lørdag den 14. februar 2015

En smuttur til hinsidan....

Lillemor skal jo her til sommer "en spadserer-tur",  som Per Teilmann ville kalde det, i de svenske fjelde, nærmere betegnet Kungsleden oppe ved Abisko. Lillemor skal afsted sammen med vores svigerinde - min brors kone - Tove, som skal afsted på sin første tur. De skal vandre med rygsæk i fjeldene fra Abisko og ned mod Kebnekaise. Hvis der er noget Lillemor ikke gør, så er det "at gå ned på udstyr". Hun går meget op i det korrekte udstyr, ikke så meget navnet/mærket på udstyret, men at det er det bedste og anatomisk og vejrmæssigt og slidmæssigt og vægtmæssigt o.s.v. korrekte. Når der pakkes, så vejes ALT, simpelthen ALT, for det skal trods alt transporteres på ryggen ud i fjeldene og tit og ofte mange højdemeter op og ned på en dagsmarsch, som strækker sig fra 8-10 km til 20-23 km pr. dag og så betyder vægt altså noget.

Lillemor havde fået opsnuset, at der i et indkøbscenter, et nyt et, ved navn Emporium beliggende ved Hylle lige udenfor Malmø, skulle være et par "vandre-/fjeldudstyrs forretninger, så hun foreslog, at vi smuttede derover i dag, så afsted ved 09,30 tiden. Da vi var kommet over broen, så virkede vores Brobizz ikke ved betalingsanlægget. Vi har haft vores Brobizz siden det var muligt at købe en (gælder udover Øresundsbroen også til Storebæltsbroen, diverse færger hist og pist og f.eks. også betalingsveje rundt om f.eks. Oslo og Trondhjem i Norge) så det er en gammel stor Brobizz. Men nu - den virkede bare ikke. Men hende damen der kom hen til os, hun tog den med ind i det lille hus ved bommen, scannede den, scannede en ny og gav os så den ny helt omkostningsfrit. En smart lille sag, ca. halvt så stor som den gamle:

 Nåh, - afsted fra betalingsanlægget og knap 10 min. senere var vi ved Indkøbscentret, som ligger lige ved siden af de splinterny Malmø Arena i et helt nyt forretningskvarter:
Det der Emporia indkøbscenter er bare kanonstort. Og ret flot indgangsparti der var med fantastisk flot og blåt glas i buede former.

Vi var der sådan ca. kl. 10,10 og ikke mange mennesker var der, herligt. Vi skulle nu på jagt efter "alle de der out-door butikker" som Lillemor havde snuset sig frem til der skulle være. Jeg var jo bare med for selskabets skyld, men sagde dog, at hvis der var en boghandel, så ville jeg lige se efter om der var en eller anden bog om den svenske arkitekt Gunnar Asplund, som nærmest opfandt den nordiske funktionalisme (Funkis stilen) på Stockholmsudstillingen i 1930. Nåh, - vi gik rundt og fandt da også en 5-6 forretninger af den slag, næsten da, som Lillemor søgte og de blev alle grundigt gennemsøgt uden held.

På et tidspunkt siger Lillemor og peger, at der ovre ligger en boghandel. OK - Akademi Bokhandel stod der over døren. Jeg gik ind og Lillemor kiggede i en tøjforretning i nærheden.

Ud kom jeg med:
....en pragtfuld bog på 447 sider: Svenska stolar och deres formgivare 1893-2013 til bare s.kr. 299. Hold da op hvor den ser spændende ud. Lutter svenske stole. Herligt.

Og sørme om jeg ikke i den anden hånd havde:

en bog om/fra en ny udstilling om Prins Eugen på Waldemarsudde i Stockholm: Prins Eugen, fasetter ur et liv på 318 sider til s.kr. 379. Udstillingen på Waldemars Udde er lige åbnet her d. 7. februar og varer til 24.maj 2015. Den gad jeg godt se. Jeg har jo været på Waldemars Udde, Prins Eugen's privatbolig som nu er museum for/om ham, en del gange efterhånden og sidst i Maj 2013, som der bl.a. kan læses om her.

(Altså læsestof som jeg glæder mig til at komme i gang med: Lige nu læser jeg denne:
...............som omhandler, ja Skandinavisk stil i design og arkitektur).

Nåh, - lidt efter, efter at Lillemor havde gennemtrawlet endnu en forretning, passerede vi Ecco-skoforretning og der syntes Lillemor lige vi skulle ind. (Kun) Jeg kom ud med et par:
Ecco Biom Yak sko, stort set magen til dem jeg havde på og som er en små 3-4 år gamle og som jeg købte engang i Flensborg. De kostede s.kr. 1399.

Tilslut lykkedes det Lillemor at finde noget; et par cowboy-bukser i et mærke hun ikke kendte. Om det var desperation over ikke at have fundet noget af det der fjeld-halløj skal jeg lade være usagt :-)

Derefter i en delikatesseforretning og købe lækre ting og sager til frokost og aftensmad. Vi var hjemme igen ved 14-tiden.

....sådan kan det gå, når man bare er med som vej-finder og godt selskab: jeg skulle ikke have noget med kom fuldlæsset hjem :-)
Den svenske kr. står i ca. kurs 80, så der er nok sparet lidt.

3 kommentarer:

 1. Du er uforbederlig med dine bøger - forhåbentlig kan det lade sig gøre at bygge til jeres hus ;-)

  Emporio ligner en superluksusudgave af Fisketorvet - ikke så lidt mere spændende! Jeg kunne tænke mig at vide, hvordan bagsiden ser ud ....

  SvarSlet
 2. Det er jo dem, bøger, man bliver klog af :-)

  Og nej, man må ikke bygge til, så spejderne på "Genbrugen" får nok endnu et tilskud om snart :-)

  Og ja, - Emporium er bare en anden version a la Fisketorvet (har kun været på Fisketorvet en gang i mit liv, i Field's har jeg dog været 2 gange). Emporium har en anden også flot indgang på lidt samme måde med en stor bue ind i bygningen.

  SvarSlet
 3. Længe tænkte jeg at Lillemor bare ville hinsidan for at du kunne finde noget at købe, men jeg kunne jo så til sidst se, at hun alligevel havde fundet et eller andet.

  SvarSlet