onsdag den 30. september 2015

Morgenvaner....

 
Morgen sove-vaner....

Jeg har altid - så længe jeg kan huske tilbage - vågnet af mig selv omkring 05,15 - 05,45 tiden om morgenen og det være sig på hverdage, i weekender og i ferier. Jeg har godt nok et vække-ur og det er sat til at vække kl. 06,00 på hverdage....hvis nu, ik' ? ....men det har aldrig været aktuelt.

Nu går jeg jo snart på pension og har i den anledning en gang i mellem tænkt på at det ville være dejligt om jeg kunne begynde at sove noget længere, nu hvor der ikke er brug for at stå tidligt op især på hverdage. Det ville sgu' være dejligt at kunne nappe et par timer mere.

Omvendt så har det med at stå tidligt op også (haft) sine fordele; jeg kan godt lide at sidde der alene med kaffe og bog/avis der om morgenen en eller to timer før end Lillemor vågner. Hvordan jeg gjorde om sommeren, da vi boede i lejlighed kan jeg ikke lige huske....har nok siddet på altanen...og knægten boede stadig hjemme....men kan ikke rigtig huske det og da vi flyttede i hus havde vi jo en pragtfuld terrasse og i vores nye hus er der også en terrasse. Jeg ryger jo ikke indendørs, så om sommeren er det dejligt at sidde udendørs i stilhed og drikke kaffe, ryge og måske læse.

Under ferier i udlandet har jeg ofte tyet til en bænk udenfor hotellet - og haft fine oplevelser og snakke med fremmede folk der - eller i lejede sommerhuse siddet udenfor.

Og det med sommerhus får mig op til Skagen, hvor vi mange gange - otte-ti gange ? - har holdt sommerferie i det samme sommerhus ud ad mod Gl.Skagen. Huset ligger som det næstsidste på en grusvej og foran huset er der bare strandhede i et par km frit og åbent. Jeg har nappet et screen-shot fra Krak. Man kan se huset ved prikken næsten midt i billedet. Nede til venstre ligger Gl.Skagen. Går vi tur ad stranden er der nok en km dertil. Grenens spids er den modsatte vej. Huset ligger direkte vest/øst og man gå ind i huset fra øst. (klik på billedet for at se det i stor størrelse).
 
 Herunder ses, på et dårligt "rezised" billede, en bænk, der står op af husgavlen. Her har jeg tilbragt rigtig mange timer gennem de mange år vi har været der. Når jeg sidder der, morgen, formiddag, eftermiddag eller aften, så er det simpelthen verdens bedste sted at afstresse. Jeg sidder der med smøger og kaffe og bare stirrer ud over strandheden. Man får virkelig tømt hjernen og stresset af. 
 
Herunder er der et vue fra bænken af direkte mod øst - solen står altså op direkte mellem læ-hegnet og den pæl man kan se og bevæger sig langsomt højt op mod højre og passerer hen over huset omkring 14-tiden, så fra 15-tiden af er bænken i skygge. I de mange år/mange gange vi har været i/på Skagen, har vi aldrig oplevet andet end godt vejr og for det meste altid solskinsvejr fra morgen til aften. Jo - der kan være lidt drivende skyer på himlen, men i 90 % af tiden har det altid været solskin måske med lidt blæst.
 
Heroppe er en af fordelene ved at stå tidligt op. Jeg vågner jo deromkring 05,15-05,45 tiden om morgenen. Når vi har været deroppe, så er jeg stået op og listet ud, sat kaffen over og gået stille i bad. Så tages kaffekande, krus, en hynde, smøger, lighter og askebæger med ud og bænken indtages. Her sidder jeg så og tørrer i den opgående sols varme, filosoferer over tilværelsen, får tømt hjernen og stresset rigtigt af. Det er måske kun 16-17 grader der tidligt om morgenen, men når man sidder der i læ og med solen stående lige på, så er der hurtigt varmt også selvom det er omkring 06,00 tiden om morgenen. Jeg kan høre havets stille brusen fra den anden side af klitten, kan høre Terner og Måger der flyver langs stranden. Nogen gange har jeg set Harer, Ræve eller Rådyr ude på strandheden. Det hænder at en morgenhundelufter eller en morgenbader kommer traskende forbi ude på grusvejen og så hilses der med kaffekruset.

Har vi været der om forsommeren, har vi oplevet det store Rovfugletræk nordpå. Så passerer rovfuglene - hvis de ikke tager øst-siden (som jo nærmest er sydsiden) af Grenen ude ved Flagbakken -  næsten direkte over taget på huset mod horisonten derude i det fjerne. Her har jeg set både Røde og Sorte Glenter, Lærkefalke, Dværgfalke, Vandrefalke, Tårnfalke, Musvåger, Hvepsevåger og andre våger, Stor og Lille Skrigeørn, Havørne, Kongeørn og endda en Slangeørn passere. Nogen af dem har fourageret over strandheden. Husker engang at jeg sad og så på nogen Hvide Vipstjerter der vimsede rundt i det lave græs ud mod grusvejen, da der lige pludselig kom en Tårnfalk og nappede en på jorden bare en 8-10 meter fra mig. Jeg har også oplevet at Gøge har drønet rundt deroppe. Alt dette med rovfuglene har selvfølgelig været fra sent på formiddagen af, når vejret har været rigtigt varmt og vinden passende til det store træk ud fra Grenens spids mod Norge.

Lillemor plejer at vågne omkring 08,00-tiden og kommer så ud og så får vi morgenmad og så fortsættes der med at slappes af. Når hun så går i bad, oftest ved 10-tiden, så tager jeg også tøj på, for så skal vi nok til Skagen for at handle eller noget.

Sidste gang vi var der, var i 2012. Her havde vi - inden vi tog derop - fået at vide, at ejeren af sommerhuset ville sælge det, for nu var hun selv gået på pension og havde så ikke råd til at have sommerhuset her, helårshuset på Lolland (eller Falster ?) og et andet sommerhus i Nordsjælland som hun selv brugte fast om sommeren. Valget var så faldet på, at det var Skagens-sommerhuset der skulle sælges, for hun ville helt sikkert få nogen millioner for det og det er jo heller ikke så dårligt igen. Det var selvfølgeligt brand-ærgerligt for os.

Som minde om mine mange morgener tog Lillemor så nedenstående foto af mig på bænken, som jeg plejer at sidde der....næsten da...som 56-årig....og knap 10 kg tungere end i dag:-) .

Ja - måske burde det ikke være her....but what the heck, ik' ? Ellers kan I bare lukke øjnene :-)
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar