tirsdag den 8. april 2014

Wegner - bare een god stol.

Designmuseum Danmark (det fhv. Kunstindustrimuseet) har netop åbnet en sær-udstilling: Wegner - bare én god stol ., som er, som navnet siger, om møbelarkitekten m.m. Hans Jørgen Wegner's stole.

Udstillingen varer i perioden 3. April - 2. November 2014.  Det er vel unødvendigt at skrive, at den skal jeg ind og se.

Designmuseum Danmark's Udstillings- og samlingschef Christian Holmsted Olesen - som har skrevet mange gode bøger - har i anledning udstillingen skrevet en bog med udstillingens navn og til den nette sum af kr. 399,-.

Og den købte jeg i dag og den smule jeg har bladret i den viser mange rigtige gode foto's og tegninger og jeg glæder mig til at gå i dybden med den. Noget af det gode ved den er, at den er i pænt stort format, så foto's og tegninger rigtig kommer til deres ret. Hele 254 sider......men desværre trykt i Tyskland.
Men jeg glæder mig til udstillingen og til bogen.

4 kommentarer:

 1. En god stol er formodentlig en, som man sidder godt i, og som helst også ser godt ud. Jeg ved nu ikke rigtig med Wegners stole. Y-stolen er den eneste, jeg har prøvet at sidde i, og man sidder da bedre, end jeg havde ventet, hvilket faktisk ikke siger så meget. Hvorfor i alverden tegnede han mon så mange stole med den der bøjle, der stort set gør det ud for både ryg- og armlæn? Fordi det var hans egen opfindelse - eller i det mindste noget, som han var den, der genoplivede? Det er da muligt, at man sidder bedre i nogle af de andre ...
  Som du kan læse, har du ramt en af mine yndlingsaversioner - men god fornøjelse :-)

  SvarSlet
 2. hej Jan....Wegner kan jeg osse godt lide....har været på museum i Tønder, hvor jeg så en hel del ...men det er ved at være en del år siden...men en møbeldesigner jeg godt kan lide.....dog er en god ting, når man nogen gange bliver vild med nogle møbler...så osse at sidde i dem...for det er nu der de har deres bærende funktion...er de smukke og man samtidig sidder godt i dem...så er det jo bare fuldendt godt....jeg har selv to stole af Wegner, ved dog ikke hvad de hedder, så der er nok ikke helt så kendte...men jeg sidder rigtig godt i dem....men det er de eneste jeg har af designermøbler og var nogle som fulgte med et sommerhus jeg engang havde....og stolene fulgte så med mig, da jeg solgte sommerhuset....
  Men jeg kan godt falde lidt i svime over møbeldesign og nyde bare at se på særligt stole.....
  er sikker på du vil nyde bogen...

  anita

  SvarSlet
 3. D'Damer... :-)

  Det er noget sjovt noget med stole.....De kan se aldeles pragtfulde ud, men være dårlige at sidde i. Sådan synes jeg det er med de fleste....næsten alle.

  Ja - nogen af netop Wegners stole kan være hård for ryggen at sidde i - slet ikke komfortabel....men for pokker da, hvor de ser flotte ud og så hele det håndsværksmæssige aspekt - træ-arbejdet..wow ... altså bearbejdningen af træet, formgivningen o.s.v. Det er det jeg kan falde i svime over.

  Tag nu en "moderne" stol som Poul Kjærgaard's stol PK 22. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg synes at den er så flot og elegant og enkel.....men for pokker, den er al, al for lav at sidde i og så er den også hård at sidde i. Og svær at komme op af igen. men for pokker hvor jeg synes den er flot.

  Alt i alt, så er det træ-arbejdet, altså snedkerens arbejde, jeg er meget fascineret af. Den måde hvorpå snedkeren kan få løst arkitektens ideer; at det rent faktisk kan lade sig gøre o.s.v., o.s.v. DET er nok det væsentligste for mig.

  SvarSlet
 4. Jeg forstår fuldstændig din begejstring for godt håndværk, men de stole er jo beregnet til at blive solgt og siddet i, så efter min mening er hr. Wegner ikke nogen god designer. Når man designer noget, der er beregnet til et bestemt formål, skal det ikke bare se godt ud, men også fungere godt. Derfor kan jeg slet ikke lide hans indstilling, som jeg finder arrogant. Han burde være blevet skulptør af en art. Jeg synes nu også, det kan diskuteres, hvor smukke i alt fald nogle af bøjlestolene er - eller det kan det nok alligevel ikke, for det hedder sig jo, at smag ikke kan diskuteres ;-)

  SvarSlet