onsdag den 14. december 2016

Leonardo da Vinci og tegningen "Den Vitruvianske mand"...

Hvem kender ikke den italienske renaissence kunstner, videnskabsmand og opfinder Leonardo da Vinci, der levede fra 1452 til 1519 ? Herunder ses et tegnet selvportræt af den aldrende mester.
Om ikke andet så kender I hans allermest kendte maleri af Mona Lisa fra ca. 1503:

da Vinci lavede mange malerier og freskoer til kirker og pladser, men han lavede også mange opfindelser, de fleste dog af krigsmæssig art. Derudover beskæftigede han sig bl.a. med mennesket anatomi. Efter sigende fik han leveret døde fra henholdsvis hospitaler som fra rettersteder (henrettede forbrydere) som han fik lov at dissikere og studere. Der findes en del tegninger af menneskets anatomi.

En af hans tegninger er den såkaldte "Vitruvianske mand" som ses herunder:
Denne tegning omhandler menneskets proportioner. Manden står i 2 stillinger og er indholdt i såvel en cirkel som en firkant. Man er lidt i tvivl om hele tydningen af de noter, som da Vinci har gjort til tegningen, dog så meget at det som sagt har noget med proportioner at gøre. Det sjove er, at da Vinci ikke var noget matematisk geni. Han lavede mange tegninger af opfindelser og bygningsværker, som man sidenhen - i vore dage - har prøvet at udføre, men stort set alle virker ikke, da de oftest er for tunge, for spinkle eller kort og godt for fantasifulde.

Efter så mange år, så er det jo klart, at der er forsvundet mange malerier, tegninger m.m. af da Vinci. Man er vidende om visse malerier, der er gået tabt, idet man har gamle skrifter og breve - både fra mesterens egen hånd men også fra andre mennesker og især Fyrster og deres ansattes breve og notater.

Dog.......for ikke så længe siden, så dukkede der en hidtil ukendt tegning af da Vinci op. Det er, mener man, også et tidligt, meget tidligt forlæg til "Den vitruvianske mand". da Vinci var jo italiener men boede en del år i Frankrig og det må være her fra at tegningen er lavet og det på baggrund af hans arbejde som videnskabsmand og historiker. Han må have studeret de gamle gallere, da tegningen umiskendelig en af de tidlige beboere i Gallien. Tegningen ses herunder, hvis man scroller lidt ned:


ja - scroll lidt endnu....
(ja - undskyld - lidt fis skal der være: Obelix...Asterix' tro ven)

3 kommentarer: