mandag den 1. februar 2016

2. Februar = Kyndelmisse......

I morgen, Tirsdag d. 2. Februar, er det "Kyndelmisse". Et herligt ord, som Jeppe Aakjær bruger i den gamle danske omskrevne form Kjørmes Knud i en af mine danske favorit sange, nemlig: "Sneflokke kommer vrimlende".

Det er sjovt med nogen ting, at de sådan bare hænger fast eller hænger ved. Aakjærs sang stiftede jeg, som de fleste andre vel også har gjort, kendskab til i de lave klasser i Folkeskolen. Dels syntes jeg dengang -  og gør det stadig - at melodien, som er skrevet af Thorvald Aagaard, er aldeles fremragende og dels synes jeg der er mange gode linier og ord i sangen:
Sneflokke kommer vrimlende
hen over Diger trimlende,
det knyger ud af Himlene,
det sluger Hegn og Gaard,
det ryger ind ad Sprækkerne
til Pølserne paa Rækkerne,
og Faarene ved Hækkerne
faar Blink i Pelsens Haar.


Og Poplerne bag Mønningen,
de duver dybt i Dønningen,
og over Stakke-Grønningen
omtrimler Kjærv og Neg,
det klaprer én om Ørerne,
fra Portene og Dørene,
bag hvilke de smaa Sørene'
har rustet sig til Leg.


Og Gammelmor i Klokkerne
med Huen og Graalokkerne,
hun haler op i Sokkerne
og ser forsagt derud,
for nu er Kaalen liggende,
og nu staar Tjørnen stikkende
og spidder Sne paa Piggene,
og nu kom Kjørmes-Knud!


Altså en en dejlig sang :-)

Den der Kyndelmisse, er fra gammel Katolsk tid en Helligdag og en såkaldt Lysfest også kaldet for Maria Renselsesfest. Dagen er den dag hvor halvdelen af vinteren er gået og det fejres så med en Lysfest. Om Maria har skiftet kjortlen og det derfor er hendes renselsesfest, ved jeg så lige ikke, der er formentlig nok en katolsk-kirkelig forklaring på det.

I de flamsktalende landområder kaldes Kyndelmisse for Kermesse og den fejres med en masse lys(-fester) ligesom der i Belgien i perioden lige efter køres en masse cykelløb som således indleder cykelsæsonen for de professionelle cykelryttere.

I øvrigt har gode gamle August Bournonville lavet en klassisk ballet ved navn Kermessen i Brugge. Den har jeg selvfølgelig set og der er også til den fremragende musik til.

...og Kyndelmisse i morgen fejrer jeg med at - igen - at tage på Glyptoteket, da jeg jo sidste Tirsdag missede noget af det, jeg ville have set.

1 kommentar:

  1. Tak fordi du minder herom og skriver den gode sangtekst. Jeg har lige læst ordene, men der kom melodi på. Det sker ellers ikke så ofte, men denne melodi og tekst passer så fortrinligts ammen.
    Af Bauers kalender fremgår om 2. februar, at det er:
    Kyndelmisse, Marie Renselses Dag, Vor Frue Kirkegang, Germanice, Lichtmess, Purificatio Mariæ virginis, Candlemas.

    SvarSlet