søndag den 10. september 2017

Et bogkøb....antikvarisk for kr. 20

Jeg er jo "til kunst". Især dansk kunst fra før 1950 (selvom jeg også kan lide meget af det ny), men jeg kan også lide nordisk kunst i samme periode. Jeg har en del bøger om svenske kunstnere hvoraf bl.a. er Prins Eugen, der levede fra 1865 til 1947. Prins Eugen var søn nr. 4 af Kong Oscar d. 2 og hvad stiller sådan en konge op med søn nr. 4, når nu kun søn nr. 1 kan være Kronprins og dermed senere Konge. Jo, - han får en uddannelse som officer, for sådan en uddannelse fik alle Konge-sønner jo dengang, især dem, der ikke kunne blive konge.
Eugen blev altså officer. Det var bare noget han skulle være, ikke noget valg. Men efter officersuddannelsen, fik han lov at studere en slags statskundskab og samfundshalløj på Uppsala Universitet og der kom han i forbindelse med bl.a. kunsthistorie og fik også kontakt med nogle af tidens kunstnere. Han havde gennem ungdomsårene hygget sig med at male og tegne i det små. I 1885/86 fik han lov at rejse til Paris og studere og tog der - ved siden af studierne - tegne og maleundervisning og fik så endelig lov til helhjertet at gå "ind i den branche". Omkring 1902/03 anskaffede han sig en grund på en odde udenfor Stockholm og fik der opført et prægtigt hus og hjem, som han kaldte for Waldemarsudde og som ses herunder. Her boede han så fra 1905 til sin død i 1947. Jeg har besøgt stedet 4-5 gange efterhånden og bliver aldrig træt af det og dets placering der ude på Djurgården.

Jeg har jo mine jævnlige ture ind til byen, hvor et besøg i Vangsgaard's Antikvariat's 2 butikker, på Kultorvet og i Fiolstræde, er "et must". Antikvariatet på Kultorvet er sådan et lidt spøjst et, idet det ikke har alle slags bøger som et almindeligt antikvariat jo plejer at have; kun nogle få emner i den billige ende og med dette forstås at det er hollandsk udsalg. Altså de starter med vistnok kr. 100 (eller er det kr. 70 ?) pr. bog uanset hvad det er for en bog, dens tilstand, størrelse eller alder og så falder prisen ellers hver uge med kr. 10 og så starter man forfra når bunden er nået. Sjovt nok fyldes hylderne løbende op selvom udsalget pågår.

Det er ikke altid jeg lige får sat indkøbte bøger på plads når jeg kommer hjem; de ryger ind på en halvtom hylde. Her forleden dag, tog jeg så mig sammen og fik sat bøgerne rigtigt ind hvor de nu skulle være; guldalderkunst, historie eller i det her tilfælde nordisk kunst. Bogen jeg stod med var "halvgammel" og jeg kiggede nærmere på den.
Blå læderryg med forhøjet inddeling og titel i guldtryk. Hjørnerne samme slags blå læder. Selve omslaget var gulligt og det, jeg troede var "et par pletter" viste sig at være 3 kongekroner. Aha - de svenske farver med Tre Kronor.


Jeg åbnede den for at kigge nærmere. OK - et Ex-Libris for en O.V. Tjerring . Det er ikke så tit man ser den slags mere.
Næste opslag viste, at bogen oprindelig havde været det, der i dagens sprog hedder en hæftet udgave (nu var den jo med stift pap-omslag). Altså en blød bog med et smudsomslag uden om. Det ses tydeligt på billedet herunder, idet smudsomslagets ryg sidder som en lille fane efter forsatsbladet:
Det var altså en af de gode gammeldags bøger, der var samlet i ryggen med tråd. I dag er bøger jo limet og siderne kan gå løs, hvis man åbner dem for meget eller for tit. Gamle dages bøger var godt håndværk. Bogen her var altså indbundet af enten en god amatør eller en professionel bogbinder. Den var oversat fra svensk til dansk og udgivet her hjemme i 1943. Den svenske udgave udkom året før, i 1942.

Bogen er skrevet, redigeret og udgivet af Prins Eugen selv. Den omhandler breve han har skrevet til sin moder og til venner og bekendte i perioden 1886 til 1913 (hans mor dør i 1913) og er dedikeret til hende.
Bogens sidste side er det oprindelige  smudsomslags bagside:
Der findes en fortsættelse, som på svensk hedder "Vidare berätta breven" og hvad den hedder på dansk, ved jeg ikke. Jeg har kun kunne finde svenske udgaver af den på Antikvariat.net  Den bog dækker perioden 1913 til 1945. Jeg ville gerne have den bog, men at købe en antikvariatisk bog, eller bøger i det hele taget fra svenske hjemmesider, er simpelthen smadder besværligt; man skal bruge specielle bankoverførsler (IBAN-numre o.s.v.) og ydermere er forsendelsesomkostninger fra Sverige ekstremt dyre.
Jeg glæder mig til at komme i gang med den bog, for efter det jeg har opsnappet hist og pist om den, så udover brevveksling af almindeligheder med sin moder, så er der også en del om Norges "løsrivelse" fra Sverige i 1905, så også en del om den svenske kunst i den periode bl.a. ved brevveksling med andre svenske kunstnere.

Når jeg nu har skrevet lidt om det her med den her indbundne bog, er det fordi jeg bliver sat tilbage i tiden. I mit barndomshjem - vi boede i en andelslejlighed - havde vi kælderrum. Min bror og jeg var der sjældent. Men jeg kan huske, at der dernede bl.a. lå en sammenpakket væv, at der var skomagerværktøj idet min far lavede vores sko, at der lå store firkantede sten brugt til litografi-trykning samt at der lå en masse "mystiske" ting som viste sig at være bogbindingsværktøj. Min mor (og hendes bror og deres far = min Morfar) havde selv indbundet deres bøger. Jeg kan huske, vi havde en hel del bøger stående i bogreolerne, som var "hjemme-indbundet". På hylderne i kælderen lå også nogen ruller med lærred og papir og lidt skind som blev brugt til indbindingen. Oppe kan jeg huske en cigar-æske med noget jeg opfattede som smørrebrøds-mellemlægspapir, hvor der i mellem hvert stykke var et meget fint og tyndt stykke bladguld. Formentligt brugt til bogryggene. Min far lavede også - som hobby - skibsmodeller af gamle sejlskibe og der har han formentligt også brugt bladguld til udsmykningen.


Utroligt hvad sådan en bog kan sætte i gang med barndomserindringer.1 kommentar:

  1. Som vanligt er det en fornøjelse at læse din historie om en bogtil 20 kr og alle de associationer den afstedkommer.

    SvarSlet