søndag den 20. april 2014

En Påske-smuttur i det Vestjyske

Onsdag før Påske samlede jeg Lillemor op på hendes arbejdsplads kl. 12,00 og så satte vi snuderne mod VestJylland, nærmere betegnet til Hotel Falken i Videbæk, som ligger på landevejen midt mellem Herning og Ringkøbing.

Her havde vi bestilt 3 overnatninger, Onsdag til Lørdag, for ren afslapning og kiggen på fugle i området derovre. Vi ankom ved 16,30 tiden og blev indkvarteret på det "ny-renoverede" hotel - det må have været knap 10 år siden den renovering fandt sted - og på forespørgsel om aftensmad sagde receptionisten, at det var fra 18,00 af og at de nok skulle finde plads til os.

Kl. 18,00 troppede vi op og fik at vide af den kvindelige overtjener at der aldeles ikke var plads til os - der var fuldt belagt til aftensmad. Det blev jeg nærmest pisse-irriteret over, for det er bare for dårligt, at et hotel ikke har plads til sine egne gæster i egen restaurant. Vi fik så anbefalet at spise på Hotel Westergaard inde på hovedgaden i Videbæk og tog derind og fik en pragtfuld aftensmad - kalve-medaljon med lokal Lakrids-øl (!) til. Det var et rigtigt hyggeligt hotel med en god restaurant. Det blev så også vores spisested aftenen efter.

Om morgenen SkærTorsdag kom vi ned til morgenmad og blev mødt af en del panik; der var ingen strøm i køkkenet, så nu brød (andet end rugbrød) og nul kaffe eller the eller æg....hmmmmm....men efter en halv time, så lykkedes det for en tilkaldt elektriker, at få gang i elektriciteten og vi noget forsinket kaffe og forsinket lune rundtstykker.

Efter morgenmad tog vi så afsted mod Skjern Enge for at se på fugle der og især efter Sorthalset Lappedykker. Det blev en skuffelse. Der bblæste en strid vind, så det eneste vi så var lidt Knopsvaner og lidt måger. Ikke en eneste and var der at se. Mærkeligt. Og ingen andre fugle heller. Ren nedtur. Vi besluttede så at køre til Værnengene(/Tipperne) i bunden af Ringkøbing Fjord.
Det er en halv-ø der stikker ud/op i Ringkøbing Fjord. Den yderste del, Tipperne, er fredet og adgang forbudt. Den anden del, Værnengene, er der fri adgang til af en enkelt grusvej. Området er helt fladt og vi mødte straks store flokke af fouragerende Bramgæs. Det er en herlig gås og deres snakken lyder nærmest som en lille hunds bjæffen.
Der var mange flokke på markerne hist og her. Vi kørte ud til et fugletårn, men også der var der meget blæst. Dog var der en masse småfugle der, bl.a. en masse Bogfinker, og en af dem, en han,  vimsede rundt om fødderne på mig. Jeg prøvede ihærdigt at få den fotograferet med den drønede rundt. Jeg fik dog 2 billeder som ses herunder. Det første er lidt uskarpt, but what the heck....flotte farver har kræset.

Herunder bare en pæn Fyrre-svamp....tror jeg det er.

Langs med grusvejen var der mange mindre vandhuller; her var mange Brushøns, hvoraf nogen allerede var med den flotte begyndende halskrave. Nogen hvide, nogen rødlige, nogen gyldne og nogen brun eller sort.
Vi så også Rødben, Hvidklire, Mudderklire, StorSpover og masser af Viber. Vi så også et par Gule Vipstjerter samt selvfølgelig Hvide Vipstjerter også.
Lige pludselig gik alle Bramgæssene på marken bag os på vingerne med en masse larm. Der er altid en årsag til at de gør det. Jeg kunne ikke se nogen personer, der skulle have skræmt dem og jeg kunne heller ikke se en eventuel Havørn. Vandre- eller Jagtfalk måske ? Jeg ved det ikke. Flokken landede igen lidt efter på samme mark.
Og så opdagede vi Stor Kobbersneppe...ovenikøbet et par. Og så endnu et par lidt længere henne. Jeg tror vi talte 10-12 par. Det er en stor fugl den Store Kobbersneppe. Og flotte røde/kobber farver den har. Hannen altså. Hunnen er lidt blegere.


En af dem var meget fotogen og lod sig pænt fotografere. Til sidst blev den træt af det og stak hovedet under vingen for at tage en lur.

Lidt længere henne var der endnu et par. Måske lidt svært at se, men hunnen er til venstre og hannen til højre.
Efter at have nydt de mange fugle der på Værnengene, så kørte vi forbi Nymindegab ud på Holmslands Klit, igennem Hvide Sande og op mod Vest Stadil Fjord, som ligger nord for Ringkøbing og Søndervig.
Der var en del Bramgæs på markerne deroppe og også en del Grågæs. Ingen Kortnæbbede så vidt jeg kunne se. Og Viberne tumlede sig rundt i luften overalt. Ved Jens Thomsens's hytte var der fuldstændigt fugletomt.

Vi overvejede så hvad vi skulle gøre og blev enige om at køre nordpå mod Thorsminde ved Nissum Fjord og evt. videre til Thyborøn.

På vejen opdagede vi så på markerne, der ud over de obligatoriske mange Bramgæs-flokke, og var mange flokke af Hjejler der pilede rundt og fouragerede. De er mægtig flotte i deres sommerdragter. Og jeg tror ikke jeg har oplevet så mange Hjejler før som på den tur mod Thorsminde. Der var bare masser af flokke på markerne. Det kan måske være svært at se dem på nedenstående foto, men klik på det (det kan man på alle foto's her på bloggen) så bliver de en smule større. Imponerende var det at se dem. Herunder ses en lille flok Hjejler foran en flok Bramgæs i baggrunden. Meget pædagogisk, synes jeg.
Mens vi kørte nordpå opdagede vi at der snart ikke var mere benzin på bilen, så vi begyndte at se efter en Tank-station. Ingen før Thorsminde og ingen i selve Thorsminde og heller ikke efter....hmmm...da der så var halvt så langt til Lemvig som til Thyborøn, så kørte vi mod Lemvig og efter noget søgen der, så fandt vi endelig en Benzin-tank og fik fyldt op. Mærkeligt så få Benzin-takstationer der er der på Vestkysten....det er virkelig UdkantsDanmark.

Lemvig er nok mest kendt fra Grantris' berømte tegneserie bag på Politiken i sin tid, nemlig "Livets gang i Lidenlund". En herlig tegneserie dengang. Kirken går ofte igen i tegneserien. Vi parkerede på havnen og fik en let frokost der....og gjort lidt indkøb af snolderimæssigt art der.

Om aftenen spiste vi som nævnt i indledningen igen på Hotel Westergaard. Dagens fisk var Brosme !! Jeg kunne ikke lige genkalde mig den, men mente at det var en fisk i familie med Torsken. Kødet var yderst delikat. Jeg googlede lige Brosmen på mobilen og fik bl.a. dette billede frem. Sikke en karl, den fisk er. Men dejligt fast i kødet som var helt hvidt.

Fredag morgen var der ingen problemer med morgenmaden. Vi fik den fortæret og kørte nu afsted via Skjern Enge - stadig ingen fugle udover Måger og Knopsvaner der - til Fiil Sø, som er genoprettet til næsten fuld størrelse. Vejret var pragtfuldt - lidt blæst - men dejligt. Vi parkerede ved Avlsgården og gik ad dæmningen over på den anden side.

De anlagte holme der er i den genoprettede sø ligger noget langt væk. Det var svært at se, men der var mest Måger (Sølv- Storm og Hættemåger) og Skarver der. På dæmningen var der til gengæld mange Hvide Vipstjerter og også et par Stor Præstekrave. På afstand mener jeg, at jeg så en Terne af en art; i hvert fald fløj den som en Terne og da den var mørk havde jeg en ide om en Sortterne, men jeg er ikke sikker. Måske lyste har snydt ?.

Der var mange Toppede Lappedykkere og Gråænder at se. Også et enkelt par Gravænder lod sig se.
Næsten hvor dæmningen slutter stod jeg og så over mod en holm og opdagede så på vandet mellem dæmningen og holmen så 5 Sorthalsede Lappedykkere, der lå og fouragerede. Herligt, herligt. Billedet nedenunder er nappet fra nettet et eller andet sted, men det viser den Sorthalsede Lappedykker, en lille fyr med flotte orangefarvede fjer i ansigtet.
I et skovstykke så vi spor efter Rådyr på grus-vejen. Ellers hørtes og sås bare Gransanger og Dompap der.....og diverse Musvitter og Blåmejser og Grønirisk.
 Bagefter blev vi enige om at tage til Ribe for at spise frokost. Man kører jo i plantage-område der ved Oksbøl og Varde af og ligepludselig på den lille snoede landevej, så kom en Kronhjorte Hind (en hun) ud foran os på vejen bare 20 meter foran os og forsvandt over vejen. Holy Moses - den er faktisk stor sådan en. Vi sagtnede straks farten, for Hjorte har det med at færdes i flokke og er der en så kommer der garanteret flere. Det viste sig dog, at "vores hind var den sidste, for vi opdage der hvor den var smutte ind i plantagen en Han Kronhjort med fuldt stort gevir og 2-3 andre hinder. Billedet herunder er bare en illustration fra nettet af en hind (hun Kronhjort).

Vi ankom til Ribe omkring kl. 12,00. Det er en dejlig by, synes vi. Vi har været der en del gange, både på endagsbesøg og på weekendophold der.

Vi fandt en restaurant ved Ribe å i byen og fik der en frokost-ret der hed "5 gode ting".....der dog viste sig kun at være 4 gode ting, idet den 5. ting var 2 pænt tykke stykker kold, rå (stort set ikke stegt) kalvekød som ingen af os spiste:
En af grundene til at jeg godt kan lide Ribe er, at der er mange gamle og pæne bygninger der. Prøv at se murstenmønstret i f.eks. dette Bindingsværkshus:

Et andet sted var dette meget skæve hus; bemærk facadens bølgen i nederste stokværk.


Efter at have spist tog vi ud til Kammerslusen. Der var ikke skyggen af en gås på nogen marker i hele området; hverken Grå- eller Bramgås eller nogen andre gæs. Herunder et billede fra Kammerslusen ind mod Ribe. Bemærk hvor fladt der er og hvor lille byen er og hvordan Domkirken rager op som vartegn for Ribe by.
Der var dog en del Rørhøge der fouragerede over de forskellige marker og rørsumpe.

Oppe på diger opdagede jeg en flok gæs stige til himmel. Det var en flok Knortegæs. Det er ikke tit jeg ser dem, så det var en dejlig oplevelse.

Efter 2 dage med god og især rigelig mad, så valgte vi denne Langfredag aften at spise på værelset (selvom man ikke må). Vi havde indkøbt en flaske vin og lidt brød og lidt ost og pølse, så det var et  dejligt let måltid.

Om aftenen fik jeg lov at låne Lillemors Ipad, så jeg kunne se 7. og sidste kamp i finaleserien om det danske mesterskab i Ishockey. Kampen stod mellem SønderjyskE og Herning Bluefox. Kampen spilledes i Vojens. Hvert hold havde vundet 3 kampe hver, så denne kamp 7 var sidste og afgørende kamp. Vinderen ville blive Dansk Mester 2013/2014.

Og ganske fortjent, må jeg desværre sige, så blev det SønderjyskE der vandt kampen med 4-2 og dermed blev Danmarksmester. Tillykke med det....trods alt.


Næste morgen var det op og pakke og spise morgenmad. Vi kørte fra Videbæk 09,45 tiden og var lige et smut inde i Herning og købe lidt små-ting, da vi havde en aftale med Lillemors Onkel og Tante i Silkeborg kl. 12,00 om noget frokost. Lillemor er jo født i Silkeborg og boede der de første par år før end hun og familien emigrerede til København.

Det var et hyggeligt gensyn med onklen og tanten. Efter 3½ time der, kørte vi hjemad og landede her i sognet ved  18,00-tiden.

Det havde været en dejlig lille smuttur til det vestjyske med mange dejlige fugleoplevelser.

1 kommentar:

  1. Ribe er by med en meget speciel atmosfære. Jeg har kun været der en enkelt gang for mange år siden, men kan genkalde mig atmosfæren, så snart jeg ser eller hører navnet.

    For resten gad jeg godt se en bjæffende gås :-)

    SvarSlet