lørdag den 13. december 2014

Maleren Ove Kunert ??? Ham kender jeg (heller) ikke.....

 

Jeg har det med (meget) jævnligt at kigge på auktionshuset Bruun Rasmussen online auktionskatalog her på nettet, sådan bare for at "holde mig orienteret" om dette og hint design-, møbel- og kunstmarkedet. Jeg har jo købt noget der en gang i mellem....I ved....lidt Johannes Larsen træ-snit.

Her i forgårs var jeg så inde og kigge igen og sad og kiggede på net-auktionen for d. 16. December 2014 omhandlende Moderne kunst og design og faldt så over dette her billede....


                               (Billedet er malet i 1939 og hedde "Rygvendt nøgen kvinde")

Hmmm....hmmmm......(igen) Hmmm.....flot.....faktisk rigtigt flot. Farverne her er bare ikke gode, da det ovenfor viste billede er en affotografering af et overført kopieret papirbillede. Ja - nu ved jeg godt hvad I kan finde på at tænke, men altså udover selve motivet - som slet ikke er ringe, hvis jeg må sige det sådan - så er maleriet altså sådan godt i den stil som jeg kan lide; sådan lidt grove penselstrøg og det er en dejlig virkning det får, når det sådan bliver "lagt sådan lag/penselstrøg ved siden af lag/penselstrøg".  Måske er fødderne lidt kikset - de virker for store - men eller er det et dejligt maleri. Og så kan man så stille sig selv spørgsmålene om hvor hun står. Er det en haveterrassedør ? Er det en glasdør mellem 2 stuer ? Hvad er det hun kigger efter ? Og hvem/hvad er der "derude" som ikke må se hende, siden hun dækker sig med gardinet/portieren ? Eller venter hun på netop at slippe gardinet og vise sig nøgen frem ?

Og kunstneren hedder Ove Kunert. Ham er jeg aldrig stødt på før, så jeg googlede ham og fandt ud af, at han blev født på Nørrebro i 1893, gik på Kunstakademiet fra 1911 til 1917 med bl.a. Wilhelm Scharff, at han flyttede til Tisvilde i 1916 og døde der i 1975. Hans malerier var strandene, markerne og skovene deroppe i Nordsjælland, men han malede også lidt andet og især portrætter på bestilling som gav smørret på brødet. Han er åbenbart meget lokal, for i google-søgningen stødtes på en del omtaler i foreningsomtaler og lokalaviser. Med hensyn til malerier gav Google kun få hits, hvor et par stykker vises her:

Det første lidt i samme stil: Modelstudie nøgen kvinde (datering ?)

Herefter et fra 1916, hvor motivet er benævnt "Ellen Kunert" fra 1916. Hans hustru/kæreste/søster/Moder ? Han var altså kun 23 år da han malede dette maleri. Men rigtig dejligt i den her lidt tørre stil:


Nu er det ovenstående billede af Ellen ikke smadderskarpt i den her størrelse og opløsning, men bemærk glasset og flasken samt disses spejling i bordpladen nede til venstre. Suverænt, ik' ?

Herefter et par eksempler på hans åbenbart foretrukne motiv-verden:


                                         Ovenstående hedder "Frisk hø" og er fra 1952.


....og ovenstående maleri af staldbygninger i sne er fra 1929, men titlen og lokaliteten er ukendt. Lokaliteten er vel der oppe fra Tisvilde kanten af.

....og så sluttende af med et billede med titlen: "Duo spiller op på Tisvilde Badehotel" og er fra 1922:


Det slår mig ofte, at Danmark har og har haft mange fine malere gennem tiderne og man/jeg ikke kender brøkdelen af. Mange af dem var/er jo "bare amatør-malere", som ikke levede (kunne/kan) af det, men som trods alt solgte og udstillede lidt.

Hvert sogn har jo sine egne lokal-kunstnere og her i sognet var der engang en, jeg kun kender som "Gøttsche" og som malede en masse bondegårde og andet her fra Herlev/Hjortespring af i perioden 1930-1960'erne. Mine ældre og for længst pensionerede kolleger - det må have været i starten af 1970'erne jeg fik det at vide - fortalte, at samme "Gøttsche" en gang imellem kom hos Pantefogeden og betalte af på sin skattegæld med et maleri eller to. I gamle dage skulle så Sognerådsformanden og kæmneren, senere Borgmester og Kommunaldirektør, så godkende om maleriet kunne gå som afdrag på gælden. På Rådhuset havde vi et par stykker af hans malerier hængende hist og pist ligesom jeg også kan huske at have se nogen ude på kommunens skoler og plejehjem. Jeg kan også huske, at der stod "en stribe" i Rådhusets kælderarkiv. Hvor de er henne i dag ved jeg ikke, men jeg kan forestille mig, at de er "givet" deponeret til vores lokale hjemstavnsmuseum "Hannes Minde" som holdt til huse i et gammelt hus her i Hjortespring. Dette lokale museum er nu i år af Kommunalbestyrelsen nedlagt af sparehensyn, så hvor deres samlinger ryger hen ved jeg ikke.

Men det var så lidt om Ove Kunert, et nyt dejligt bekendtskab.

5 kommentarer:

 1. Tak for historien om Ove Kunert. Det fremgår at billedet på auktionen er solgt for 2300 kr og det er jo ikke en herregård.
  Og tak også for den nederste historie. Det ser jo ud som om man fandt ud af det så den gode maler kunne få smør på brødet, men det forekommer jo en smule trist at kommunen ikke har råd til at støtte et lille hjemstavnsmuseum. Her smuldrer noget lokalhistorie. Sådanne små museer kan jeg faktisk meget godt lide at besøge, idet de er til at overskue.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, Jørgen.

   Ja, - jeg fulgte selv med i auktionen og var lidt spændt på hvad billedet ville gå for og kr. 2.300 var vel forventeligt. Det var jo en budgiver der åbenbart VILLE have billedet og som havde lagt et auto-bud ind, som gik af med "sejren" til sidst. Jeg havde selv overvejet at være med, men valgte at afstå, for helt ærligt - jeg har ikke et sted jeg kunne have det hængende og heller ikke noget hængende, som jeg ville bytte det ud med pladsmæssigt.

   Og ja - det er sørgeligt, at vores lokal-museum må lukke. Vi har en borgmester, der for alt i verdenen vil holde skatten i ro og som får sparet lidt for mange steder her i kommunen, synes jeg. Men sådan er det. Så vidt jeg husker, er det knap kr. 500.000 det drejer sig om.

   Slet
 2. Jeg siger også tak. Hvis du eller andre har lyst til at læse mere om Ove Kunert, kan I klikke ind på min hjemmeside tisvilde.com - specielt disse to links:
  http://www.tisvilde.com/KunertScrap.htm
  http://www.tisvilde.com/OmKunertsBilledserie.htm

  SvarSlet
 3. ...og så er det min tur, til at takke for dine links. Dejligt med noget mere kendskab til en for mig tidligere ukendt kunstner.

  SvarSlet
 4. Spændende nyt, eller skulle man snarere sige: gammelt beklendskab :) Claus Ib Olsen

  SvarSlet