fredag den 4. april 2014

Tranetur til Hornborga Søen d. 28. - 30. Marts 2014


Så var vi - i forrige weekend - igen på vores snart "sædvanlige" hvert-andet-års-tur op til Hornborga Søen i Västra Götaland oppe mellem Vänern og Vättern i Sverige.  (Læs her om vores Tranetur i  2010 her og i 2012 her. De tidligere Trane-ture har jeg ikke skrevet om her på bloggen).

Og igen boede vi hos Hornborga Stugby hos Elsy og Thomas. Det er 3.gang vi bor der og det er nogle dejlige hytter de har der. Nu har vi boet i 3 forskellige slags beliggende 3 forskellige steder i Hornborga Stugby og fælles for dem alle er at man har god udsigt over søens nordlige ende. Hornborga Stugby ligger oppe lidt  til højre for 9 tallet som vist på kortet ovenover.

Herunder ses vores "stuga" hvor Lillemor ses siddende på trappen i den skarpe forårssol med Ipad og kaffe.

Vi kørte direkte fra arbejdet af om fredagen og var fremme før solnedgang. Dagens Tranetal var som vanligt angivet på "Trandans Visitorcenter"'s væg med 18.200 Traner. Imponerende.

Lørdag morgen var det Lillemors fødselsdag, så det fejredes med lunt morgenbrød og medbragte gaver fra bl.a. sønnen og svigerdatteren.

Jeg vågner altid tidligt...sådan mellem 05 og 06 om morgenen uanset om det er hverdag, helligdag, ferie eller andet og benyttede mig dennegang af at sidde ude på trappen med kaffe og smøger og se morgenlyset bryde frem, høre tranerne (og gæssene) vågne og flyve afsted fra overnatningspladserne. Jeg kunne også se en masse små-fugle pile rundt og bl.a. høre Sortspætte tromme og også dens (magens ?) kald. Aldeles herligt. Efter morgenmad var det så afsted til søens syd-ende hvor der ved Bjurum ligger den berømte "Trandansen" hvor alle Tranerne holder til om dagen. Her var opslået dagens Tranetal på hele 19.900 stk. Det er mange, rigtig mange.

Tranerne bliver talt hver aften når de flyver til rast ude i søen og statistik-tallene for de enkelt dage kan ses på linken her = Tranestatistik. Man kan iøvrigt se, at tallet er steget efter vi er taget afsted, men endnu ikke nået rekordtallet på 26.500 som vi så i 2012.

Det er altid imponerende at se på. Og høre på. Den der Trane-lyd er helt specielt og den høres konstant og højt. Og ind i mellem blander Sangsvanernes og gæssenes lyde sig også. Og også enkelte Viber's sang lyder mens de tumler i luften i udkanten af markerne.
På billedet ovenover kan man over træerne i baggrunden ane nogen mørke streger i luften. Det er indtrækkende Traner.

Sådanne flokke på mellem 2-3 stykker og 10-20 stykker ses hele tiden komme flyvende ind over os for at lande og deltage i festen der på markerne.

Efter at have set os lidt mætte, kig vi hen til Bjurum Kirke (se billeder i 2012 indlægget) og fik kaffe og kage der i cafe'en.

Bagefter kiggede vi igen på Tranerne og tog så til Vestsiden af søen til Hornborga-åens udløb fra søen. Herovre så vi - på vej ud til et fugletårn der - en enkelt gammel Havørn komme flyvende hen over os og kort efter opdagede vi 2 Kongeørne i leg lidt væk. Imponerende at se. Ude ved fugletårnet hørte og så vi både Lille, Gråstrubet og Toppet Lappedykker ligesom der var Lille Skallesluger, Hvin-, Pibe- og Krikænder samt de sædvanlige Gråænder. Vi så også en flot Rørspurv og et Firben der i solen.

Derefter tog vi hjem og spiste frokost og holdt pause og tog om eftermiddagen til Hornborga Naturum hvor der - næsten som altid - ikke sås nogen specielle fugle. Der ER bedre senere på sæsonen for at se fugle der, men på dette tidspunkt er der "intet spændende" at se.

Herunder Hornborga Naturum, som dog altid er et besøg værd.

Ude ved Naturum ligger et "alternativt hus". Fyldt med små vindmøller og masser af solfangere, dels på gavlen og dels stående rundt omkring huset.

Det var jo Lillemors fødselsdag, så jeg havde hjemmefra bestilt bord i restauranten på "Löfwing's Ateljé". Det er en kunstner, Göran Löfwing, som sammen med sin hustru har fået banket noget af et sted op; dels et atelje hvor han arbejder, dels et udstillingssted, dels en café, dels en restaurant og dels et konference-center. Der er altid mange mennesker der. Jeg kan godt lide hans kunst. Han minder lidt om den svenske fugletegner Lars Jonsson men er alligevel sin egen.
Det blev en hyggelig aften med god mad og god vin og hyggelig betjening.

Næste morgen gjorde vi "stuga'n" ren og pakkede og tog derefter til Trandansen og så på traner igen. Efter en times tid her kørte vi så sydpå. Undervejs mod Helsingborg så vi enkelte flokke af Traner flyve mod Hornborga. Vi så også Røde Glenter og Musvåger og Ravne mens vi kørte.

Og hjemme igen - kl. 15,25 og kørte 382 km (ialt kørte vi 845,6 km) - pakkede vi ud. Færdig med det, satte jeg mig ud på terrassen for at ryge en smøg og drikke et krus kaffe. Jeg havde dårligt nok smækket bagdelen i sædet, da jeg hørte lyden, ja - lyden I ved - og så op og deroppe over vores hus var en flok på ca. 30 Traner ved at skrue sig op for at flyve videre nordpå. Herligt.

I denne weekend, d. 5. og 6. April, har de "Tranans Dag" oppe ved Hornborga Søen. Der er en masse arrangementer og der er stadig masser af Traner. Her til aften, Fredag d. 4. April er der optalt 22.200 Traner, så ....der er nok til alle :-) .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar