lørdag den 7. december 2013

Julefrokost 2013 ....sådan da....

Her, de senere år - faktisk en del år efterhånden - har jeg været "on and off"-deltager til  Julefrokoster/på min arbejdsplads. Det skyldes, at jeg har det her "høre-problem", som er en kombination af nedsat hørelse og Tinnitus.

Allerede da jeg var på Session fik jeg konstateret en "unormal hørelse"......mener jeg det blev karakteriseret som; nemlig at hvis min hørelse kan sammenlignes med en lang linie, så var der huller hist og her i begge ender:
De dybe toner _____         _____________     _________________          ________de høje toner.

Altså; jeg manglede at kunne høre noget i den dybe ende, lidt midt på og så igen noget i den lyse ende. OK - ikke noget jeg lagde mærke til normalt, sådan da. Jeg er jo lidt fugle-nørd og her har jeg været handicappet i ikke at kunne høre mange små fugles lyse toner og kald som f.eks. Træ-løbere, Fuglekonger o.s.v.

Men her for ca. 20 år siden fik jeg så høre-apparater. Glad var jeg....kortvarigt. Det viste sig desværre, at det, at putte dem ind i øret gav problemer i forhold til de hudproblemer jeg også døjer med. Reaktionen var en irritation der gik over i hævelse og lukning af ørene, så ingen lyd kom ind.....eller ud for den sags skyld. Jeg prøvede at holde pauser o.s.v. men hver gang jeg tog dem i brug så kom problemet igen efter en dags tid og det er jo uholdbart, så de - høre-apparaterne - har ligget i skuffen siden.

Uden at være professionel eller at have været til "høre-lægen" igen, så mener jeg også at hørelsen med alderen ydermere er blevet mere nedsat. Og her kommer så også Tinnitus'en ind i billedet. Den har jeg haft siden 30  års-alderen. MIN Tinnitus er en konstant sssshhhhh -lyd, en hissen eller susen eller sådan noget og med en meget høj konstant lydende metalisk-agtig zzziiiiinnnnnggggg lyd liggende ovenpå.

Det med den nedsatte hørelse betyder, at jeg f.eks. når vi har møder på mit arbejde, altid sætter på en hjørneplads, altså den sidste plads til venstre på en langside, så jeg har højre øre ind mod bordets midte/den anden ende.

Når mange taler samtidigt bliver alt bare en "støj" for mig; jeg kan ikke skelne ordene, det hele bliver en stor summen af stemmer. Havner jeg midt i en flok - f.eks. midt på bordet ved en middag, så kan jeg kun høre min ene sidemand godt, den anden sidemand mindre godt og det samme med den der sidder overfor....og det endda kun hvis jeg "koncentrere mig" og læner mig mod vedkommende o.s.v.  Selvfølgelig kan jeg fange ord og sætninger ved de arrangementer og også taler når de holdes, for der holder folk jo normalt kæft. Også når jeg er sammen med venner derhjemme eller ude har jeg ikke rigtig nogen problemer, for der jo ikke nogen konstant snakken/summen o.s.v. Men det her med fester er altså ikke mig.....mere, desværre. Derudover har jeg det problem ved fester med Tinnitus'en, at den ligesom stiger i intensitet/lydstyrke, så det gør det endnu sværere at høre folk. Derudover varer "den forhøjede Tinnitus" så ved i op til 24 timer efter sådan en fest, så hvis jeg er til noget festivitas en Fredag aften, så er jeg først tilbage ved normal Tinnitus-standard henad Søndag eftermiddag. Det lyder åndsvagt, men nogen gange, efter sådan en fest, så kan jeg have svært ved at falde i søvn om aftenen på grund af larmen/Tinnitus'en der kører lystigt der ud af.

Alt dette betyder, at jeg ikke er så meget til fester og julefrokoster mere.

Men i går Fredag var jeg til Julefrokost på min arbejdsplads. Der var noget revy i vores kantine ved 15-tiden og derefter hygge og snak m.m. tilbage i afdelingen og så spisning af en masse dejlig traditionel jule-frokost mad......og en masse støj, for jeg sad pænt inde mod midten p.g.a. den lodtrukne bordplads. Jo - hyggeligt var det men problemet som ovenfor beskrevet var jo igang, så "som sædvanligt" listede jeg af - uden at sige det til nogen - lige omkring spisningens slutning ved 19,30-tiden....
Dog 2 ting vil jeg indvie jer i. Den ene ting er jo det her med at være ene hane i blandt ca. 20 kvinder....nogen gange har det sine fordele og synet er det ikke galt med, så dan kan en kollega se ud ved sådan en julefrokost:


Den anden ting var, at jeg for første gang i mit liv fik spillet "Chicken Curling". Vi var inddelt i 2-mandshold og kæmpede mod hinanden med 2 til hvert hold indkøbte dybfrosne kyllinger der skulle kastes/curles på en bane mod et slot/mål-felt.


....så fik man prøvet det med.  

3 kommentarer:

  1. Med sådan en arbejdsplads ... er det også meget bedre med et godt syn fremfor hørelse ;-)

    SvarSlet
  2. hej Jan...surt at høre at du døjer med de lydproblemer.....og osse det med hudreaktionerne.....kan godt forstå du foretrækker at liste af......men det er da dejligt at du kan være med ind imellem....og så tænker jeg om din arbejdsplads......at dine kolleger ser ud til at være et festligt folkefærd, der forstår sig på at feste....og jeg kender så ikke lige chicken curling, men det ser sjovt ud......

    fortsat god december...

    anita

    SvarSlet