søndag den 3. maj 2015

Frits Syberg på Ordrupgaard....næsten i Grevens tid :-)

Jeg har det med at lave lister over de udstillinger og arrangementer jeg vil se. I dag var turen kommet til Frits Syberg udstillingen på Ordrupgaard. Den slutter i næste weekend, så det var næsten i Grevens tid at jeg nåede den (og ikke som Lerfeldt udstillingen, som jeg nåede på sidstedagen).

Ordrupgaard åbner kl. 11,00 og jeg var der ca. 10,40, for jeg ville lige i det gode vejr gå en lille tur i parken der. Ordrupgaard er jo en stor herskabelig villa bygget i 1918 til sommerbolig for Wilhelm Hansen, der var direktør for forsikringsselskabet Hafnia. Han var en lidenskabelig kunstsamler og undervejs med byggeriet ændrede han mening med Ordrupgaard og fik det ordnet sådan, at det både blev bolig og udstillingssted for hans store samling. I hans testamente var det bestemt, at hus, park og samling tilfaldt Den Danske Stat mod at det hele blev bevaret som et hele og et udstillingssted for hans samling. Som offentlig udstillingssted åbnede det i 1953. Når man ankommer, så ligger fronten af bygningen altid i skygge; jeg kan i hvert fald ikke mindes nogen sinde at have set den solbelyst. Stort set hele fronten er bevokset med en Vin-plante af en art:

(husk at klikke på billederne for at se dem i stor størrelse)


På siden af den oprindelige bygning er opført en ny udstillingsbygning. Der er her et stort glas-indgangsparti  og som regel med udstilling i store bogstaver påklisteret. Herunder ses dette indgangsparti og "jeg har sørget for" selv at stå under S'et i Syberg.....en art selfie eller noget:
Jeg ville jo se parken og nogen af de skuplturer der er udstillet der, så jeg gik omkring bygningen og den første skulptur er en Spejl-skulptur - en slags labyrint af lodretstående smalle 205 meter høje spejle i 4 cirkler man kan gå i. En meget speciel oplevelse. Foto'et herunder levner ikke rigtig skulpturen retfærdighed:

Det næste man møder er en kæmpe Magnolie; den største jeg har set herhjemme og nærmest som en busk. Dem jeg har set har altid været som træer. For pokker den var flot - og stor.

Herunder Hovedhuset med Magnolien ude til højre. Bemærk, at noget af huset beklædt med Vinen og at der er træ-espalier til yderligere bevoksning på væggene.

I parken er der som nævnt forskellige skulpturer som f.eks. denne kæmpekugle:

...og denne kæmpe-svamp. Bemærk at man kan se svampens lameller på hattens underside. Den er vel en 3 meter høj:

Herunder et foto fra "bunden" af den nærmeste park med en næsten udsprunget Blodbøg til venstre og Magnolien længere oppe til højre.

Men selve udstillingen......man må jo ikke fotografere derinde, så I slipper for en masse foto's af fede malerier. Men den levede så sandelig op til min forventning. Syberg levede jo fra 1862 til 1939 og var aktiv som maler fra ca. 20 års alderen og lige til sin død. Han var bedste-ven med maleren Johannes Larsen i Kerteminde - de blev nærmest naboer der - og også med digteren Johannes V. Jensen. Man kan virkelig se en udvikling i Syberg's måde at male på i hele hans levetid. Jeg synes bedst om starten af karrieren og op til midten af 1920'erne. Der er virkelig mange perler imellem.

En af perlerne er et maleri af en frokost. Historien er, at Johannes V.Jensen skrev et digt i 1901 om frokostens lyksaligheder og dette omsatte Syberg til et maleri i 1906. Digtet er på (mindst) 12 vers og jeg sætter lige de første  4 vers på under maleriet:

VED FROKOSTEN af Johannes V. Jensen.

Cafe'en skal være velsignet!
Gud ske Lov for Sofahjørnets Fløjl!
Jeg omfatter min Kellner med Sympati,
jeg sidder sval og barberet ved Bordet,
finder Stangen under det med Fødderne
og spiler Næsen mod Dugens kyske Klorlugt.

Giv mig en Bajer!
Jeg vil berømme det ravgule Øl fra Fad.
Det er isafkølet, og det fraader af Kulsyre,
Død og Djævel, hvor mine Tænder længes efter det!
Mit Svælg drikker, allerede naar jeg ser det paa Afstand!
Jeg vil begrave mig i en Slurk …
Jeg var tørstig … i Aftes, hvordan var det?

Nu har jeg det godt.
Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig.
Først spiser jeg et med Æg og Sild –
O Anelsen om Svovlbrinte og om Jodlugt fra Havets Tangskove!
Derpaa sætter jeg Tand i et ungt og skært Stykke med Steg,
og her fordyber det Smagen, at jeg tier.
Rullepølsens Bouquet af Faar og af oliedryppende Maskiner, Væverier, udvider mit Velbefindende.
Osten knytter Stemningen af Forraadnelse og rygende Elskov sammen i mit Hjærte.

Men nu skælver mit Bryst imod Snapsen,
som jeg har skænket mig af den iskolde Flaske.
Se den spiller, den ler klart,
Jeg holder den op som en stor levende Diamant,
Kornbrændevin, kort sagt, Danmark!
Her sidder jeg og bereder mig paa det bedste Øjeblik.
Her er godt. Hatte passerer Vinduet, meget Folk færdes paa Gaden.
Jeg har sagt til mig selv, at Livet og Solsystemet gaar glimrende.

Skaal!

 
.....og bagefter gik turen hjem til græsslåning - årets 2. slåning - og kantklipning. Og herunder ses så lige vores eget lille Rhododendron-bed, hvor den lille blå, den lille røde og den lille hvide Rododendron nu er sprunget ud. Kun den store bagerste mangler nu at springe ud. Ærgerligt at de er så tidlige på den i år.

For resten er alle fotografier (undtagen frokosten, som er hugget fra nettet) taget med min mobil-telefon og deraf kvaliteten...eller mangel på samme.

....og nu står den så på 2 vm-ishockeykampe i træk resten af dagen/aftenen. God søndag til alle.

1 kommentar:

  1. Tak for turen gennem parken. Og for dele af digtet om frokosten. Tænderne løber mere i vand ved at læse end ved at se billedet.

    SvarSlet