lørdag den 9. november 2013

Bog Forum 2013 i Bella Centeret.........

I dag Lørdag, tog vi ud til Bella Centeret på Amager for at se bogmessen derude, kaldet Bogforum 2013, der foregår i denne weekend 8.-10. November. Det var jo lige dagen at gøre det, syntes vi, når nu "de" - meteorologerne - havde lovet gråt og kedeligt vejr med heldagsregn. Desværre havde ca. 1,495 million andre københavnere fået den samme ide.....ligesom de andre år. Det pokkers ved det det var, at vi faneme fandt - og det i første hug - en P-plads knap 100 meter fra indgangen. Man kan altså være heldig.


Lige ved hovedindgangen blev vi stoppet af en dame, der spurgte (!) om vi skulle ind til Bogmessen. Jo da - det skulle vi da. Værs'go' - jeg har en fri-billet i overskud. Herligt - så sparede vi kr. 115 for en billet, for billigt er det ikke at komme ind.

I øvrigt; skal I nogensinde til Bella Centret, så skal I bare sigte efter hotellet "Bella Sky", det noget skæve hotel som ses herunder, som ligge lige ved centret.

Ind kom vi og som vanligt; sikke et Gede-marked. Masser af folk og ingen særlig god skiltning. Jeg har for et par dage siden købt bogen "Kaptajn Dinesen - Ild og blod" af Tom Buk-Swienty, som jeg i øvrigt er i gang med at læse lige i denne tid, og havde læst, at denne bog var i 2 bind. Jeg havde kun kunne se/købe et bind...eller en bog....og var noget forvirret over den udmelding om at bogen var i 2 bind.....for hvor var så bind 2 ? Var det bind overhovedet udkommet ? Eller hvad var det med det ? Altså - jeg ville finde forlaget og checke det ud. Vi prøvede så at finde forlaget Sohn i det halvtykke program vi havde taget ved indgangen. OK - i hal C......men hvor helvede lå Hal C ? Ingen skiltning at se nogen steder, så efter lidt forgæves vandren, så endelig spørgen i en Information og vi fik vist vejen.....

Gangene er smalle derude. Faktisk dårligt at det er sådan, for man flyttede jo netop fra Forum på Frederiksberg og ud til Bella Centret på Amager for netop at få mere plads. Vi var altså ca. 700.000 der gik den ene vej samtidigt med at andre 700.000 prøvede at gå den anden vej - hvilket kaos, men vi fandt hallen og fik manøvreret os hen mod forlagets stand. Her opdagede Lillemor en stand overfor om noget med en e-bogs-klub, Mofibo, som hun ville checke ud. Jeg fik kæmpet mig frem til Forlagets Sohn's stand og fik fremført mit ærinde og spørgsmål. Øh-Bøh - den bog havde de ikke udgivet...WHAT ? .....så var gode dyr rådne....fat i mobilen, ind på internettet og søge efter bogen...og efter lidt fumlen fandt jeg ud af, at det var forlaget Gyldendal, bogen var udgivet på....røde øre :-)

For resten havde vi lige efter vi kom ind passeret en scene, hvor den unge digter Yayah Hassan stod og læste op af sine digte på den for ham ( og også for andre 2.g danskere) noget hakkende, staccato måde at gøre det på. Tit tænker jeg - og nogen gange siger jeg det til dem - at I siger danske ord, hvorfor siger I dem så ikke på dansk ? Hvorfor på den der staccato-måde-med-ordene-lige-ud-og-efter-hinanden-sammenhængende-måde-i-det-her-lidt-høje-hæse-tonefald ? Nåh - det var et sidespring; der var fuldstændig fyldt omkring den scene hvor han var.

Ved en anden stand, sad alt-mulig-kvinden-bl.a.-forfatteren-og-præsten Katrine Lilleør og signerede sin netop udgivne bog:
Man kan sige meget om hende....og det gøres der. Men hun er en flot kvinde, synes jeg. Jeg har det svært med hende, forstået på den måde, at der er en type mennesker, der har en mening om alt og partout skal give udtryk for det. De blander sig i alt, der foregår i samfundet omkring dem uanset om de har forstand på det eller ej.....for de har en mening og den skal jo som sagt frem. Hun er ikke alene om det, skal jeg hilse og sige.

Herunder ses publikum ved en anden scene. Den var lagt så smart ud til "et vej/gang-kryds" at al trafik gik i stå der og det mere end det plejer.

Det var forfatteren Erling Jepsen, som i samtale med Marie Tetzlaff, fortalte om sin ny bog "Den sønderjyske farm". Manden, Erling Jepsen, virkede bekendt men så heller ikke mere. Jeg kender ham åbenbart ikke rigtig...altså ved ikke hvem han er og hvad han tidligere har begået.

Som det ses på billedet, var det Tranescene 1...og altså dermed i nærheden af Gyldendals Forlag. Jeg fandt sørme bogen om Kaptajn Dinesen og fik ved skranken, hvor den ny-konverterede-SF'er-til-socialdemokrat Mattias Tesfaye stod og signerede bøger, spurgt om det her bind 2-halløj og fik at vide, at dette bind ville udkomme engang i 2014 og handlede om Dinesen's liv efter 1870..altså hans liv i Danmark bl.a. på Rungstedlund - han var jo fader til Karen Blixen. OK - tak for det.....og videre.

Og så på Tranescene 2 passerede vi Karen Thisted (til højre på nedenstående foto), der var ved at interviewe Anne Fabricius-Bjerre om hendes nyudgivne bog......som jeg ikke aner hvad er om......sådan er der så meget.

Der var masser af interviews igang rundt omkring krydret med oplæsninger andre steder og signeringer atter andre steder.....og masser af folk over alt.

Vi passerede en stand, i tæt gåse-gang, for forlaget Permild og Rosengreen og ud af øjenkrogen opdagede jeg 2 bøger som jeg har ønsket mig længe. Jeg fik vristet mig ud og ind i den lille stand, hvor jeg købte de 2 nedenstående bøger:

Sven Brasch (1886-1970) var en af dansk plakatkunst store tegnere. En som har sat sit præg på danske plakater i flere menneske-aldre:


Tryk på linken her og se flere af hans plakater med mere: I kender sikkert flere af dem.

Den anden bog er om "Kunst på Borgen" af Jens Christian Jacobsen. Altså en bog om al den kunst, der hænger inde på Christiansborg.

Jeg har tit, når jeg ser TV indefra Christiansborg; det være sig reportager eller interviews med politikere, været enormt nysgerrig over for al den kunst man ser hænge på gangene og i mødeværelserne rundt omkring derinde.....og derfor denne bog. Jeg må se at tage mig sammen engang og se at komme på rundvisning derinde på Christiansborg. Det er jo ellers det sædvanlige I ved, det her med at jyder kender Christiansborg og Tivoli bedre end os københavnere, for jyderne kommer der tit når "de er i Staden". Jeg kan ikke mindes hvornår jeg sidst har været f.eks. i Tivoli, men det må have været engang da knægten var lille...altså vel en 22-25 år siden.

Jo - 2 sjove oplevelser: Et sted, hvor vi lige var trukket ind for at orientere os og puste lidt ud, så blev vi "antastet" af en nydelig dame. Hun repræsenterede "Aakjærselskabet", altså et selskab/forening for og omkring Jeppe Aakjær og hans hjem på Jenle. Vi fik en hyggelig snak i mylderet der og udleveret både brochurer og indmeldelsesblanketter og endda 2 fri-billetter til "1 krus kaffe" hvis vi besøgte Jenle i perioden 1. Juli - 31. August 2014. Hvem kan stå for sådan et tilbud og besøg, vel ?

Og et andet sted passerede vi en stand for Forlaget Interpresse ( ? ? ) som bl.a. udgiver - mener jeg - TinTin bøgerne og her havde de "udsalg" på al merchandise omkring TinTin, så der faldt jeg for de 2 nedenstående ca. 10 cm høje plastic-figurer af TinTin og Kaptajn Haddock. Hvem kan stå for dem, vel ?
 
 
Vi var der vel knap 2 timer og vi overlevede. Det er meget sjovt og man (jeg og måske også Lillemor) kunne købe sig fattig på bøger på den messe der. Men der er FOR mange mennesker, til at man rigtig kan få noget ud af det bogmæssigt. Fint nok, hvis man kun går efter de der scene-shows/interviews/oplæsninger eller bogsigneringer - man skal dog koordinere de forskellige ting og være der i god tid for at få ordentlig plads - men som "oser" til de mange bøger, nej - så er der for mange mennesker. Men alligevel udbytterigt, sådan da...lidt.  
 
 
 

8 kommentarer:

 1. Jeg har aldrig været på Bogforum. Jeg er nemlig helt sikker på, at jeg ville blive fuldstændig hysterisk mellem alle de mennesker. Sådan noget kan jeg slet ikke holde ud. Jeg er jo tæt på at få et mentalt sammenbrud bare jeg går en tur i Ikea og her er der altså ikke nær så mange mennesker ....

  Og samtidig, så er jeg temmelig sikker på, at jeg ville reagere lige som dig på de mange interviews rundt omkring. Det virker jo ikke som om, at du er særlig interesseret. Og det ville jeg heller ikke være. Det er en masse forfattere som sidder og interviewer andre forfatter. Jeg synes, at det lyder temmelig uinteressant.

  Men det var da sjovt, at I først var heldige at få en god parkeringsplads og bagefter en fribillet. På en eller anden måde er det bare lidt absurd, at dét bliver dagens største begivenheder. Det lød vist som ironi og det er fordi, at jeg ikke rigtig kan skjule min manglende begejstring for det litterære gedemarked.

  Og så et spørgsmål: hvem har malet værket på forsiden af bogen om "kunst på borgen"? Jeg gætter på, at det er færøerske Tronduer Paturson. Har jeg ret? Jeg bliver i hvert fald meget skuffet, hvis jeg tager fejl. ;-)

  SvarSlet
 2. En heldig dag - som er jer vel undt af en ekstra grund: Jeg er ikke den mindste smule misundelig. Bogmesse én gang i Forum for en hel del år siden var mere end nok for mig. Egentlig forstår jeg slet ikke, hvorfor man arrangerer dem. Der er vistnok noget med bogmesser for fagfolk, men hvis den, jeg var til, også var sådan en, opdagede jeg det ikke. Det var for meget af et gedemarked, allerede dengang.

  SvarSlet
 3. Først til Jens og dernæst Rasmine:

  Jens:
  Du har helt ret - bortset fra stavemåden ;-) . Det er Trôndur Patursson der har lavet det. Faktisk er der 2 malerier på hele 200 x 500 cm heddende Longbrâ og de er fra 2007. De hænger på hver sin væg i det der hedder Færø-værelset. Titlen betyder oversat til dansk "Luftsyn" eller som han selv mere poetisk beskriver: "...den omstændighed, at landet i klart vejr samt rolig sø i afstand viser sig højere, tydeligere og nærmere end ellers.".

  Rasmine:
  Bogmessen eller Bogforum er vel arrangeret af forlagene for at få det tit og ofte noget højtravende og fise-fornemme litterære ned på et jordisk plan; at man kan se og snakke med girafferne på stedet og måske høre nærmere hvad det er for kanutter der skriver de ting der. Og så vel også den ting, at der helt sikkert er et stort salg, idet alle bøger på messen jo koster mindre der i de dage end i boghandlen til daglig. Vi så i hvert fald masser af mennesker med fulde tasker og poser af indkøbte bøger.

  Til jer begge: Jep - det er et Gedemarked ud over det sædvanlige. Jeg skriver til Rasmine om forsøget på at få det ned på et normalt plan, men det er måske en af mig foretagen misforståelse, idet det netop kan virke højtravende og fise-fornemt at stå/sidde og se/høre på forfatterne...at de lader sig sætte op på en piedestal af intervieweren/forlagene netop der og at gøre dem mere interessante end de er.

  Jeg skal da ikke gøre mig mere hellig end højst nødvendig, idet jeg opdagede at der netop i går, hvor vi var der, kl. vistnok 16,30 var en interview-seance med forfatteren Tom Buk-Swienty, ham som har skrevet den bog om Kaptajn Dinesen jeg netop sidder og læser og de bøger om 1864 (Slagtebænk Dybbøl, Dommedag Als o.s.v. som jeg også har), at netop DET kunne have været interessant for mig at overvære.

  Personligt kunne jeg godt have fordybet mig i flere af de stande der var hvis der bare ikke havde været 1,495 million københavnere udover mig :-) .

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, netop! Hvis der bare ikke havde været cirka halvanden million andre ... :-)

   Jeg ved ikke noget om priserne, for det kan jeg ikke huske, men jeg giver gladelig nogle kroner mere for at blive fri for gedemarkedet. I øvrigt tror jeg, at folk køber flere bøger, end de egentlig er alvorligt interesserede i eller har brug for, på sådan en messe. Og så en ting til: Jeg kan forstå, at man køber er par bøger eller tre, men slæbe rundt på posevis af dem forstår jeg ikke, at nogen gider.

   Nu skulle man måske tro, at jeg er en kampivrig modstander af bogmesser, men faktisk er jeg ligeglad. Det er min enorme irritation fra for flere år siden, der skinner igennem :-D

   Det hele er vel et temperamentsspørgsmål :-)

   Slet
 4. Trondur Patursson er fantastisk. Jeg er ret vild med hans billeder, men har desværre aldrig set nogen af dem i virkeligheden. Det lykkes nok på et eller andet tidspunkt. :)

  SvarSlet
 5. hej Jan...ja havde du været der om søndagen kunne vi være faldet over hinanden...jeg tror der var knap så mange mennesker søndag.....jeg var derovre med min søster og vi hørte lidt forskelligt...kom osse til at sætte os ved den forkerte stand (trane 1 hvor vi skulle have været ved Trane 2)...men jeg hørte bl.a Manu Saréen fortælle om sine børnebøger.... og så vil jeg nævne det som jeg oplevede som det bedste....det var en bog om børn af modstandkæmpere fra 2. verdenskrig...og her var der foruden forfatteren to repræsentanter ud af de 9 personer, nu voksne, som havde fortalt deres historie i bogen...det var rørende og tankevækkende at høre både hvordan de havde oplevet det og hvad deres respektive forældre havde været ude for....jeg kan ikke lige huske titlen præcist...
  Men sidste år var jeg der om lørdagen og selvom det var første år på Bellacenteret, så var der mange mennesker.....jeg kan selv ikke sammenligne med der, hvor det var før, men min søster som har været der en del, sagde at det var meget værre....

  venligst anita

  SvarSlet
 6. Hej Anita. Ja - vi må sgu' koordinere os noget bedre :-)

  Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener i det sidste afsnit, men mener du, at din søster mener, at der var flere mennesker før, da det var i Forum ? Tjah....måske var det bare, fordi der var mindre fysisk plads i Forum, så folk trængtes mere derinde. Jeg følte det i hvert fald "ulideligt" med alle de mennesker derude i Bella Centret, måske fordi der var mange, rigtig mange besøgende der Lørdag noget over middag. Jeg tror jeg prøver Søndag næste år.

  SvarSlet
 7. hej Jan....ja sådan som du forstår det....at der var mindre plads i Forum og derfor mere trangt...men jeg vil tro der kommer flere nu da det er i Bellacenteret....men kan sagtens følge dig i, at det stadigvæk er meget trangt...tror osse lørdag er den mest besøgte, men jeg ved selvfølgelig ikke med fredag, jeg kunne bare forestille mig det, da folk jo har fri fra arbejde om lørdagen....men det var faktisk rimeligt søndag og nogle steder var der ret god plads....det var mest de mest kendte forfattere, der havde en stor rand omkring sig....jeg hørte for resten osse Morten Sabroe og her var der meget "crowdet" men alligevel så kunne vi være der og både høre og se, dog ikke få en siddeplads...men da var vi lige kommet så vi var friske.....
  Jeg personligt er heller ikke til meget tætpakkede menneskemængder, hvis jeg kan blive fri....men selvfølgelig hvis der er noget spændende man vil høre og det er tilfældet, må jeg jo tage det med....en undtagelse for reglen er der oftest og her gælder det koncerter, og her kan jeg synes at det er ret stemningsgivende, hvis der er mange mennesker...særligt hvis det er udendørs til festivaler o.lign....men jeg holder dog rigtig meget af mindre mere intime koncerter..... og hjem igen samme dag
  Dog tror jeg ikke jeg vil til Bogmesse næste år....det er lidt dyrt med dsb og transporttiden er lang, når jeg tager derover fra Randers....men det har været spændende at opleve bogmessen de par gange jeg har været der...

  mange venlige hilsener fra

  Anita

  SvarSlet