torsdag den 20. juli 2017

Sådan en lidt øv-altså følelse.

Her, for sådan lidt over 2 måneders tid siden, så var der i medierne omtale af en ny bog skrevet af Christina Vorre, der handlede om forladte danske bøger.


Jeg syntes den lød spændende og da jeg nogen dage efter alligevel var i byen, kiggede jeg ind i den lokale boghandel og fandt den i store stakke.

På bagsiden af bogen stod:

"Der findes mere end 300 ubeboede øer i Danmark, altså øer uden helårsbeboelse. På de fleste af øerne har der aldrig boet en sjæl, men tallet gemmer også på de øer, der engang har dannet ramme om små isolerede samfund og skæbner. I denne bog kommer du med på en opdagelsesrejse til 20 udvalgte danske øer, som engang har været beboede, men nu er forladte. Nogle af øerne har fået nye liv, fx som små ferieperler og isolerede naturreservater, mens andre ligger øde hen, forladte for altid. "

Det eksemplar jeg stod og kiggede på var indpakket i det her nærmest vacuum-plast, som nye bøger ofte er og da jeg dels kun havde hørt positiv omtale af den og dels havde lidt travlt, så tog jeg eksemplaret med til skranken og betalte.

Den har den så ligget på hylden for "Ulæste bøger" og ventet indtil i Mandags, hvor jeg bogstaveligt tal tog hul på og begyndte at læse.

Jeg har nu læst om 14 af øerne og ved ikke rigtig om jeg orker at læse resten.....men det gør jeg nok. Jeg er sgu' blevet lidt skuffet. Sproget er såmænd OK, men kapitlerne om de enkelte øer er lidt mærkelige. Man falder simpelthen ind i en eller anden tidsperiode i den pågældende Ø's historie; det kan være for flere hundrede år siden eller om den sidste person der beboede den pågældende Ø, som nu har været ubeboet i 20, 30, 40 år eller mere. Og kun med gamle billeder eller fotos. OK - enkelte ny foto's er der - 1 stk. - om nogen af øerne, men ellers sort/hvide. Og ikke rigtig noget om hvad der med den pågældende ø i dag....måske udover at der måske er et sommerhus eller to...eller den er blevet reservat....

Jeg sidder med sådan en form for uforløst følelse af....Nåh, - og hvad så ? .....eller  følelsen af at føle mig lidt små-snydt...og skuffet....sådan lidt falsk varedeklaration.

Nu ryger den tilbage og nederst i bunken af ulæste bøger.Måske, når jeg når til den igen, så.....måske.....

Øv.

4 kommentarer:

 1. Hylden med ulæste bøger? Den gad jeg godt se!

  Jeg var nok også faldet for den bog, især hvis jeg først havde læst om den på nettet, for det er dog en imponerende omtale, den får flere steder. Jeg har længe haft en forestilling om, at det kunne være spændende at tage på ø-hop i Danmark, men det lader jo til, at det ville være så som så med det spændende. Så ved man da det - eller gør man? Det triste indtryk kunne jo også være forfatterens fejl ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror helt bestemt, at det ville være spændende med en omgang Ø-hop :-)
   Der er mange øer jeg ikke har besøgt endnu og det endda beboede øer. Læsø, Anholt, Fur, Ærø for bare at nævne nogle få, som Lillemor og jeg har tænkt på at holde ferie på....engang.

   Nu er min "anmeldelse" jo min mening. Som du skriver har den fået gode anmeldelser hos andre - de professionelle.

   Jeg har - desværre - lige fanget et klip i en TV-trailer/teaser om denne bog; Jeg tror, at det er Lasse Spang Olsen der sammen med forfatteren Christina Vorre besøger nogen af øerne og med sig har de kokken Thomas Rode, som skal lave mad på de besøgte øer af hvad han nu kan finde der......suk.....alt skal efterhånden have blandet noget madprogram ind i sig.

   Slet
  2. Ja, suk! Tiden er madfikseret.

   Slet