søndag den 29. marts 2015

Traner - men ingen tur i år.....

De seneste par år har Lillemor og jeg slået et sving - i et par dage - omkring Hornborgasjön i Sverige for at se på Traner, som jo raster der i store mængder.

I år bliver en undtagelse, for vi bliver hjemme her i påsken. Her i 2015 er der en del rejseaktivitet for os - dels sammen og dels Lillemor for sig selv/uden mig men med andre. Vi har allerede været i London sammen - se nedenfor - og Lillemor var i Holland i embeds medfør hele den forgangne uge. "Om snart" skal hun til Lake District i England og vandre med Dansk Vandre Laug og lidt senere skal hun til Abisko med vor Svigerinde og vandre på Kungsleden og så skal vi senere igen begge holde sommerferie sammen på Island og så.....ja - jeg runder de 60 år i efteråret, så der kan der også blive en afstikker af en art...det er i hvertfald sandsynligt.

Men Tranerne....
 
Jeg har både hørt og set Traner i år. En dag hørte jeg dem uden at kunne se dem - de kan jo høres på rigtig lang afstand (mange kilometer) når vinden bærer den rigtige vej. Den dag kunne jeg om aftenen se på Dofbasen (Dansk Ornitologisk Forening's indrapporteringsdatabase af fugleobservationer) se, at de var set over vor lokale mose på netop det tidspunkt hvor jeg havde hørt dem, så det var rart at få det bekræftet.

Næste dag så jeg 2 flokke. Den første så jeg, fordi Lillemor havde handlet ind i en Føtex, der ligger nogen km væk og som så flokken fra P-pladsen og så ringede og sagde at den havde kurs mod os, så jeg ud på terrassen og se den kun få minutter efter komme trækkende lidt væk og den var på godt 70 stk. Klokken var ca. 17,30 på det tidspunkt.Da den havde passeret kom en så en mindre en på omkring 50 stk. incl. et par efternølere et minuts tid men denne gang næsten lige over vores hus. Herligt. Jeg har jo altid kikkert og kamera stående hernede ved havedøren, så jeg nåede lige at få fat i kameraret og fik de her 3 billeder; bemærk, at det er samme flok selvom den bølger:Og herunder passerer de så huset, da tagrenden lige når at komme med til højre på billedet.


Allerede i går var der 18.800 Traner oppe ved Hornborgasjön og mpn ikke det tal stiger den næste uges tid ? Man kan følge antallet ved at trykke her på linien.

2 kommentarer:

 1. Flotte billeder, og fornøjeligt at du har set tranerne hjemmefra netop i år, hvor I ikke rejser efter dem. Hvor kommer de egentlig fra - og skal til - når de passerer som angivet? Her lidt syd for Roskilde har jeg ikke set eller hørt noget til traner endnu, men det kunne være fint om en flok ville lægge vejen forbi er.
  Jeg glæder mig stadig over at have set traner ved Stralsund i oktober sidste år. Jeg må i øvrigt ind på indrapporteringsdatabasen og se lidt nærmere på det.

  SvarSlet
 2. Hej Jørgen.

  Ja - det ærgrer mig en lille smule at vi ikke er afsted i år, men sådan er det.

  Som du selv skriver, så kommer de fra Stralsund og omegn ...d.v.s. at Traner normalt har vinter-kvarter i Syd-Europa ved Middelhavet o.s.v. Nr tid så er, så begynder de at trække op gennem Europa - med små raste-stop undervejs - for at tage en længere rast netop ved bl.a. Stralsund og omegn (den tyske/polske Østers'-kyst. Her samles de også tusindevis og hviler og "fylder maverne" før end de tager det store hop over Østersøen mod Sverige/skåne. Fugle tager som regel den korteste vej, d.v.s. fra Tyskland op mod Skåne og videre. Nogle af dem, der tager lidt sent afsted overnatter i Skåne ved et område der kaldes for Pulken. Jeg kender en fyr, der har taget bopæl der ovre og smider lige en link her til ham fra i dag:

  http://carlchristiantofte.blogspot.dk/2015/03/rekorddagen-8600-traner-pa-pulken.html

  De fleste flyver dog op videre til Hornborga søen der ligger mellem de store søer Vättern og Vänern. Det er her vi tager op. Hvis du ser på Tranestatistikken, kan du se, at antallet langsomt i en 3-4 ugers periode bygges op for så hurtigt at gå ned igen. Ved Hornborga raster Tranerne ude i våd-områderne om natten. Og om natten kører der traktorer på markerne ved søens sydlige ende (kaldet Tranedansen) og "sprøjter" i tusindevis (milion-vis ?) af foder-piller ud, som Tranerne så om dagen flyver ind til og spiser. Det er ganske fascinerende. Hvis du i søgefelte her på bloggen oppe til venstre skriver Hornborga eller Traner, som kommer der blog-indlæg frem fra nogle af vores ture derop og der kan du se hvor mange der er.

  De raster altså her i betydelige mængder og spreder sig så ud over Norge og Sverige og lidt til Finland for at finde deres ynglepladser.

  Det sjove er, at Traner er monogame. De har altså samme mage år efter år. Når de flyver syd på om efteråret (hvor de også raster ved Hornborga = se Tranestatistikken) så skilles de ofte og overvintre ikke samme sted. Når turen går den anden vej her om foråret, så genfinder de deres mage enten under den lange rast på tyske-kysten (Stralsund-området) eller netop ved Hornborga. Utroligt at de kan genfinde hinanden i det mylder der.

  Hvis vinden kommer fra øst især nordøst, så blæses Tranerne ind over Sjælland på deres tur fra Tyskland. Derfor holder jeg altid øje med vejrudsigten i disse dage, for man kan være heldig. Netop de dage som jeg beskriver med billederne ovenfor i indlægget, så havde det være vind fra ø/nø i et par dage.

  Det er et ganske imponerende skue. Måske skulle du tage til Pulken i disse dage. Det kan gøres på en dag tur/retur. Det kan det også gøres hvis man tager til Hornborga. Vi har prøvet det et par gange, altså ud og hjem samme dag - det er noget knap 360 km hver vej fra Herlev af, men oftest tager vi et par overnatninger i Hornborga Stugby (fremragende hytter).

  www.dofbasen.dk er den registreringsdatabase "vi ornitologer" indberetter i. God fornøjelse med den - den kan være lidt besværlig at søge i men start med at klikke på kortet på forsiden som viser dagens indberetninger (jo senere på dagen jo flere røde prikker) eller på fanebladet for dagen før. Kortet er områdeinddelt, så man kan klikke på DOF-København, DOF-Nordsjælland o.s.v.

  SvarSlet