tirsdag den 17. november 2015

Smuttur til Paris 11.11.2015 - 15.11.2015....kunst og Terror...

Jeg havde jo fået en lille Paris-rejse i fødselsdagsgave af Lillemor og den var vi på her fra Onsdag d. 11. november til og med Søndag d. 15. November. Den blev noget mere anderledes end vi havde tænkt os.

Nu har vi været i Paris en hel del gange før, så vi ligesom kender byen og ved hvad vi vil, når vi er der. Det betyder også at det der med at tage billeder ikke har været prioriteret specielt højt. Jeg havde da mit Nikon kamera med men ikke altid med på turene, så der brugtes mobilkameraet. I går Mandag lagde jeg så foto's fra Nikon'en og mobilen over på PC'en og slettede lidt af de ubrugelige billeder. Og så kommer det store mysterium; Mappen/Folderen med Nikon-billederne er pist forsvundet ! Jeg aner ikke hvad der er sket, men væk er de, kun mappen/folderen med mobil-billederne er der. Jeg har søgt højt og lavt på PC'en men væk er den. Jeg aner ikke hva der er sket, jeg har sandsynligt kommet til at slette mappen og tømt papirkurven, for det eneste jeg finder er en genvej der ikke fungere da destinationen ikke findes eller er ændret. Når jeg overfører billeder fra kamera eller mobil, så checker jeg altid at de ligger der og får navngivet overførslen/mappen rigtigt, hvorefter jeg med det samme sletter kameraet's eller mobilen's hukommelse, så der har jeg dem heller ikke mere. Ærgerligt, men sådan er det. Det var ikke mange, måske kun 30-40 billeder, og heller ikke nogen jeg ville være ked af at miste.....fordi vi har så mange i forvejen o.s.v.

Onsdag morgen afsted med bus 168 hjemmefra kl. 07,22 til Herlev Station. S-tog herfra til Vanløse Station og så med Metro derfra til lufthavnen. Indcheckning og lidt indkøb og så afsted med Airfrance kl. 10,10 og ankomst til Generale Charles de Gaulle Aeroport kl. 12,00, så indkøbe Metro-bus og togkort (a la vores Rejsekort) for en uge (= 26.50 euro) og så med RER-toget ind til stationen Saint Michel/Notre Dame og så lige gå et par hundrede meter op ad Boulevard Saint Michele til vores Hotel Select beliggende på Place de la Sorbonne, altså klods op af Sorbonne Universitetet, som vor nabo. Ankomst her kl. 14,00. Vi har boet på dette hotel før. Vi foretrækker altid at bo her i Latiner-kvarteret med Boulevard Saint Michele. Ret centralt; til Luxembourg-haven 3 minutter, til Boulevard Saint Germain 3 minutter, til Seinen og Notre Dame 10 minutter. Altså behageligt tæt på det hele og masser af Busser og Metro-linier at vælge imellem.

Husk at klikke på billederne for at se dem i en større størrelse. Alle billeder er med mit mobilkamera, så kvaliteten er der efter.

Det første vi så, da vi kom op fra Metro/Tog-stationen var dette syn. Notre Dame i al sin efterårspragt:

Og herunder er vi kommet op til Place de la Sorbonne med Universitet for enden af pladsen. Vores hotel er det sidste hus i husrækken til højre.

Helt ærligt - vi lagde ud med en "Morfar" på et par timer :-) . Så gik vi en tur i kvarteret og ned forbi Notre Dame, som ligger på øen Ile la Cité midt i Seinen. Mange mennesker. Vi fortsatte over til den anden lille ø, Ile Saint Louis og så derfra ad en hængelåsbehængt bro - dem er der nogen stykker af skal jeg hilse at sige....altså mange hængelåse men også nogen andre broer hvor der hænger låse.

Om aftenen spiste vi lokal på en bistroerne på Place de la Sorbonne.

Torsdag formiddag til vi op til Operaen, dels for at se om der var nogen forestillinger af interesse og dels for at se om vi kunne komme ind og se operaen. Der var ikke nogen forestillinger i den periode vi var der, sådan da, dog var der en opera på den opera der ligger på Place de la Bastille, men til en pris af 185 euro (ca.kr. 1.380) pr. snude sagde vi pænt nej tak. 100 euro (ca. 750)  havde været OK, men ikke de 185 euro.
Vi kom dog ind at se Operaen. Det er et fantastisk bygningsværk. Og her tog jeg en stribe foto's med mit Nikon kamera, hvor jeg jo har fået slettet billederne....
Lige overfor Operaen ligger Grand Hotel og i stuen der ligger Cafe de la Paix, så der indtog vi en gang fortorvscafe-kaffe mens hele verdenen passerede forbi.,,,eller noget i den stil....jeg har engang læst noget om at hvis man sidder der længe nok vil hele verdenen passere forbi...eller noget.

Her fra tog vi til Picasso-museet. Det skulle efter sigende være verdens bedste Picasso-museum med den største samling o.s.v. Sidste gang vi var i Paris - i 2011 - var det lukket p.g.a. ombygning, så denne gang skulle det altså lykkes og det gjorde det. Jeg kan godt lide noget af det tidlige Picasso, men Lillemor er helt bidt af ham, så hvert et maleri, hver en tekst blev studeret og læst. Det blev der brugt nogen timer på. Her brugte jeg kun mobilkameraet:


Herunder ses et skærf i en glasramme forestillende en Fredsdue med 4 ansigter mod hvert verdenshjørne. Efter det jeg kunne læse mig til, så var det Picasso, der efter opfordring på at lave en plakat eller lignende til en konference, fandt på symbolet Fredsduen. Det var i hvert fald hvad jeg fik ud af at læse teksterne til de mange billeder, var af forskellige duer i det rum.

Vi indtog bagefter en let frokost på et Brasserie på Petite Place lige ved Picasso museet. Herfra gik vi ned til Place Vosges, en speciel plads. Alle huse der omkranser pladsen er ens og fra 1600-tallet. Der er Bue-gange hele vejen rundt (Nikon-kameraet I ved) og der har notabiliteter som bl.a. Kardinal Richelieu (ham den onde fra De 3 musketerer) og forfatteren Alexander Dumas boet. Det er en speciel stemning der er på den plads. Herfra hjem til en gang eftermiddagskaffe på en lokal cafe. Aftensmaden blev også indtaget lokalt.

Fredag blev en anderledes dag om jeg så må sige. Efter sen morgenmad gik vi ned til Seinen og drejede til venstre for vi- især jeg - ville (igen-igen) på Museé D'Orsay, som er noget af det ypperste der findes med hensyn til Impressionismen. Der var lidt længere at gå end beregnet :-) På vejen kom vi forbi en lille forretning med alt hvad der hører sig til med Kunstner-artikler; jeg stod med næsen trykket flad mod vinduet der et stykke tid. Nåh - videre og hen til museet, hvor der igen.igen var kø men knap så lang som sidst i 2011. Museet ligger i en ombygget Banegårdsbygning fra 1880'erne. Tænk at denne pragtfulde dengang nybyggede Banegård kun var i drift som Banegård i knap 15-20 år. For at det ikke skulle være løgn, så startede det det med dryppe pænt og vips - så var der en stribe unge gadesælgere, der prøvede at sælge sammenklappelige taskeparaplyer. Det lykkedes da også mange at købe, men vi overlevede drypperiet og kom ind. Jeg tog lidt billeder med Mobilkameraet, for Nikon-tasken var sammen med Lillemors rygsæk afleveret i garderoben.

Jeg går helt i svime over at se alle disse mesterværker der er og det er vel nok derfor jeg vender tilbage til museet hver gang jeg er der. Alle impressionisterne er repræsenteret og det med mange malerier og alle dem som I sikkert også kender; Manet, Monet, Degas, Caillebotte, Signac, Seurat, Cezanne, Renoir, Berthe Morisot, Sisley, Boudin, Toulouse-Lautrec, Gaugin, Corbet, Corot og Camille Pissarro (Vidste I at Camille Pissarro var dansk statsborger ? Og at han beholdt sit danske statsborgerskab gennem hele livet ? Han var født på Sct. Thomas i/på Vestindien i 1830).

Herunder et maleri af Edgar Degas af en lille fløjtespiller/musiker ved et fransk regiment.

Det er et rigtig stort museum med mange sale og i mange etager. Når man kommer ind i en af salene mødes man af dette monumentale værk "Pilgrimme" af Leon Belly. Det er stort. Og det har den samme virkning på mig nu som første gang jeg så det for mange år siden; Jeg bliver helt stum, jeg kan mærke ørkenens brandvarme, jeg kan høre den dumpe lyd af kamelernes skridt i sandet, høre seletøjets læder give sig/knirke, høre kamelernes brægen, måske endda nogen stemmer sådan som karavanen med pilgrimme kommer marcherende mod mig Fantastisk.

Og så et af mine absolutte favorit billeder (jeg ved det, jeg har mange favoritbilleder :-) ), nemlig Edouard Manet's "Le déjeuner sur l'herbe (Frokost i det grønne)" fra 1863. Egentligt lidt for tidligt til at høre under Impressionismen. På sin vis teknisk udmærket men et underligt/specielt motiv, der vakte opsigt og furore den gang det blev udstillet; et par fuldt påklædte mænd, en siddende nøgen dame og en halvpåklædt dame i en skovsø.....hvad sker der lige her ? Hvad er meningen ? Hvad foregår der/har foregået ? Det er virkelig noget der får tankerne i gang hos mig, for hvad o.s.v. Og jeg kan godt forstå furoren det vakte dengang i 1863. Nærmest pornografisk. Men pragtfuldt synes jeg.

Fra en af etagerne opdagede jeg udsigten over Seinen op mod kirken Sacre Coeur oppe på Montmartre:

Edouard Degas var andet en maler. Han lavede masser af små statuetter af heste og balletdansere. En af hans mange balletdanserinder ses herunder. Den er lavet i flere størrelser og kopier og der står en på Carlsberg Glyptoteket i København. Jeg har en lille kopi derhjemme :-) . Hvis I kigger nærmere på billedet herunder, så kan I til venstre for pigens ansigt se mit ansigt genspejlet. Jeg måtte lige tage et par foto's da jeg opdage mig selv genspejlet, så det her er det bedste :-)

Herunder et vue ud over museets store hal, som bruges til at fremvise en masse skulpturer. Bemærk det store Banegårds-ur nede på endevæggen.


....og selvfølgelig var der en al udelukkende med Van Gogh. Her bare et enkelt et, nemlig hans værelse nede i Arles i Provence:


På museet er der til min glæde også en stribe sale helliget Art Noveau og fordelt på det nordiske udtryk, det mellemeuropæiske udtryk og det sydeuropæiske udtryk af Art Noveau. Selvom det overordnet set er Art Noveau alt sammen så kan man godt se forskelle på de 3 måder. På den nordiske, hvor også der var dansk repræsentation (nærmest vores Skønvirke; Porcelæn og sølvtøj), hang der sørme et maleri af svenske Anders Zorn (igen det her med favoritmalere...); en Dala-kulla som ordner sit hår:

Herunder et interiør. Det kunne ligne et fra Antoni Gaudi's Casa Battlo i Barcelona:

Herunder en detalje fra et sengebord. Bemærk hvordan søjlen ligesom går igennem bordet:


...og så var der sørme nederst på museet en gennemskåret model af Pariser-Operaen, som vi havde set dagen før. Herligt. Den er eddermaneme stor og især at se lofterne med snoretræk over scenen er fantastisk.

Om aftenen havde vi besluttet at vi ville hen og se Eiffel-tårnet med lys på. Det blæste en del og var lidt koldt. Herunder et billede taget fra nær Bir-Hakeim Metroen hvor vi kørte til. Det var ret flot.

På vej hen til Eiffel-tårnet var der alle mulige bondefangere og souvenirsælgere. Især de her bondefangere, der står med et lille bord, eller på asfalten, med 3 bægre på hovedet hvor en af dem har en nød under. Bægrene flyttes så hurtigt frem og tilbage og man skal gætte under hvilket bæger nøden er. Utroligt at folk hopper på den, men det var der nogle der gjorde.

Herunder er vi ved tårnet. Det var rigtig flot at se og især, som man kan se på billedet ovenover, den der lyskegle der som på et andet Fyr-tårn fejer horisonten rundt.

For resten er er overalt i Paris store reklameskilte for en fransk film der får premiere d. 18, november og hvor den kvindelige hovedrolle spilles af danske Sidse Babette Knudsen. Hende må de kende fra tv-serien "Borgen" som er et stort hit - har jeg ladet mig fortælle, jeg har ikke set et eneste afsnit - rundt omkring i Europa.

Fra Eiffel-tårnet tog vi Metroen op til Place Etoile eller Marmor-buen om man vil.  Billedet herunder, hvor Lillemor er ved at fotografere mig med sit mobilkamera, er taget ca. kl. 20,30. Bemærk at der holder et par Politi-mandskabsvogne i baggrunden, men det gør der vist altid der.

Her besluttede vi os at gå hjem, så vi gik ned af Champs Elyssée og sikke et leben der var. Mange mennesker og fuldt blus på alle de dyre forretninger der ligger der.

Når man er nået halvvejs ned af Champs Elyssée ophører forretningerne på begge sider og der bliver ligesom lidt park-agtigt resten af vejen til Concorde-pladsen. Hele dette lange stræk.......O vé o skæbne og Herre Jemini....det hele - på begge sider - var omdannet til et langt Jule-marked med alt hvad der åbenbart hører sig til. Bod stod ved siden af Bod og tilbød alt hvad der åbenbart har med (fransk ?) jul at gøre i form af huer, vanter, mad, forlystelser, drikke, o.s.v. o.s.v., og julemusik fra nær og fjern der prøver at overdøve Boden ved siden af og også dem på den anden side af vejen og masser af mennesker og børn.......suk.....ganske forfærdeligt efter vores smag. Herunder er vi nået ned til Concorde-pladsen og jeg har prøvet at tage et foto op mod Triumf-buen så man kan se alt hurlumhejet:

Herunder den anden vej med Obelisken på Concorde-pladsen og bagved det store Pariser-hjul i Tuillerierne - haven foran Louvre:

 Vi gik så over Seinen og på vejen mødte vi en Kortege med hylende Politi-motorcykler forrest, så Politibiler, så et par VIP-vogne, så Politibiler og sluttende af med hylende Politimotorcykler. Nok en eller anden højtstående person.

Så......kl. midnat......så ringede min telefon og vækkede mig. Noget søvndrukken fandt jeg ud af at det var vores søn der ringede for at høre om vi havde det godt !! ?? Øøøhhh jo da, vi ligger da og sover....og så vrøvlede han noget med attentat og terror....og jeg spurgte hvorhenne og han svarede i Paris, det er derfor jeg ringer for at høre til jer ? Og så satte jeg mig ellers op og fik hele historien. Lillemor var også vågnet og lå og gloede forvirret på mig. Jeg spurgte og han svarede og jeg spurgte og han svarede....og så sagde vi farvel at vi taler igen i morgen....og så blev TV'et ellers tændt og så så vi BBC World (vores franske er ikke SÅ godt) og der blev vi præsenteret for hele balladen. Hold da kæft, sikke en redelighed. BBC havde reportere på stedet, så vi fik det direkte og LIVE og så alle de billeder m.m. som alle nu har set. 5-6 steder....hold da op. Og det var åbenbart foregået mens vi gik hjemad og intet havde vi bemærket bortset fra den der Politi-kortege.....nu kunne vi godt udefra høre politi-sirener langt væk fra og også helikoptere. Efter en halv times TV-kiggeri besluttede jeg for at få en smøg og gå ned. Lillemor ville med og vi kom ned til en mørkelagt Hotel-vestibule. Nat-portieren havde kun et lille fjernsyn tændt og så sin PC og en lille lampe. Ellers havde han slukket alt lys og dørene ud til Place de la Sorbonne var låst. Vi fik en snak om det der var sket - det man vidste på det tidspunkt kl 00,45 om natten. Og rygningen måtte foregå fra vinduet oppe på værelset med hans tilladelse. Han ville ikke lukke nogen ud eller ind for den sags skyld - dog ventede han en enkelt gæst.

Hold da op. Undtagelsestilstand fik vi at vide. Uha-uha. Nåh, - vi gik op igen og så videre på TV til kl. 02,00 så lagde vi os til at sove.

Næste morgen spekulerede vi på om der var morgenmad at få. Hvis der var undtagelsestilstand og alle skulle holde sig indendøre, så kunne der jo ikke møde personale på hotellet o.s.v. Efter bad gik vi ned og der var morgenmad som der plejer. Man kunne også gå ud. Borgmesteren i Paris henstillede til at folk blev hjemme hvis de ikke havde noget specielt at gøre. Alle offentlige institutioner (museer, skoler, universiteter, kontorer m.v. var lukket og der var erklæret 3 dages landesorg. Vi tænkte på om vi kunne komme hjem næste dag. Efter morgenmaden gik jeg ud for at ryge og bemærkede en del mennesker på pladsen og på Boulevard Saint Michel ligesom jeg bemærkede at der kørte busser og var lidt trafik. Mennesker gik også der ude. Restauranter og Cafe'er på pladsen var i gang med at sætte borde og stole ud som var det en almindelig dag. Vi sendte en stribe SMS'er til familie og venner og på Facebook om at vi havde godt.

Vi besluttede at gå en tur og se os om. Jo da - der var en del Politi hist og her ligesom også lidt soldater sås hist og her. Og sirener kunne man høre ind i mellem og også Helikoptere. Nogen forretninger åbnede kl. 10 som vanligt, andre igen først ved middagstid og igen andre holdt lukket hele dagen. Lillemor syntes vi skulle gå hen til den forretning med Kunstnerartikler som vi havde set i går og da jeg jo altid gør hvad Lillemor siger, gjorde vi så det. Derhenne insisterede hun på at give mig - i en slags forsinket fysisk efterfødselsdagsgave -  en Rosentræsmalekasse for akvarelmaling med farver og pensler i. Og da jeg jo gør som Lillemor siger o.s.v. så.............selvom 237 euro er mange penge o.s.v......


....nu har jeg da rigeligt at lave til de lange vinteraftener....eller forårs- og sommerdage :-)

Bagefter gik vi over Ile de la Cité hvor hele området omkring Palais De Justice var afspærret og derefter over for at se Pompidue Centret. Det var selvfølgelig lukket og pladsen, hvor der plejer at være et leben uden lige, var stort set mennesketom. Videre fortsatte vi til det gamle grønttorv "Hallerne" men det var en stor byggeplads. Sjovt nok fandt jeg en restaurant, "Au Chien qui fume" (Hunden der ryger) på et gadehjørne. Den restaurant spiste jeg på sammen med min Mor engang i 1968 tror jeg det var. Vi fik den bedste Bouef Bourguignone jeg nogen sinde har fået. Dengang lå de gamle haller der endnu. Inde i restauranten var der en montre med en siddende udstoppet hund der havde en elektrisk glas-cigaret i munden, så det så ud som om den røg. Restauranten lignede sig selv syntes jeg.

Ude på Rivoli blev vi enige om at tage bussen til Operaen, for lige bag Operaen ligger stormagasinet Galleri Lafayette, som Lillemor gerne ville besøge. Ved stoppestedet mødte vi en norsk familie, der var lidt på den. Alle offentlige ting var jo lukket og de havde et par børn i 8-10 års alderen som jo var lidt svære at underholde. Vi foreslog dem at gå til Julemarkedet på Champs Elyssée for det var nok åbent og der var underholdning (karusseller m.m.) for børn. Nåh - oppe ved Galleri Lafayette konstaterede vi sammen med en masse andre at stormagasinet var lukket.

Nu var rådne dyr jo gode, og for at lave et eller andet, tog vi så Metroen ud til La Defence hvor danske von Spreckelsens Triumfbue står. Det er et meget futuristisk område vi før har besøgt. Meget moderne højhuse o.s.v. men på torvet derude var der faneme også sat julemarkedsboder op. Vi søgte ind på en Bistro og fik lidt sen frokost og så tog vi ellers hjem til hotellet.

Paris var IKKE lukket ned. Forretninger - mange i hvert fald - var åbne og der var mennesker mange steder. Lidt Politi og soldater sås også i gadebilledet.

Herunder ses vores plads ved aftenstide. Vi snakkede med portieren om togene kørte næste dag og det oplyste han os om at de ikke gjorde, så vi bestilte - på hans anbefaling - en taxi med "fixed Price" på 60 euro til kl. 09,30 næste morgen Søndag. Aftensmad fik vi på den lokale :-)

Næste morgen kom taxien som aftalt - det lignede en minibus med chauffør i Jakkesæt - og kørte os til General Charles de Gaulle Lufthavnen hvor vi var kl. 10,15. Efter en smøg gik det let igennem Security Check og så afsted med flyveren kl. 13,10.

Metroen fra Lufthavnen til Vanløse var upåklagelig som sædvanligt. Først på Vanløse Station måtte vi vente på S-toget i 15 minutter p.g.a. arbejde på den ny Carlsberg S-station. Tog kørte ikke mellem Valby og Hovedbanegården, så der kørte der Tog-busser. De havde dog glemt at få chauffører til disse så der var lidt panik derinde. De havde også problemer med at skaffe "chauffører" til S-togene, så dette blev yderligere forsinket.

Helt hjemme var vi ved 17-tiden. Det havde ikke lige været den tur vi havde tænkt os på grund af de der terror-angreb, men vi gik heldigvis ram forbi og mærkede ikke så meget til det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar