søndag den 29. december 2013

En lille tur til Rådvad....

I denne Juletid har man godt af at komme ud og bevæge sig, så det gjorde vi så idag. En lille tur som vi har gået så mange gange før, nemlig til Rådvad ved Dyrehaven, og et sving ind igennem denne og omkring Mathildebro, golfbanen, Eremitage Slottet og tilbage igen til Rådvad.

Vi starter altid ved Rådvad, den gamle knivfabrik, der nu er et center for gamle håndværk med bl.a. Stenhuggeri og Billedhuggerværksteder, smedier og Naturskole. Herunder ses lidt af stenhuggerens arbejder, som ligger og "flyder" ved hans værksted.

Gæt hvem der står i sin karakteristiske røde jakke derhenne......

...og lidt mere  af stenhuggerens......

Ved Naturskolen stod Mikkel Ræv - udstoppet ganske vist - og kiggede ud af glasdøren. I døren der skimtes til venstre stod en Hare....

For resten har de renoveret faldet fra det der hedder "Stampen", søen foran Knivfabrikken Rådvad. Der er 2 sådanne "fald" der i gamle dage drev selve vandmølle-hjulene. Før i tiden var der en gammel træbygning her, men nu kan man frit se faldet. I øvrigt er det Mølleåen der løber der.

Herunder kan ses det "stryg" hvor vi normalt ser en eller flere Vandstære stå og knikse eller "svømme" i det strømmende vand. De står på de sten man kan se hist og pist eller ved den væltede træ-stamme over åen....men denne gang var der ingen Vandstære. Ærgerligt.

Vi gik gennem den røde port, som er til Statsskovene herovre, og fortsatte mod Mathilde-broen. Undervejs nærmest eksploderede træ-kronerne til venstre for os og Ring-duer i store mængder fløj i panik væk i alle retninger. En rovfugl måtte være dukket op. Og faneme om vi så ikke, sekunder efter, lige pludselig så en Due-høg komme drønende på vores højre side lavt og parallelt med Mølleåen. Så forsvandt den mellem træerne. Bare et glimt på 3-5 sekunder. Herligt. Den var nok årsagen til "eksplosionen" i træ-toppene.

Ude på Mathilde-bro stod vi som vanligt og kiggede efter Isfugl.  Så vidt jeg husker har hr. Frank Desting vistnok set 2 stk. derude i år. For nogen år siden, en del år siden faktisk, stod Lillemor og jeg og så en enkelt Isfugl på få meters afstand i en 10 minutters tid. Den sad der på en gren bare 5-6 meter fra os ved broen og dykkede fra grenen i vandet efter små-fisk. Helt fantastisk at se den flotte fugl så tæt på i så lang tid. Siden har jeg kun set den en gang til der ved Mathilde-bro. Der ud af kan udledes. at vi (heller) ikke så Isfugl denne gang.

Men vi stod der, lige ankommet, så fløj en stor fugl over åen og satte sig på en stor vandret gren i et træ noget væk. Op med kikkerten og for pokker da.....det var en flot, fin stor dejlig Duehøg hun, der sad der. Den sad kiggede sig omkring i et par minutter før den fløj fra grenen af og forsvandt. Herligt med den oplevelse.

Når man se ser på de 2 billeder nedenfor, hver sin vej, kan man se, at det er godt Isfugle-miljø; ro og utilgængelighed for for mennesker, kondi-løbere (stønnere), Mountain-bike terrorister og hunde og masser af gode grene at have fangstplads fra:


....og så.....faneme om ikke der så kom en Vandstær og satte sig i Vandkanten på åens ene side. Det er første gang vi har set Vandstær der. Vandet er jo helt roligt og næsten uden bevægelse/strøm. Den kunne vi så se fouragere frem og tilbage der. Billederne er taget med mit lorte-kamera, Canon IXUS 860 IS Digital. Jeg ved godt, at dårlige billeder i 99 % af tilfældene skyldes m/k'eren bag kameraet, men det her er umuligt at styre. Jeg må simpelthen få taget mig sammen til at få et nyt.

Men altså......Vandstæren, med det hvide bryst, er der altså på de 3 næste billeder:Vi fortsatte turen gennem skoven og rundede op mod golfbanen hvor Eremitage-slottet kan ses ude på sletten. Her opdagede vi på en stor rådden træ-stub en han Stor Flagspætte side og hakke i det.Længere henne mødte vi de sædvanlige mængder af Då-dyr. Der er en vinterfoderplads i nærheden og derfor altid masser af dyr der. Vi så dog hverken Kronhjorte eller Sika-hjorte denne gang.

Dyrehaven er i øvrigt kendt for - i Europa (og vel også verdenen i al almindelighed) - for sine mange hvide Då-dyr. Herunder et par enkelte.....på lang afstand.

...og apropos Spætten, så passerede vi så denne udgåede træ-stamme fyldt  med spættens hakkede huller. Ret fascinerende, at sådan en fugl kan frembringe disse huller.....uden at få hovedpine.

Og vi endte rundturen ved at komme ned til Stampen  ved Rådvad igen. Her opdagede jeg - og I må tro mig på mit ord - 8 Stor Skallesluger ligge nede for enden af Stampen. Det er de hvide klatter, der ses på billedet herunder :-)
 
 
Iøvrigt var der også - udover mange Blishøns og Gråænder - 2 stk. Troldænder og 2 stk. Hvinænder. Det er lidt siden jeg sidst har set Hvinænder, så en dejlig fugl at slutte turen af med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar