fredag den 11. marts 2016

Niecen 40 år i dag.....

Tiden går sgu'.

I dag bliver min niece hele 40 år og stort tillykke til hende.

I den anledning sad jeg her i morges og kiggede i gammelt fotoalbum efter billeder fra omkring hendes fødsel. Den gang havde jeg et fotografiapparat af mærket Kodak Instamatic. Det var dengang, i slutningen af 1960'erne og op gennem 1970'erne, et mægtig populært kamera. Lige præcis som det nedenfor viste, var mit; dog havde jeg en lædertaske der passede der til.

Det var meget enkelt. Man satte ganske enkelt en kassette med 12, 24 eller vistnok 32 (?!) billeder i kameraet.


Der efter satte man indstillingen foran på kameraet på sol eller overskyet/blitz og trykkede så af og spolede så frem til næste billede. Når filmen var færdig pillede man kassetten ud og afleverede den til fotohandleren og så gik der vel en uges tid eller mere, hvorefter man kunne hente en kuvert med billeder plus negativerne.

Mit Kodak Instamatic kamera var nok det billigste og primitiveste der fandtes. Min mor havde et lidt mere avanceret, hvor der var lidt flere indstillinger og med blitz-funktionen indbygget i kameraet. På mit kamera kunne foroven monteres en kube med 4 blitz-pærer, som man drejede en kvart omgang hver gang man havde taget foto med blitz. Der kunne også monteres en lille holder hvori man placerede en blitzpære, altså til et billede. Så skulle man skifte pære efter hvert blitz-foto.
Det var såmænd ganske udmærket kamera. Ikke megen dybde eller skarphed, men udmærket til hus-behov, men man kunne som regel se hvad det forestillede, det man nu havde fotograferet.

Herunder et enkelt affotograferet billede af mig der fra 1976, hvor niecen er nyfødt. Det er mig og hende, nok lige første gang vi ser hende. Man kan ikke se meget af hende. Derimod bemærkede jeg min frisure.....sådan lidt langt og mørkt hår.

Sjovt som man har set ud i hine tider. Jeg fandt også dette foto af mig, nok fra efteråret 1974, siddende på min skibsbriks hjemme i "opværkstslejligheden" på Kobbelvænget i Husum/Brønshøj, med fyr på piben (om der var andet en ren tobak i, skal jeg lade være usagt.....men muligheden for "lidt blanding" er sandsynlig) . Når jeg gætter på 1974, så er det fordi der på samme film også er et billede fra Lillemors og min lejlighed på Boeslundevej, hvor vi flyttede sammen mellem jul og nytår i 1974. Jeg er nok rimeligt nyklippet, da billedet må være taget efter min 19-års fødselsdag og lige før jeg flyttede sammen med lillemor:

Det kunne have været sjovt at se min fødder på billedet, for jeg er sikker på, at der sidder et par argentinske cowboy-læderstøvler, for sådan nogen gik jeg meget med de år.

Kameraet fik i øvrigt en sjov skæbne. I efteråret 1977 var jeg sammen med sportsklubben på mit arbejde på besøg i vores norske venskabskommune, Nesodden, beliggende lige udenfor Oslo. Vi var sejlet derop med DFDS og fik så efterfølgende en sejltur med en mindre turistbåd rundt om Nesodden Tangen sammen med Nesodden Kommunes mandskab. Ja - vi var IKKE ædru, da vi kom i land i Oslo og vi var heller ikke ædru på den der turistsejltur.......faktisk var vi ikke ret meget ædru på den tur......men altså, jeg gik op ad en trappe på turistbåden, da jeg så en sort æske/boks eller lignende hoppe på dækket foran mig for derefter at hoppe ud over siden og forsvinde i vandet. Lige da opdagede jeg, at det var mit kamera i lædertasken. Jeg havde stadig stroppen om mit håndled, så låsen på kameraet eller vel nærmere øjet som stroppen sad i, måtte være knækket, så kameraet røg i dørken.....og derefter i vandet. Nu ligger mit Kodak Instamatic kamera så der, på adskillige favne vands dybde, i Oslo-fjorden.

I øvrigt var det en god tur. Vi havde jo købt og medbragt "pæne mængder" med øl og spiritus til turen og vores norske værter hjalp med at tømme flaskerne, så vi ikke skulle belemres med dem på hjemturen. Vi vandt vores kamp - med besvær - og uden væsentlige skader.

3 kommentarer:

 1. Husker mit første kamera, hvor man skulle vælge mellem 24 eller 36 billede filmrulle, og hvor mange man mon fik brug for. Derefter en uge inden de blev fremkaldt. Det bliv noget letter da man med sit 0,3Mpix kamera der brugte 1,44Mbyte disketter, og man kunne se billederne med det samme! ;o)

  Herligt billeder! :o)

  SvarSlet
 2. Den Norge-tur ligner min tur til Norge-Sverige med landbrugsskolen i (vel sådan ca.) 1979 en hel del.
  Jeg har meget svært ved at forestille mig, at nutidens unge -som nogen påstår- indtager mere alkohol end tidligere generationer.
  Hvordan skulle det næsten kunne lade sig gøre?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Farmer. Du har sandsynligvis ret i det der med indtaget af alkohol :-) Kom i øvrigt i tanke om efterfølgende, at kollegerne "omdøbte" mig til Jaques Cousteau efter det der med kameraet i vandet :-D :-D

   Slet