søndag den 2. februar 2014

En lille tur "i baghaven"......

Sent op, dovne den, se "Presselogen" kl. 10,00 på TV2NEWS (fast ritual at se det program om Søndagen), så lidt at spise og så ud en lille tur "i baghaven", hvilket vil sige moserne Fedt- og Smørmoserne,  her oppe i Hjortespring.
Hele området, også kaldet Hjortespring-Kilen, er landområde. Der er marker, rideskoler, hjorteopdræt, gårde og økonomisk landbrug samt en masse mosehuller. På billedet herunder se i horisonten træerne fra Hareskoven. Der ses også en mindre ride-skole; den svenske hovedbygning til venstre i billedet. De blå ledninger i billedets underkant er fordi der trækkes ledninger og kloakeres langs med vejen Tippevangen som føre ned til området.

Inde på rideskolen sås et par Hestevogne. De ses - og høres - jævnligt i sommerhalvåret her og der i området.

På de forskellige marker i området, er der på nogen små fåre-flokke. Et andet sted går der oftest Skotsk Højlandskvæg, men i år har det været Angus kvæg der har været på markerne.

Herunder ses vores lokale Å, Tibberup Å. Den har sit udspring i Smørmosen og løber ud i Roskilde Fjord. Kags Åen har også sit udspring i Smørmosen, men har sit udløb i Køge Bugt.

Tibberup Å er en af de længste åer her på Sjælland; hele 29 km. (ca.). Den er lidt sjov, idet den fra Smørmosen og til Søndersø hedder Tibberup Å. Fra Søndersø gennem Jonstrup og gennem/under Flyvestation Værløse og forbi Måløv til landsbyen Knardrup hedder den Jonstrup Å og fra Knardrup af og til udløbet lige nord for Jyllinge hedder den Værebro Å.

Navnet Værebro har den efter en bro i nærheden af Jyllinge og IKKE efter bebyggelsen Værebro som ligger nord for Smørmosen i Gladsaxe. Faktisk har Værebroparken navn efter åen, - altså slutningen af åen.
....og så slutter jeg lige med dette udsnit af aftenhimlen her i Hjortespring; fantastiske farver :-)


Nok om det, - det var lidt lokalhistorie....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar