændende ting. Det glæder jeg mig til. Rigtig meget endda.

Og apropos stjerne-himmel.......så er gode gamle Vincent van Gogh's maleri "Stjerne-nat" bare fantastisk og en anderledes fortolkning af natte-himlen:



8 kommentarer:

  1. Ja, ret interessant med Cheops-pyramiden, og for resten også med stjernehimlen i det hele taget. Man skulle have pverskud til at sætte sig ind i emnet.

    Også ret interessant, at du synes, at van Goghs maleri er så fantastisk. Det gad jeg godt se nogen overbevise mig om! Jeg har aldrig forstået, hvorfor så mange er så begejstrede for den herre ...

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rasmine.
      Når du engang går på pension om mange år, så er jeg sikker på, at du får tiden ;-)

      M.h.t. van Gogh....du ved...smag og behag er forskellig (og derfor bliver alle piger gift..næsten da)...men jo - i begyndelsen, dengang jeg var ung og uerfaren, så syntes jeg heller ikke specielt om dem...sådan lidt nå-ja lidt neutralt...men efterhånden med årene blev jeg mere og mere fascineret efterhånden som jeg så flere og flere af hans især yngre malerier...jeg kan meget godt lide van Gogh's malerier, især efter han flyttede til Frankrig og især Sydfrankrig. Man skal altså se dem rigtigt, LIVE som det hedder på nu-dansk, og så opdager man rigtigt de kraftfulde penselsstrøg og de intense farver han brugte. Som med så mange andre, så kan jeg ikke blive træt af at se dem i virkeligheden. Motiverne er jo i grunden ret enkle og dagligdags, men måden han maler på og så den måde han bruger farverne på...ja - det gør det helt specielt.

      Slet
    2. Specielt - jo, men hvis man nu synes, at det er tarveligt af ham at ødelægge motiverne med sin sindssyge teknik ... ;-)

      Slet
    3. Det er jo sådan det er, kære Rasmine :-) ..smag og behag....og sådan er det bare :-) og det kan man ikke argumentere imod :-D

      Slet
  2. Dit indlæg får mig til at tænke på himlen som den tog sig ud i min barndom. Der var mørke aftener og uendelige mængde af stjerner. Det er ikke blevet til så meget efterfølgende, men app'n har jeg lige installeret - så vil det vise sig, hvad jeg får øje på. God fornøjelse med studierne.

    SvarSlet
    Svar
    1. ...og god fornøjelse med app'en, Jørgen - den er sjov at have...og man behøver jo ikke at bruge den hele tiden.

      Slet
  3. Et fantastisk spændende emne som altid har fascineret mig. Nu mangler jeg bare at ikke være arbejdsramt ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. ..og der er vel ikke så mange år til du slipper arbejdsmarkedet, Per ? Jeg ved ikke hvordan det er med Folkeuniversitetet på dine kanter (du er jo flyttet fra Vejen til Kolding, hvis jeg eller husker korrekt), men mon ikke der er noget aftenskole-halløj der kan have sådanne kurser/forelæsningsrækker ?

      Ja - det er fascinerende det univers. Jeg glæder mig til min forelæsningsrække og især høre om Big Bang teorien....som jeg bare simpelthen ikke forstår/kan begribe; at der for 5-6-7-8 milliarder år siden i det tomme intet/rum skete en eksplosion af en partikel som satte det hele i gang....altså hvis der var en partikel, så var der jo ikke tomt, vel ? Og hvordan kan man siget at noget er tomt hvis der ikke er grænser....og hvad satte eksplosionen i gang ? .....noget må have gjort det, hvis det er det, der er sket.....men hvad og hvordan (og hvorfor ?)....noget guddommeligt ?....Som Storm P sagde, at det eneste der fremkommer af ingenting er lommeuld.....jeg fatter det ganske enkelt ikke...

      Slet