mandag den 22. maj 2017

I den lokale mose.....

(Husk at trykke på billederne for at se dem i større størrelse).


Jeg har været lidt immobil her de sidste par dage, idet jeg dels har - og stadig har - lidt problemer med nogle rygmuskler (i nat sov jeg. f.eks. i en 5-punkts havestol) og dels med mine fødder (de gamle skader), men i dag fik jeg pumpet cyklen og tog en tur i den lokale Smør- og Fedtmose.

Det var helt rart at høre de forskellige fugle såsom Løv- og Gransanger, Rørsanger og Nattergal, Gøg m.v. Et sted hørte jeg også en meget speciel dyrelyd, ret høj og ret skarp eller klar.  Jeg har søgt på nettet efter lyden (f.eks. Rådyr og Ræv) men har ikke kunne finde den. Jeg har hørt forskellige Rådyr-lyde før og det samme med Ræve, men denne her er jeg virkelig "puzzled" over. Det var på en sti med meget mose-krat/sump på begge sider...og fugl (f.eks. Lille Lappedykker) er jeg helt sikker på det ikke var. Mystiskt....og irriterende at jeg var alene om at høre det. Ikke et menneske kom forbi i de 10 minutter jeg stod der.

Nåh - jeg kom ned til det lokale fugletårn og der kunne jeg høre både Rørsangere og Nattergal (2 stk.). Hørte senere Nattergal andre steder i mosen. Lige nedenfor lå der et par Gråstrubet Lappedykkere med 2 unger; der har været 3 så vidt jeg har hørt. Det her pars unger var en del forskellige i størrelse, som det kan ses på billederne herunder. Den store af dem snuppede alle den føde (små-fisk) som forældrefuglene fangede. Den lille fik ikke noget, mens jeg så det.....var der ca. 1 times tid. Den dør nok af sult en af dagene. That's life. På det første og det tredje billede kan man se størrelsesforskellen. Bemærk også ungernes sort/hvide striber i ansigtet.Og så.....ved alle indgange/stier til Smør- og Fedtmosen står der rødmalede træ-pæle med disse skilte som vist her under. Der står bl.a. at hunde SKAL føres i snor. Mange mennesker blæser højt og helligt på det, når de lufter "Fido" på Mosens stier eller Marker.
Bemærk også, at der er et skilt med ridning forbudt. Dette skal dog tages med et gran salt, idet der i mosen - på de åbne områder/marker - af kommunen her er anlagt ridestier. I den sammenhæng undrer følgende mig en del: Hundefolket - de fornuftige - medbringer en sort pose til hunde-høm-hømmer. Jeg har endnu aldrig set en ride-pige medbringe en sort sæk til heste-pærer.....noget sted overhovedet. På gang-stierne og vejene til Mosen ligger der ofte heste-pærer i pæne mængder. Hvorfor den forskel ?Men altså....jeg stod der i fugletårnet, da jeg lige pludselig hørte en vandplasken til venstre for tårnet. Jeg kiggede ned  - der går ofte gæs der - og så så en "Sibirian Husky"-lignende hund hoppe rundt i vandkanten og plaske løs, mens ejeren - en midaldrende fuldskægget mand i t-shirt og korte bukser sad på en bænk og røg.

Hmmm....de der skilte......hmmm....så pænt og høfligt henvendte jeg mig ned til ham, at jeg nok blev upopulær nu, men om han vidste at hunde - hans hund - skulle føres i snor....også når de - hvad ikke var tilladt (!) - badede i vandet og jagede fuglene med deres unger/ællinger. Han spurgte fluks om hvor det stod og jeg forklarede ham om alle de træ-pæle med skilte som stod alle steder i mosen og ved indgangene her til. Han mumlede noget og sag de at han hund aldrig gjorde noget, hvortil jeg svarede, at det var standardsvaret, når en hund havde angrebet/bidt et barn/en person/et dyr....at det havde den aldriiiiiiig gjort før....at han ejeren havde styr på hunden o.s.v.  Han mumlede noget igen, tog fat i hundens halsbånd og kig så afsted med hunden uden at den var i snor. Idiot.

Så i al almindelighed, kære venner, så husk, at hunde SKAL være i snor over alt i det offentlige rum og i naturen, selvom det er marker eller skove. Undtaget er der til indrettede hundeskove og private marker og skove.....hvor det kun er tilladt med ejerens tilladelse.
Noget efter fortsatte jeg min tur rundt i mosen, hvor jeg trak min cykel ved siden af mig og måske det ikke var så klogt med tanke på mine rygproblemer.

Og så til noget helt andet....og her går mine tanker til Jørgen og Rasmine, som begge på deres respektive blogge (tryk på deres navne) ofte beskæftiger sig med de danske sprog og de bekymringer det giver. Herunder en engelsk-sproget guide til det lille danske ord "Nå"...... :-)Kan I nyde den kommende uges gode vejr....det ser ud til at fortsætte.

2 kommentarer:

 1. Jeg håber helbredet arter sig, og at du finde frem til den ukendte lyds oprindelse. Det er bekymrende at hundeejere - i alle tilfælde ham du omtaler - tilsyneladende har parkeret fatteevnen et eller andet sted.
  Den er fin, den nå-historie.
  Er du opmærksom på den hjemmeside og udstilling jeg netop har omtalt (microsculpture.net)?

  SvarSlet
 2. Jeg synes, jeg har læst flere steder, at hestepærer skulle være ekstra gode at gøde visse planter (vistnok roser) med. Måske har man tænkt på havefolket ;-)

  Jeg føler med alle, der har rygproblemer. Mine er lidt mere komplicerede, men jeg ved udmærket godt, hvordan det føles i musklerne, hvis man belaster ryggen skævt, og det kan man meget let komme til at gøre, hvis man trækker en cykel ved siden af sig. Din stakkel! Du må have rigtig god bedring.

  Jeg er nu ikke særlig god at henvise til med hensyn til sprog. Efterhånden er jeg så desillusioneret, at jeg sjældent gider reagere på sprogfejl - men tak for tilliden alligevel :-)

  SvarSlet