torsdag den 9. april 2015

kl. 13:30 MacLean House i Appomattox Court House d. 9. April 1865

Man snakker så meget om Danmarks besættelse her d. 9. April 1940, men der skete også andre ting den 9. april, således i dag for 150 år siden:

Søndag d. 9. april 1865 kl 13,30 underskrev sydstatsgeneralen Robert E.Lee kapitulationspapirerne over for nordstaternes General Ulysses S.Grant.

(ovenfor ses Lee siddende til venstre og Grant siddende til højre)

Overgivelsen skete efter godt 4 års borgerkrig, hvor især de afgørende slag og kampe skete i perioden Maj 1864 - April 1865 hvor sydstashæren Army of Northern Virginia var blevet "jaget" ned gennem Virginia af Grant's Army of the Potomac.

Den sidste kampagne foregik i dagene 2.april til og 9. april hvor Lee var blevet jagtet fra frontlinien  Richmond/Petersburg og til slutopgøret i Appomattox Court House.


Huset hvor underskrivelsen fandt kaldes for Maclean House. Ejeren Wilmer Maclean havde boet i byen Mannassas i den nordlige del af Virginia. Her havde der i 1861 været et stort slag, kaldet slaget ved Bull Run eller slaget ved Mannassas og uheldigvis var Maclean's hus blevet ramt af en kanon-kugle under dette slag, hvorefter Maclean besluttede at flytte familien sydpå for at slippe for fremtidige kamphandlinger.

Skæbnen ville så, at krigen endte i Appomattox hvor Maclean var flyttet til og at det tilfældigvis var hans hus der blev valgt til overgivelseshandlingen. Herunder ses et foto af huset et par dage efter overgivelsen. Maclean ses stående til venstre i civilt lyst tøj med hænderne i siden:

Herunder ses huset, som det ser ud idag. Der foregår en masse hurlumhej derovre i anledning af 150 året for overgivelsen....og gæt hvem der godt gad have været der.

2 kommentarer:

 1. 2 gange 75 er 150. Hvad gjorde man i 1940?
  Jeg gætter på du hellere end gerne havde været en del af begivenheden der knytter sig sig til dette "jubilæum".

  SvarSlet
 2. Hej Jørgen.

  Jeg gætter på, at man har markeret dagen på en eller anden måde. Amerikanerne er mærkelige, især hvad angår den der Borgerkrig (1860-1865).

  For det første så er de fleste - mange i hvert fald - slagmarker fra den tid gjort til "National Battlefield Park's", altså fredet områder med masser af skilte og monumenter. Der findes en særlig fond "Civil War Trust" (http://www.civilwar.org/ ) som indsamler midler og opkøber områder, hvor der har været kæmpet. Disse opkøbte områder bliver så privat-fredet, så vidt muligt ført tilbage til udseende fra slaget = man nedriver mange bygninger og planter græs og lidt træer. Nogen gange - ofte - overdrages det erhvervede stykke jord så til den statslige (NPS = National Park Service) "National Battlefield Park" . Der opføres Visitor Centre og der ansættes "Licensed Battlefield Guides" og "Park Rangers" som står for parken og for at organisere omvisninger m.m. Jeg har oplevet sådan "nogen fyre" derovre og jeg kender et par stykker og de er virkeligt dedikerede i deres arbejde.

  DERUDOVER er de underlige; der er visse meget nationalistiske grupperinger i de gamle sydstater, der anser "deres land" for besatte af Unionsregeringen i Washington, der begræder nederlaget i 1865, der ønsker tiden tilbage til før 1865 o.s.v. , o.s.v. Samtidigt har de det med at "Soldater-foreninger", forstået på den måde, at folk slår sig sammen i grupper/foreninger der navngiver sig efter gamle regimenter og indkøber uniformer og ¨åben og leger civil war og opfører "Re-enactment's", altså genopfører kampe/slag som var det dengang. Disse ting sker oftest ved jubilæer for slag o.s.v. Det gælder både sydstats- som nordstats regimenter/foreninger. De der foreninger bruger weekender og ferier på at lave sådanne re-enactment's . Der findes sågar danske foreninger der gør det. Prøv at se denne link fra et indlæg i 2010:

  http://muligheder.blogspot.dk/2010/08/civil-war-reenactment-jgerpris-2010.html


  Nedenfor har jeg smidt et par links, hvis du ellers gider ofre henholdsvis ca. 8 minutter og ca. 12 minutter af dit liv, på at se amerikanerne lave re-enactment. Det første link er fra 2008, hvor man "bare ser" marcherende sydstatsoldater. Bemærk deres forskellige uniformer og farver for samme. Det er nye uniformer, men lavet nøjagtigt som de oprindelige. Der var mange nuancer dengang, da der ikke fandtes de store fabrikker, der kunne levere standardiserede uniformer ligesom det keb med at få farvet dem i de ens farver dengang. Jeg har været på museer derovre og set autentiske uniformer fra dengang og disse nye er aldeles vellignende:

  https://youtu.be/g5v-DNJtp-M

  Det næste link er fra 150 året for slaget ved Gettysburg. Slaget var i 1863 og optagelsen, lavet af en af deltagerne, er fra 2013. Det er et ret sjovt personligt optagelse han har lavet.

  https://youtu.be/xWKPvwh2Wc0

  Bemærk, at man bare ser nogen hundreder op til et par tusinder på de 2 optagelser. Man kan så forestille sig, hvordan det har været, når det har drejet sig om 10-20-30 tusinde mand, der har marcheret afsted.

  De er mærkelige de amerikaner ;-)

  SvarSlet