Sommerferien i år gik nordpå, nærmere betegnet til Island. Det vil sige at vi havde valgt at leje en 2 værelses lejlighed med spisekøkken midt i Reykjavik og så med lejet bil - en VW Polo Blue Motion - tage ud i landskabet og se på. Vi havde tidligere talt om at tage hele Island rundt i bil, bl.a. fordi jeg godt kunne tænke mig at se søen Myvatn oppe nordoøst på mod Husavik, fordi der skulle være et fantastisk fugleliv der med bl.a. Strømand. Den tanke slog vi dog ud af hovedet, da vi dels selv skulle sørge for indkvartering - hvad der ikke er meget af deroppe - og dels skulle leje en 4-hjulstrækker hvad der er pænt dyrt....og så det med at vi jo har været meget i Nordskandinavien og det skotske højland og på sin vis havde set nok af fjelde og ødemarker. Altså vi fløj med IcelandAir til Keflavik yderst på halvøen Reykjanes, samlede bilen op og kørte til Rekjavik små 50-60 km væk. Vi "vandt" 2 timer, da Island er 2 timer bagud i forhold til dansk sommertid.
HUSK at klikke på billederne for at se dem i stor/større størrelse.
Vores lejlighed viste sig at ligge midt på Reykjavik's hovedgade med alt hvad det indebærer af tingel-tangel og turister. På sin vis meget praktiskt når vi gik rundt i byen, på den anden side lidt larmende når man skulle sove. Herunder ses vores hus med vores lejlighed beliggende på 1.sal over forretningen. De 2 gavl-vinduer samt de 4 vinduer fra gavlen og hen til lygtepælen var vores. På den modsatte side var der en lille balkon, som er pisse praktisk når man som jeg (stadigvæk) ryger.
Temperaturen var under hele opholdet ca. 10-14 grader, så det var ikke sommertøjet der prægede vores beklædning. Ind i mellem blæste det lidt, så det var lidt koldt. Kun en dag var der en byge, der knap gjorde os fugtige, ellers næsten blå himmel fra morgen til aften. Når man var i solen var det lunt og når man var i skyggen var det køligt.
Første hele dag, om tirsdagen, gik vi lidt rundt og havnede nede på havnen. Her var der en del arrangører af båd-safarier dels ud for at se på Sø-papegøjer og dels for at se efter/på hvaler. Jeg fik overtalt Lillemor til en hval-safari med firmaet Elding.
Vi skulle afsted ved kl.14,00 og turen ville tage et par timer eller tre. Vi gik en smuttur ned og rundt videre i havnen og beså det ny koncerthus tegnet af Henning Larsen's tegnestue (ham med Operaen på Holmen i København) og den dansk/islandske kunster Olafur Eliasson i fællesskab.
Vi smuttede lige hjem og fik lidt varmt tøj pakket til turen og vel ankommet ombord, fik vi at vide at vi kunne forvente en hård sø, så det anbefaledes at alle gik ned i kahytten med en lille kafe og tog en gratis søsyge-pille....så det gjorde vi også.
Udturen var stille og rolig og vi var hele tiden omkranset af masser af fugle: Masser af Søpapegøjer (Lunder), Lomvier, Alke, Tejster, Mallemukker, Havterner, Svartbage og Sildemåger, Sølvmåger, Suler og enkelt almindelige Kjover. Efter en halvanden times sejlads så vi 2 Pukkelhvaler. Den ene forsvandt dog, men den anden så vi knaldgodt med "blåst" fra åndingshullet, dens hale når den dykkede, dens lange brystfinne når den svømmede sidelæns og åd samt et par gange hvor den kastede sig sidelæns op af vandet. Fantastisk. Masser af gange så vi bare ryggen med rygfinnen eller bare hale eller finne. Men fantastisk at se. De 3 nedenstående billeder er IKKE vores, da båden simpelthen nu rullede alt for meget til at få nogen ordentlige foto's (jo vi fik taget nogen, men kan mestendels "bare sen en ryg" og ellers masser med enten himmel eller hav, så meget rullede båden. Nogen gange væltede folk rundt. Men sådan som billederne viser så vi Pukkelhavlen.
Nedenfor ses Pukkelhval dykke med halen i vejret; det så vi tit. Imponerende.
Det sjove er, at hvor Pukkelhvalen har fundet stimer af små-fisk, som den spiser, der er også mange Hvidnæsede Delfiner. Dem så vi mange af lige omkring Hvalen og det var sjovt.
Til gengæld er billedet herunder af Mallemukken mit og taget lige da vi sejlede ud og hvor havet var roligt:
Efter en god times kiggen på den Pukkelhval sejlede vi hjemad og undervejs opdagede vi en Pukkelhval til som vi stoppede op og så på en 15 minutters tid. Turen tog ca. 3½ time p.g.a. vejret. Ingen blev søsyge, men mange fik blå mærker af al den rullen båden foretog, når folk væltede rundt. Der var også en del der blev våde, da søerne ramte bådens stævn og sprøjtede ind over os.
Herunder ses Koncertbygningen, som ligger ved Havnen. Mægtigt flot byggeri og lyset i al glasset fik de flotteste farver og effekter og spejlinger. Rigtigt imponerende byggeri.
En ting jeg bemærkede, når vi gik rundt i Reykjavik var, at bænkene stort set alle sammen var af "Københavner-typen" ganske som vi ser dem i København. Dok var brædderne brune og på gavlen kan ses Reykjavik's byvåben.
Selve Reykjavik er ikke en høj by, selvom der er ved at skyde et par pænt høje bygninger op hist og pist. De fleste er kun på 2-3 etager med udnyttet tag-etage. Byggematerialet er oftest træk eller en form for bølge-jern eller bølge-eternit-plader. Herunder ses dog et hus bygget i lava-sten.
Herunder ses Statsministerens kontor. Bemærk ingen vagter eller noget og bemærk også statuen til venstre, som er den danske Kong Christian d. 9 som jo var statsoverhovede omkring århundredeskiftet 1899/1900. Island var jo i Personal-union med Danmark indtil 1944.
En af de første dage kørte vi ud på den såkaldte "Gyldne Triangel"-tur: først Tingvallir, så Geysir og slutteligen vandfaldet Gullfoss. Altså ind i landet. Første stop var ved nordenden af søen Tingvallavatn, hvor det gamle tingsted Tingvallir ligger ved en forskydning af de teutoniske plader i undergrunden. Herunder et vue ud over søen.
Herunder Lillemor i sin røde regnfrakke fotograferende stien ned mod kløften som faktisk er en sprække mellem de 2 teutoniske plader. Ret fascinerende at tænke på.
Herunder ses hvordan den amerikanske plade hæver sig op til venstre. Sprækken udvider sig med mellem 1 og 18 milimeter om året.
Her er så selve tingstedet, hvor verdenens første demokrati (grækernes undtaget) havde sin vorden i 8-900 tallet og hvor Island i år 1.000 erklærede sig som et kristent land og dermed frasagde sig Asa-troen (Odin, Thor o.s.v.). Her blev alle store beslutninger vedtaget såsom nye love og domme om at fredsløse borgere der havde begået "kriminelle" handlinger.....hvilket betød, at enhver islænding kunne slå den fredsløse ihjel uden straf.
Herunder elven nedenfor tingstedet. Den løber mod højre ud i søen udenfor billedet.
Herfra kørte vi så videre med Geysir, altså gejserne med springende varmt vand. Herunder et kort over området. Det var nu blæst ret så kraftigt op da vi ankom der til.
Jeg må sige, at jeg blev lidt skuffet, da jeg troede at området var meget større; kun ca. et par fodboldbaner i størrelse og beliggende på en skråning. For resten lugter der af prut/rådne æg i hele områdetDer er lidt "små-huller" hist og pist hvor man kan se dampen sive op:
Herunder kan man se det kogende vand i den såkaldte "Lille Geysir":
Den eneste store Gejser der er rigtig aktiv er Strokkur, der springer ca. hvert 10. minut. Herunder kan ses - udover menneskemængden - hvordan det koger i hullet.
Først var det ligesom om det bare boblede meget. Så var det som om, at vandoverfladen steg op som en kugle og så KABUM.......WUUuuusch.....
Billedet herover tog jeg og billedet herunder tog Lillemor - vi stod lige ved siden af hinanden - og som man kan se på billedet herunder er selve Gejser-sprøjtet begyndt at blæse til siden.
Vi fik ikke hele sprøjtet fotograferet - altså den fulde højde - dels fordi vi ikke var hurtige nok og dels fordi det blæste en stiv pelikan, så vandsøjlen med det samme blæste væk...som det ses nedenfor.
Efter sprøjtet og vandsøjlens kollaps, sank vandet ned i et hul for sekunder efter at stige op igen til niveauet hvor det bare kogte eller boblede. Meget fascinerende at se på.
Så gik vi hen til gejseren Geysir, den som har givet navn til fænomenet. Den er ikke aktiv mere; bare meget varmt vand der svagt bobler ind i mellem.
Senere, da vi kom tilbage fra det næste besøgte sted, så vi fra bilen Strokkur springe igen og det var meget imponerende at se.
Vi kørte så afsted fra Gejserne og mod sidste sted og det var vandfaldet Gullfoss. Da vi kom frem blæste det mere end en hel pelikan. Hold da op. I bilen spiste vi vores medbragte klemmer og fik en tår kaffe. Ude i horisonten kunne vi se nogen bjerge "med noget hvidt på":
Jeg steg ud og fotograferede med telelinse og kunne nu se, at det var en gletcher/Jökel der i det fjerne. Meget imponerende at se. Jeg kan ikke lige huske hvad den hedder, men der ligger der, sådan lidt nord for Gullfoss :-)
Et andet fænomen til venstre for Jökelen var en tåge vi kunne se. Hvordan den lige var opstået vides ikke, men meget spændende at se og observere.
Som sagt - det blæste af helvede til, da vi gik hen for at komme ned til vandfaldet Gullfoss. Det viste sig, at der gik en lang trappe ned til vandfaldet og at man fra de øverste trin fik et fortrinligt overblik over vandfaldet, så vi blev enige om at det måtte være godt nok, at se det herfra. Flot var det i hvert fald. Det er nærmest et dobbelt vandfald.
En anden dag kørte vi ud mod Keflavik og rundt på halvøen Reykjanes. Ude allervest på halvøen kom vi til en Havterne-koloni, der lå på begge side af vejen. Havternerne havde lige fået unger og det myldrede med dem.
Vi listede afsted i gå-tempo i bilen, for Havterne og især deres unger var overalt også på vejbanen. Vi dyttede og nogen af lettede eller gik væk. Andre blev siddende og vi måske liste i slalomkørsel udenom dem. Der var rigtig mange døde/fladkørte unger på vejbanen, så det var ikke alle der flyttede sig eller bilister, der var hensynsfulde. Vi var.
På et tidspunkt kom vi til en lille flække, der hed Hvalsnes og der lå midt i intet en kirke:
Det er imponerende Lava-landskaber der er deroppe. Lava findes i alle farver og former og nogen steder bevokset med en slags mos-puder.
Det kan være rene "måned-landskaber" at se på og med megen sparsom vegetation:
På et tidspunkt kommer 2 vadefugle flyvende og slår sig ned lige ved siden af vejen. Jeg opfatter lige nogen krumme lange næb, altså Storspover. Vi stopper og jeg finder dem i landskabet. Prøv at se på billedet herunder om I kan se dem (klik på billederne for at se dem store):
OK - forneden er der en grøn vækst. Følg en linie vandret mod højre og den første Spove dukker op. Den anden står i ca. kl. 11 position for den, altså lidt oppe til venstre. Fik I dem ?
På et andet tidspunkt kom en rovfugl drønende jagtende en lille fugl i krabbe drej og sving og slog ned lige ved siden af os. Mig bekendt er der kun 2 rovfugle på Island, nemlig Jagtfalk og Merlin (Tårnfalk) og det var ikke en Jagtfalk.
Senere kom vi til et sted, hvor man i den "bare" Lava-ørken har bygget en bro, en gang-bro, der går fra den amerikanske teutoniske plade til den europæiske teutoniske plade. Ellers er der intet der. Så kan man gå fra den ene plade til den anden der. Broen er vel knap 20 meter alt i alt. Og sandet man kan se er altså vulkansk aske:
..og nedenunder her den modsatte vej. Meget imponerende at man har geologien sådan præsenteret bare sådan.
Ude ved kysten mod Grindavik, så vi resterne af en Vulkan, der er ved at langsom at styrte i havet:
Ved Kryusavik parkerede vi og gik ud til et klippeparti, der huser fuglefjelde med Sø-papegøjer, Rider, Alke, Tejste. Vi så kun Rider på klippevæggene.
Til gengæld så vi Tejste, få Ilke og lidt Søpapegøjer på vandet nedenfor. Det er de sorte prikker på billedet. De hvide prikker er Rider:
Herunder et andet geologisk fænomen. Foldet lava.
Det er sgu flotte landskaber, der er deroppe.
Som sagt boede vi på "Strøget"/Hovedgaden som for halvdelens vedkommende var gå-gade. En aften var der "Amerikaner-træf". Jeg hørte den her umiskendelige lyd af 8-cylindrede biler og nåede at tage et foto af denne her. Ellers var der alle mulige Corvetter, Mustanger og andre "flydere" i det optog:
Selvfølgelig skulle vi også i "Blue Lagoon". Den ligger i et rigtigt lava-landskab med sorte, skarpe lava-klipper. Og vandet er helt blåt:
Vandet var 38 grader varmt og holdt man hånden 10 cm under overfladen, så kunne man ikke se den. Det var en fantastisk dejlig oplevelse. Vi plaskede rundt i det der specielle vand i en god times tid ( 2 x halv time). Man fik en lidt mærkelig overflade af det vand. Det er svært at beskrive, men ens hud bliver helt glat og blød som en barne-numse eller som et Nonne-inderlår. Der er et-eller-andet i det vand, der er sundt og helende; noget med nogen specielle mineraler og alger. Dejligt var det i hvert fald.
Som sagt - fantastik flotte landskaber der er deroppe. Kan nogen steder minde om Nordskandinavien og andre steder om månelandskaber p.g.a. lava'en. Ørkener om man vil. Og så er der jo ingen træer deroppe (dog så enkelte små træer i hulninger som lå i læ ligesom der i Reykjavik er en del haver og parker med pænt store træer).
Mens vi var der, var der Gay Pride uge med optog om lørdagen. Det så vi dog ikke. Men hele byen var pyntet med regnbue farver overalt og i de fleste forretninger. På en gade op til Halgrims-kirken var asfalten malet i regnbue-farver og der var en fotoudstilling om bøsser/lesbiske på hele vejen.
Herunder er det bare "yours truly", som Lillemor har fotograferet. mens jeg venter på grønt lys for at komme over vejen. Bemærk fyren i baggrunden i T-shirt. Når det gik højst var der vel 15-17 grader og så fes "de indfødte" rundt i T-shirt og korte bukser.
Reykjavik - centrum altså - er en ikke ret høj by. Mange gamle eller halvgamle huse, men også ny arkitektur. Herunder lidt blandet, som det første f.eks. Reykjavik Rådhus:
Herunder en stribe Sildemåger i byens park. Ligner Svartbage men er lidt mindre og har gule ben.
Herunder en herlig skulptur. Bronze-underkrop og en stor Lavasten. Mindst 2,5 meter høj.
Herunder en slags Sky-line. Den spidse bygning er Halgrims-Kirken som ligger højt på en bakke midt i byen. OK - forstæderne og f.eks. byen Hafnarfjørdur, som ligger mellem Reykjavik og Keflavik - er fyldt med 4, 5 og 6 etagers beboelsesejendomme.
Herunder et herligt syn. Man er ved at renovere en gammel villa og har sat presenning op omkring den forestillende villaen som den skal se ud efter renovationen. I Berlin er der mange sådanne presenninger foran de gamle huse, de renoverer dernede.
Vi var selvfølge oppe og se Halgrims-Kirken. Den er meget speciel. Bygget helt i støbt Beton.
Foran kirken en statue af Leif Eriksson, der fandt Amerika/Vinland flere hundrede år før Columbus.
Lidt billeder inde fra kirken:
Døbefonten var i Krystal glas på sort lava blok. Meget, meget flot.
Og så en smart ting. Bemærk bænke-rækkernes ryglæn; de kunne vippes den ene eller den anden vej, alt efter om man hørte og så præsten prædike ved alteret eller om man hørte orgelkoncert i den anden ende af kirken. Pisse-smart synes jeg.
Her ses enden af kirken, sådan lidt Moske-agtig med den kuppel.
Islandske almindelige huse.
Vi så - til dejlig overraskelse - slet ingen McDonald's eller Burger-King's deroppe. Til gengæld var det store hit en ny-åbnet "Dunkin' Donut's", hvor folk stod i kø, for at komme ind og købe en donut. Folk var altså unge mennesker, men det var åbenbart et stort hit.
En lidt sjov ting. Mange renovationer af huse rundt omkring og alle med træ-stilladser. Utroligt at de ikke bruger jern-stilladser som hos os, men laver sådanne træ-stilladser hver gang.
Især, når man tager i betragtning, at al træ skal importeres.
Selvfølgelig var vi på en del museer i Reykjavik. Vi var begge - især jeg - meget skuffede. For eksempel var vi på "Statens Museum for Kunst/National-galleriet", men her udstillede de denne sommer kun moderne kunst a la Pop-art med f.eks. den islandske kunstner Errò eller installationer af dansk/islandske Olafur Eliasson. Hvor helvede var det gamle kunst ? Det som jeg ville se. Det som var lavet i slutningen af 1800-tallet eller begyndelse´n af 1900-tallet og fremad op i 1920'erne ? Nada - nix, intet. Kun smadder moderne kunst. Det var meget skuffende.
På Nationalmuseet blev jeg også skuffet...eller snarere måske havde jeg sat forventningerne for højt. Jeg havde forventet at se en masse om Islands kolonisering og en masse vikinge-halløj, men det var der ikke meget af. Og det der var, det kender vi i masser af fra vores eget Nationalmuseum eller Moesgaard. Altså man havde set det før. Dog var vi på et lille museum der hed "871 +/- 2" som var rigtigt godt. Under udgravning til et nyt hotel, havde man fundet et vikinge-langhus. Dette havde man så ladet stå - murerne altså - i kælderen under det ny hotel som et museum med en masse interaktive forklaringer omkring hele bosættelses-tiden og det var smaddergodt.
På Nationalmuseet blev jeg også skuffet...eller snarere måske havde jeg sat forventningerne for højt. Jeg havde forventet at se en masse om Islands kolonisering og en masse vikinge-halløj, men det var der ikke meget af. Og det der var, det kender vi i masser af fra vores eget Nationalmuseum eller Moesgaard. Altså man havde set det før. Dog var vi på et lille museum der hed "871 +/- 2" som var rigtigt godt. Under udgravning til et nyt hotel, havde man fundet et vikinge-langhus. Dette havde man så ladet stå - murerne altså - i kælderen under det ny hotel som et museum med en masse interaktive forklaringer omkring hele bosættelses-tiden og det var smaddergodt.
Og nej - vi fik IKKE Hvalkød, Hakarl (rådden haj) eller Sø-papegøjer at spise, selvom mulighederne fandtes.
Alt i alt en dejlig tur til en flot og anderledes natur.
Alt i alt en dejlig tur til en flot og anderledes natur.
Og vi kom hjem om Mandagen d. 10 August fra Island. Om Onsdagen d. 12. August - som i øvrigt var Lillemors og min 37 års bryllupsdag - tog vi til Esbjerg et par dage til Fredag. Det er (desværre ?) jo sådan, at vores søn har fundet ud af, at han gerne vil være Ishockeytræner og at han her i sommers havde fået et tilbud fra Esbjerg om at blive assisterende træner der. Og det har han takket ja til. For 2 år. Så nu er ham og hans pragtfulde sambo Rie, flyttet til Esbjerg. De har fremlejet deres rækkehus her i sognet for samme periode.
Så vi tog over og beså deres ny hjem og havde det ganske hyggeligt med bl.a. spisning på Hjerting Badehotel og en smuttur til Fanø. Det var i øvrigt Lillemors og mit første besøg nogensinde på den ø.
Så vi tog over og beså deres ny hjem og havde det ganske hyggeligt med bl.a. spisning på Hjerting Badehotel og en smuttur til Fanø. Det var i øvrigt Lillemors og mit første besøg nogensinde på den ø.
Herunder ses en af færgerne - det tager kun 12 minutter at sejle fra Esbjerg til Fanø/Nordby - sejle fra Fanø.
En gade i Nordby, som er ret pyssenysselig.
Herunder fandens flotte og store Hortensiaer. Hold op, hvor jeg er misundelig på dem. Mine egne er nærmest visnet nu og kedeligt grå nu.
Herunder en spøjs gavl.
Herunder ses Lillemor og Junior foran Fanø Krogaard, hvor vi spiste frokost. Svigerdatteren var ikke med på turen, da hun var til jobsamtale.
Fra vores plads på kroens terrasse kunne vi sidde og se ned på en lille flok sæler, der lå og solede sig på en sandbanke. Herligt.
Og herunder ses Lillemor og sønnen. Kigger man "godt efter" kan man godt se familieligheden. Den er ret tydelig synes jeg.
Det var så vores sommerferie. Det vil sige, at jeg har en hel uge endnu. Jeg har også regnet på det og fundet ud af, at jeg kun har præcis 50 arbejdsdage tilbage inden jeg pensioneres. Et målebånd er indkøbt til lejeligheden til afklipning :-)
Tak for en spændende tur. Har aldrig været på de kanter.
SvarSlet