søndag den 5. januar 2014

"A late Quartet" ...en tur i biografen...Grand Teatret...

I går formiddags fik Lillemor den glimrende ide, at vi skulle i biografen. Jeg fik 2 valg; "Den Hundrede-årige...", en svensk filmkomedie og "A late quartet", en film om en stryger-kvartet. Den sidstnævnte vandt med overvældende majoritet.....
Og hvorfor så det ?...eller hvorfor så lige den film, skulle jeg måske sige/skrive ?. Jo - fordi en af hovedrollerne er med en af de bedste amerikanske mandlige skuespillere jeg kender, nemlig Christopher Walken.

Filmen her, "A late Quartet" handler om en klassisk stryge-kvartet; Daniel Lerner, 1.violinist (Mark Ivanir), Robert Gelbart, 2. violinist (Philip Seymour Hoffman), som er gift med Bratch-spilleren Juliette Gelbart (Catherine Keener) og cello Peter Mitchell (Christopher Walken). Kvartetten har 25 års jubilæum og de skal til at planlægge deres Jubilæumssæson hvor de bl.a. skal spille deres "kendingsnummer", nemlig Beethovens strygekvartet Opus 131, som er kendetegnet ved at alle 4 satser spilles uden pauser...altså ud i en lang køre. Der sker det, under deres første prøve til denne sæson, at cellisten Peter Mitchell (Christopher Walken), der i øvrigt er ca. 25 år ældre end de 3 andre medlemmer af kvartetten, ikke rigtig kan få det til at glide. De aftaler en ny øve-dag ugen efter. I ugen der kommer går Peter til lægen, bliver undersøgt med blodprøver og MR-scanning og får konstateret symptomer til begyndende Parkinson's syndrom/sygdom.
Der fra udvikler filmen sig så ret dramatisk. Peter meddeleler nemlig, at godt nok findes der medicin der kan forhale udviklingen af Parkinson's, men at han ikke kan spille så perfekt som han vil, så han vil stoppe i kvartten. Han og de andre kender dog en ny ung kvindelig cellist som de kan få ind i stedet for og det anbefaler han de andre at gøre. Der sker nu det, at 2 violinisten i forbindelse hermed, nu ytrer ønske om at komme til at spille nogle numre/stykker som 1. violinist, altså at han og den anden violinist skal skiftes til at spille henholdsvis 1. og 2. violin. Dette huer ikke 1.violinisten Daniel og hvad værre er, så bakker Roberts hustru, bracth-spilleren Juliette, op om Daniel som 1. violinist. Robert føler sig svigtet, havner i en brandert i en anden kvindes seng - et engangs-knald - som Juliette ikke kan tilgive ham og derfor smider ham ud. For at det ikke skal være løgn, så indleder deres datter  Alexandra (Imogen Poots),der er et stort violinist-talent og som får undervisning af Daniel, ovenikøbet et forhold til netop Daniel på trods af aldersforskellen på 20-25 år.

Hvad det hele ender med, det må I gå i biografen og se.

Undervejs i filmen sidder man jo og ser, at de "virkelig spiller" på deres instrumenter, alene eller sammen, og det ser rigtigt ud....det her med at fingrene vibrere på henholdsvis violinernes eller cello'ens halse. Det SER meget rigtigt og autentisk ud (og ikke mindst det lyder rigtigt). Bagefter, i rulleteksterne (vi var kun 5 i hele biografsalen der så dem til ende) konstaterede jeg, at Christopher Walken havde haft 3 cellister til at coache sig, 1.violinisten også 3 coaches, 2.violinisten 2 coaches og bratchisten hele 5 coaches. Det må have været et kæmpearbejde at "komme til at se rigtig ud". Men det virker, siger jeg jer.

Og hvorfor nu Christopher Walken ?? Jo - de fleste kender ham fra denne scene i filmen "The Deer Hunter" fra 1978:

Også den er en fantastisk film og hvor det er første gang jeg stødte på Christopher Walken som skuespiller. En fantastisk rolle. Han er nok mest kendt for at spille sådan lidt mærkelige karakterer og forbrydere; for eksempel er han nok den eneste skuespiller, der har spillet forbryder i både James Bond film og i Batman film....hvis det så ellers er noget....

Og så kan jeg godt lide, at han ellers altid har været "den samme person" altid; ikke noget med farvning af hår eller kosmetiske operationer. I filmen "A late Quartet" er han altså 69 år gammel, da den bliver indspillet/har Premiere i 2012.


......men gak ind og se filmen "A late Quartet", der har fantastiske skuespilspræstationer hele vejen rundt. Den er det værd.

5 kommentarer:

 1. Jeg går ikke nogen steder for at se en film, der kan fås på video, men det er absolut en film, jeg kunne finde på at købe.

  Hvorfor siger folk, at film skal ses i biografen? man sidder da (forhåbentlig) meget bedre i sin egen lænestol ...

  SvarSlet
 2. Christopher Walken er en fanatisk skuespiller og en af mine top 5. Desværre kan jeg ikke finde filmen "A late quartet" i "mine" nordjyske biografer, men fornemt anmeldes, Jan.

  SvarSlet
 3. Rasmine > Det med at se den i Bio har, ved visse film, sin helt klare fordel dels med et stort lærred og så også HØJ surround-sound ved visse film....som f.eks. "Das Boot" som jeg har set 2 gange med meget STORT lærred i bio.....og DET virker meget bedre end at sidde hjemme og se den på TV /DVD eller på pc... :-)

  Brian> God smag du har m.h.t. skuespiller. Om lige netop denne film-type falder i din smag...tjah...så godt kender jeg dig jo heller ikke :-)

  ...men mon ikke den snart kan fås på DVD herhjemme ? Den kan i hvert fald fås på amazon.co.uk med engelske undertekster.

  SvarSlet
 4. hej Jan...sjovt at du lige viser billeder af denne skuespiller som jeg egentlig ikke sådan kender men alligevel har lagt mærke til og nu fået navn på...netop i The Deer hunter husker jeg ham også netop for den scene men også gennemgående i hele filmen...en meget karismatisk skuespiller og en jeg synes om...

  venlige 2014 tanker og godt nytår her fra....til dig i både arbejde og fritid...:O)

  Anita

  SvarSlet
 5. Tak, for en rigtig god og fyldig anmeldelse .... det er ikke en film for mig. Det er jeg helt sikker på, efter dit glimrende indlæg.

  Derudover må jeg lige fortælle, at jeg elsker også at gå i biografen midt på dagen, hvor der kun er en håndfuld mennesker i hele salen. Et par af disse mennesker er temmelig ofte ældre kvinder som strikker .... på den ene side virker det ret skørt. Men jeg er altså vild med det. Det giver sådan en helt fantastisk hyggelig stemning. Det er meget lang tid siden, at jeg har været i biografen, men når det endelig sker, så er det næsten altid midt på dagen! :D

  SvarSlet