tirsdag den 2. februar 2016

På Glyptoteket....."2.ombæring".....

Som jeg skrev i forrige indlæg skulle jeg i dag igen på besøg på Glyptoteket, fordi - som jeg skrev i forrige-forrige indlæg her - at jeg havde misset at se nogen ting, idet jeg ganske enkelt ikke kunne finde dem....dårlig skiltning derinde o.s.v.

Altså afsted på samme tur derind som sidste Tirsdag, denne gang dog uden at gen-se museumshaven. Bevæbnet med et kort gik jeg straks på jagt efter de danske skulpturer af Astrid Noack, Gerhard Henning, Mogens Bøggild, Gottfred Eickhoff, Kaj Nielsen, Mogens Rathsack, Anne Marie Carl-Nielsen, Mogens Thommesen m.fl., alle sammen kunstnere fra omkring slutningen af 1800-tallet og små 30-40 år frem i 1900-tallet. OK - jeg fandt da en af se så velkendte træ-skulpturer af Mogens Thommesen, men de andre ???? ....Til sidst måtte jeg retur til forhallen og spørge en af de tilstedeværende Over-kustoder om hvor de dog var udstillet henne....alle dem jeg har nævnt. Den pågældende over-kustode-dame så lidt opgivende på mig og forklarede så, med et suk, at de slet ikke var udstillet for tiden....ganske enkelt på grund af pladsmangel....hvilket var brandærgerligt, for jeg var ikke den eneste de havde spurgt efter dem. Så var det min tur til at sukke......så tror da fanden, at jeg ikke kunne finde nogen i Tirsdags. Meget mærkeligt, synes jeg, fordi Glyptoteket har lavet tykke bøger over alle deres samlinger og at de alene har 7 bøger om deres skulpturer (danske, franske, tidsinddelte o.s.v.) .

Nåh - jeg måtte således gå med uforrettet sag og valgte denne gang at gå gennem det gamle København eller middelalder-København som nogen kalder det. Det dækker området Vester Voldgade i Syd, Strøget i Vest (måske helt ud til Nørre Vold hvis det skual være rigtigt, men jeg vælger som sagt Strøget i Vest), Storkespringvandet med Højbro Plads i nord og så ellers kanalen ved Gl.Strand i øst. I dette område ligger alle de gamle gader og stræder med navne, som Kompagni-stræde, Løngangsstræde, Farvergade, Lavendelstræde, Magstræde, Snaregade, Naboløs, Slutteri-stræde, Gåsegade, Kattesundet, Knabrostræde, Badstuestræde, Vandkunsten, Hyskenstræde og Læderstræde. Masser af små og for de fleste hyggelige gader og stræder.
Jeg gik fra Vester Voldgade denne gang ned ad Løngangsstræde ved bagsiden af Grundtvig's Vartov. Derinde, i Vartov, ligger en lille plads som er et besøg værd. Udover Kirken ligger der noget Søren Kierkegaard forskningshalløj derinde m.m. Derfra kom jeg forbi Vandkunst og gik så ad Magstræde, hvor noget af de ældste København ligger.

Herover ses Magstræde op mod Snaregade af. Brolagt og snævert med gamle huse. Nedenunder ses den modsatte vej.

Fra Magstræde over i Snaregade, som er af samme snævre og brolagte slags:

I Snaregade ligger bl.a. disse 2 bindingsværkbygninger:

For enden af Snaregade drejede jeg om ad Naboløs til Læderstræde som er fortsættelsen af Kompagnistræde. og som løber - sådan da - parallelt med Strøget. Disse er ved at udvikle sig til lidt halv mondænt "Shoppe-område" med mange moderne forretninger og cafe'er i de gamle huse...dog uden at ødelægge disse for meget. Her i Læderstræde var der masser af porte. Jeg har det sådan, at når der er en åben port, så skal jeg ind og se hvad der er derinde af baggård(e). Dog er den første baggård fra Snaregade, hvor jeg blev overrasket over at finde en nærmest rundt går. Jeg håber det kan ses af de 2 foto's:


Et andet sted, i Læderstræde, viste baggården en lille rund bygningsdel, som jeg ikke har set før noget steds i København. Lidt spøjst.
Igennem porten i nabo-baggården kunne høres glas-klirren og glade stemmer, for den anvendtes åbenbart som gårdhave-servering for et værtshus i nabo-bygningen. I denne baggård var nogen gamle port-lignende døre; formentlig til gamle magasiner af en art:

Et andet sted i Læderstræde, viste det sig, at man faktisk kunne gå igennem til Gl.Strand ved Kanalen og det derværende p.t. værende Metro-stationsbyggeri der:

Når jeg vendte mig om i denne baggård mod porten jeg var gået ind ad, sås i vinduesrækken til højre for porten fra jord til tag trappen i ejendommen. Herligt at se sådanne gamle trapper stadig eksisterer:


Så kom jeg op til Højbro Plads og skråede forbi Storkespringvandet og gik så ned ad Købmagergade mod Nørreport. Som jeg også har skrevet tidligere, så skal man huske at kigge op. I Købmagergade ligger denne bygning med påskriften "Købmagerhus". Den ligner unægtelig en bygning i Jugendstil som kunne befinde sig i Wien. Desværre, når man ser nærmere på huset, så er det ret misligholdt og gad vide om den flotte udsmykning bliver bevaret når en restauration af facaden finder sted...engang:


...og endelig ses den græske Gud Hermes stående på tå-spidsen på den gamle Handelsskole Niels Brock....også på Købmagergade.....Har der været et Varehus her engang ?


Hjemturen gik i øvrigt fint. Dagen sluttede af med at se ishockeykamp: Herlev mod Esbjerg. En noget rodet kamp, som Esbjerg fortjent vandt udbesværet med 3-0. Postivt der var, at jeg lige fik hilst på sønnen. Dejligt.

I morgen Onsdag, går turen til Thorvaldsen Museum, da de har gratis adgang om Onsdagen :-)

2 kommentarer:

  1. Der er ingen fugle i indre København! ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo da, - Gråspurve, Husskader. Solsorte og Alliker :-D

      Slet