tirsdag den 25. april 2017

London og "travlhed".....

(Alle billeder er taget med mobiltelefonens kamera. Husk at I kan trykke på dem, for at se dem i større størrelse).


Lillemor og jeg har lige været en smuttur til London (igen-igen) i dagene Tirsdag d. 11.april til og med Mandag 17. april...altså i Påskedagene. Igen boede vi på Hilton Green Park Hotel, som er beliggende smaddercentralt; sidegade til Piccadilly og kun 10 min. gang til Piccadilly Circus, 15 minutters gang til Trafalgar Square og 7-8 minutters gang til Buckingham Palace gennem Parken Green Park, som også er den Underground Station vi bruger hvis og såfremt...Green Park altså :-)
Det er et flot gammelt Hotel men gennem-moderniseret. Med beliggenheden der, så ligger det i den dyrere ende af skalaen, men det er et bevidst valg p.g.a. beliggenheden og komforten. Til gengæld er flyvebilletterne billige....EasyJet.

Når vi gå ud af hotellet og drejer til højre ligge Piccadilly - gaden altså - 50 meter henne og derfra - på den anden side, kan vi se ned til Buckingham Palace. Herunder ses den store statue foran slottet set fra en bænk vi ofte sidder på og kigger ned til Buckingham Palace.
Gaden bag os - Hotellets bagside - hedder Shepherd Market og er en lille hyggelig oase med en stribe hyggelige Pubs og små hyggelige og gode restauranter. Her spiser vi ofte.

Den store berømte lys-reklame på Piccadilly Circus er under renovering og kommer først i gang hen på efteråret 2017. Man kan lige ane de nu faste reklamer over London-bussen. På en eller anden måde, så mangler det der lysshow altså :-)
Siden 1969 eller 1970 har jeg været i London en 8-10 gange. 1 gang med min mor - den første gang - men siden med Lillemor (og sidste gang med sønnen og svigerdatteren i Marts 2015), så det er en "relativt" velkendt by....men alligevel. For eksempel så havde jeg aldrig været på British Museum, så det var højt på listen denne gang og det fordi jeg gerne ville se Rosette-stenen og  Parthenon-frisen og gavlstykkerne der til. Stor kø foran museet og sikkerhedscheck af tasker og rygsække (og det er rent til grin...de kigger løseligt i tasken/rygsækken). Der er gratis adgang.
Rosette-stenen står i en glas-montre og det giver lidt spejlingsproblemer. Derudover er der en million der vil se den....især forældre med børn. Jeg fik dog mænget mig hen og set den rimeligt godt. Rosette-stenen, der blev fundet i 1799 af Napoleons soldater, er den sten med 3 indhuggede skriftssprog; hieroglyffer, demotisk egyptisk og oldgræsk. Da man kendte de 2 sidstnævnte sprog, så lykkedes det franskmanden Champion i 1820 at dechifrere/oversætte hieroglyfferne så disse kunne læses.
Til gengæld var der ikke så mange igen (!) henne og se Parthenon-frisen og de stykker der er tilbage af gavl-udsmykningen fra Parthenon Templet. Historien er jo, at den engelske Lord Elgin i 1801 købte frisen og statuerne af den tyrkiske hersker og at grækerne, siden de blev selvstændig nation, har krævet at få dem tilbage. På en eller anden måde, så synes jeg at det hele burde tilbage til Parthenon-tempeplet på Akropolis, men med kendskab til grækernes langsomme måde at behandle og beskytte deres egne ting, så er det vist meget godt, at den er på British Museum.


Herover resterne af den ene af Parthenons gavludsmykning og nedenunder ses hele frisen:
.....der var nu kommet så mange mennesker, at jeg følte det noget klaustrofobisk, så vi sluttede besøget der. Sudden Hoo fundet - en engelsk fyrstegrav fra ca. 3-400 tallet - med al dens pragt m.m. må blive en anden gang.


Jeg har jo en hvis "crunch" for Art Deco (og Skønvirke, og Jugendstil og Art Nouveau og Arts and Craft) og har altid ville se den engelske radio/TV-bygning hos BBC, så efter museumsbesøget tog vi hen og se denne ikoniske bygning. Den er sgu flot og blev nydt i alle ender og kanter.I London "skal man altså" i Teatret, se musical, se ballet, overvære koncert. Det gør vi altid, når vi er i London. Denne gang havde vi "strammet buen" og forudbestilt 3 arrangementer, nemlig en Mucial "Thriller" med udelukkende Michael Jackson musik på "The Lyric Theater", en opførelse af Johannes Sebastian Bach's "Johannes-passionen" i kirken Saint-Martin-in-the fields samt endelig en ballet, nemlig Balanchine's "Jewells" på "Royal Opera House" (som ovenikøbet her d. 20/22 har fået premiere herhjemme på Det Kongelige Teater). Onsdag aften skulle vi se musicalen "Thriller" som.........blev noget af en fuser. Teatret var gammeldags og med små og tæt-siddende sæder og rækker. Med mine 180 cm og kampvægt på lige over de 100 kg så var det en "beklemmende" oplevelse.
Vi sad meget godt altså for at se. Musikken var fantastisk og orkestret ramte lige præcis den der rigtige MIchael Jackson tone.......men sangerne...uha-uha....de ramte slet ikke orkestrets eller dansernes niveau. Blandt andet havde man delt Michael Jackson op i 4 sangere; 1 OK og 2 umuliusser og så en kvinde......suk.
Men musikken var god. Jeg nævnte hjemme vores tur til London og musicalen for nabo-sønnen Christian på 23 år. Han fortalte, at han for et par år siden også havde set den musical på samme teater i London. Også han syntes at sangerne havde været noget skod....men at musikken havde været god.


Om Tordagen tog vi til undergrundsstationen St. Paul og gik der fra - forbi St.Paul Cathedral, som vi tidligere har været inde i  - hen til og over Millenium-Bridge til den anden side af Themsen. Her forbi Tate Modern, videre forbi William Shakespeare's genopførte "Globe Theater" og videre hen forbi den usædvanligt dårlige kopi i fuld størrelse af Sir Francis Drake's galeon "The Golden Hind" . Så kom vi frem til den engelske lette Krydser "HMS Belfast" fra 2. verdenskrig. Vi har været ombord før, men jeg ville gerne genbesøge den, så det gjorde vi. For resten ligger den lige overfor "Tower" ved Tower Bridge.
Jeg vil ikke skrive så meget om det, men bar vise de her 3 foto's hvoraf det nedenunder er indefra et af hovedkanontårnene (HMS Belfast er bevæbnet med 4 tårne med  3 stk. 15 cm's kanoner i hver) og som viser bundstykket af en af de 3 kanoner i sådan et tårn samt en af granaterne der brugtes....det er den røde til højre.....


Efter besøget her, så var det tid til kaffepause - vi har et lille snedigt sted, en Costa kaffebar i nærheden - hvor man får rigtig god kaffe og fantastiske kager til. Vi køber altid to forskellige, som vi så deler i 2 :-) Efter pausen besluttede vi at give museet "Tate Modern" en chance. Vi har været der før, men opgav at finde rundt. Museet er i en ombygget gammel Kraftsværksbygning, en kæmpe bygning i flere etager og med gangbroer o.s.v. Men denne gang skulle det altså være. Masser af Moderne kunst var der, bl.a. noget jeg ikke fatter en dyt af, som f.eks. disse 2 hvide et-eller-andet....

Fredag besluttede vi at gå de 5-8 minutter gennem Green Park ned til Buckingham Palace. Hold da op hvor der var mange mennesker. Vi fandt ud, at der var stor Vagtparade og afløsning på trods af at Dronninge-familien p.t. opholdt sig et andet sted. Vi fik set den beredne garde og den amlindelige røde garde med Bjørneskindshuer og stort orkester. Mægtigt flot og et sjovt tilfælde at vi lige faldt ind i det.


På Facebook har jeg lagt et par små videoer fra turen tillige med flere fotos.
Efter vagtskiftet, gik vi så gennem St.James Park mod Parlamentet. I Parken er der usædvanligt mange udsatte stækkede fugle. Herunder en Sort Svane som oprindelig kun findes i Australien. Og under den ses et par Sne-gæs, som kun lever i de arktiske egne. Som sagt, der var mange flere som jeg tog billeder af, men ikke smidt her.


Efter St.James Park kom vi først til Westminster Abbey og så til Parlamentet med Big Ben. På en græsplæne stod der mange lys og der lå masser af blomster til minde om betjenten der blev dræbt foran parlamentet for et par uger siden.


På turen gennem Whitehall var der det sædvanlige halløj foran såvel Downing Street som ved The Horseguard.
Whitehall slutter ved Trafalgar Square og vi gik i krypten under kirken Saint-Martin-in-the fields og spiste frokost der. Der er altid et leben men det er god cafe-mad man får der til rimelige priser.


Om aftenen var til koncert i kirken. Vi skulle høre J.S.Bach's "Johannes-passionen". Jeg var lidt skeptisk med at det her syngeri. Orkestret bestod af 2 tværfløjter, 2 oboer, en kontrabas, en cello og et orgel. Koret var på 26 M/K. Dertil kom så 4 tenorer og en baryton samt en alt og en sopran. Det gik meget godt. De sang på tysk. Jeg forstod absolut nada, nul og niks, (kunne simpelthen ikke høre hvad de sang bortset fra enkelte ord) . Men flot samlet var det og bestemt en god oplevelse. Herunder et billede fra kirken i pausen. Vi sad helt foran på 3 række og rigtig godt.
Lørdag var vi lidt rundt og shoppe og kigge lidt på staden og bare slappe af. Om aftenen var det afsted til Royal Opera House for at se ballet. Vi kom lidt sent afsted, så vi tog en rigtig engelsk London-taxa der til. Bygningen kan slet ikke måle sig med andre Opera-/ballethuse vi har været i. Ligger bl.a. indklemt på en smal gade.
Men indenfor manglede der ikke noget; der var flot. Sjovt nok det som andre steder "klap-sæder" (polstret rødt velour) men der var ingen armlæn. Faktisk ret godt når jeg tænker nærmere over det.
Balanchine er er klassisker. Hans balletter er fantastiske. Denne opsætning af 3-akteren "Jewells" ingen undtagelse. Hvert akt havde sin egen musik (Stravinskij, Tjajkovski og ??) og de 3 akter hed "Emeralds" (Smaragder), "Ruby's" (Rubiner) og "Diamonds" (Diamanter) og danserne var selvfølgelig klædt i grønt, rødt og så hvidt til sidst. Det var meget flot og som sædvanligt blev jeg helt forført af den slags ballet.
Vi gik hjem fra Royal Opera House. Jeg havde kun en jakke og en skjorte på så det var lidt koldt. Jeg har så siden "lidt" af forkølelse og hosten....føles som en lille kold lungebetændelse.


Om søndagen tog vi til Temple-området. Det er her alle de gamle advokatfirmaer m.m. ligger. Der er rigtig mange flotte gamle byhuse der. Helt speciel 1700-tals stil der er der. Indklemt i området ligger "The Temple Church", som er Tempel-riddernes gamle kirke; tårnet er bl.a. rundt som ses herunder og indeni ligger der resterne af nogen tempel-ridderes grave. I dag var der Gudstjeneste, så vi kom ikke der ind.
Ude på Fleet Street ligger det gamle Te-firma "Twinings" gamle forretning fra 1700-tallet. En smal lille bygning godt klemt og gemt.
Så gik vi til Covent Garden, det gamle blomster- og grøntmarkedsområde. I dag er det lidt a la Torvehallerne i København. Små kunsthåndværksbikse og masser af små cafeer og spisesteder.
Selvfølgelig er der også musikanter og optræden af al mulig slags. Om sommeren - i godt vejr - må det være "et helvede" med mange mennesker og støj. Den herunder viste kvartet spillede noget forfærdeligt klassiskjazzagtigt musik af en slags. Ikke særlig godt og ikke særligt dygtig udført.
Frokosten indtog vi på Picadilly på en tyrkisk is-forretning. Hold da op, noget godt is de serverede der. Og tilbehør til. Vi prøvede det 2 gange :-)

Om aftenen havde vi booket bord på en italiensk restaurant på Piccadilly og fik her rigtig god aftensmad og vin og forskellige fantastiske italienske oste til dessert. Yum-yum siger jeg bare.
For resten havde vi en af afterne lavet vores lille hemmelige hotel nummer, nemlig at indkøbe engelske delikatesser (skinke, pølse, oste heriblandt Stilton) og brød og vin hos det gamle hæderkronede firma "Fortnum and Mason" som også er beliggende på Piccadilly. Det er bare så godt og hyggeligt og ikke helt lovligt at sidde der om aftenen på værelset og mæske sig i delikatesser.

Næste dag Mandag skulle vi hjem og tog igen Gatwick-express til Gatwick. Hjemme i Kastrup oplevede dette som ses herunder; at stå længe og i lang kø for at komme IND/hjem i Danmark gennem Pas-kontrollen.
Mens vi havde været i London, havde sønnens hold deltaget/spillet i finalen om det danske mesterskab i Ishockey. Man spiller bedst af 7 kampe. Da vi tog afsted, førte de 2-1 i kampe. Mens vi var afsted spillede endnu 2 kampe og vandt dem begge og så sammenlagt finaleserien med 4-1 (bedst af 7) og blev dermed Danmarksmestre for 2. år i træk. Herunder ses i midten Thor holde om den trivelige cheftræner Mark lige da slutsignalet har lydt. Bemærk at de alle er skægget. Det er en slutspilstradition, at når slutspillet begynder (kvartfinaler...og alle kvart-, semi- og finaler spilles i bedst af 7 kampe) så lader man skægget stå.

Herunder ses formanden, cheftræner Mark og ass.træner Thor stå med guldhjelme og medaljer samt DM-Pokalen:...og herunder hele holdet:
Nu det her med travlhed i overskriften.......det er nærmest modsat. Jeg har og er stadig mærket af alt det snot og hosteri og slim og har kun nået at slå græs engang. Dagene er mest stået på lille gå-tur og så ellers læse meget (der kom jo denne gang kun 3 bøger med hjem fra London) og vejret herhjemme er jo ikke til det store. Nu må der snart gerne komme noget varme. I næste måned skal vi have en forkælelses weekend i Kerteminde hvor vi har inviteret søn og svigerdatter med og Lillemor skal også en uge til Luxembourg med Vandrerlauget og vandre og så skal vi også til et Vandrer-træf i Sønderjylland i nogen dage i næste måned, så der bliver nok at se til. I Juni skal Lillemor ovenikøbet til Devon i SydEngland med Vandrerlauget en uge. Den seneste forelæsningsrække på Folkeuniversitetet, som jeg skulle have begyndt på i går Mandag, blev aflyst p.g.a. for få tilmeldinger. Nu må Folkeuniversitetet så vente til næste semester i efteråret.

1 kommentar:

  1. Det er altid godt med et frikvarter væk fra hjemmet, så man kan nyde kvalitetstid sammen. Og det er fornuftigt at vælge en god base og så vægte prisen mindre - det kan give en meget bedre oplevelse, og oplevelser sparede I sandelig ikke på!

    British Museum har jeg ikke gæstet, men det er en drøm at gøre det. Som med andre store museer skal man nok være selektiv - man kan umuligt klare at se mere end en brøkdel på én dag. Lemfældig sikkerhedskontrol har vi bl.a. oplevet på nationalmuseet i Rom. Havde jeg haft en lodenfrakke eller lignende, kunne jeg upåagtet have smuglet et maskingevær med ind!

    SvarSlet