tirsdag den 13. august 2013

Et smut til byen efter bøger....

Var lige et smut inde til byen idag. Rart at der kører en Linie 42 fra min bopæl og til Nørreport; jeg skulle lige besøge et Antikvariat i Fiolstræde og tilbage igen, så det var en overkommelig tur med bussen på knap 45 minutter.

Jeg skulle egentlig kun have 2 bøger, men faldt så over denne bog, en hyldest-bog til ballet-danserinden Silja Schandorff, så den måtte jeg simpelt hen have.

Jeg har fulgt hende fra hendes start af; faktiskt fra hendes elev-tid på Det Kongelige Teaters Balletskole. I 1991 viste DR en dokumentar-serie, hvor man havde fulgt en stribe unge ballet-børn og aspiranter i nogen år. Heri medvirkede en meget ung Silja Schandorff. Man fulgte som sagt hende og de andre i nogen år og op til færdiguddannede aspiranter og man led og levede med deres "eksaminer" o.s.v. om de fik lov at fortsætte o.s.v. Det var meget fascinerende og specielt Silja gjorde et dejligt indtryk. Sidenhen har jeg oplevet hende i utallige balletter. Hun gik på pension i 2009 som 40-årig og er idag Vice-Balletmester på Det Kongelige Teater.

Den første bog jeg havde på min liste har jeg haft før. Guderne må vide hvor den er blevet af; jeg har formentligt lånt den ud og ikke fået den igen. Men nu har jeg gen-anskaffet den:


Fattig-Holm er historien om 3 x Holm; Maleren, tegneren, kobberstikkeren Heinrich Gustav Ferdinand Holm (1803-1861), hans far Kobberstikkeren Jens Holm (1776-1859) og hans farbror guldsmeden Michael Holm 1774-1860). Bogen er om de 3 personer med vægten på H.G.F.Holm også kaldet Fattig-Holm. Han har lavet mange og de fineste prospekter af og fra Guldalderens København. Jeg tror I har set mange af dem trykt og vist hist og her i bøger og blade o.s.v. Altså 3 fascinerende skæbner at læse om.

Den sidste bog er en bog af Holger Rasmussen: Gammelt Dansk Tin. Jeg har en lille kærlighed til Tin-sager (lyse-stager, skåle, askebægre, fade, krus o.s.v.) som jeg jævnligt anskaffer lidt af uden at det er en manisk samler-ting. Den er bare til oplysning og glæde for mig:

Lidt som jeg har det med gamle danske glas og danske møbler af de danske designere i midten af 1900 tallet....Wegner, Finn Juhl, Børge Mogensen o.s.v.....sådan noget, man aldrig kan få nok af :-)

3 kommentarer:

 1. Er der noget ordentligt læsestof i den bog om Silja Schandorff, eller er det mest billeder?

  Er det gammelt tin eller bare tin i god kvalitet i al almindelighed, du anskaffer dig? Og hvorfor lige tin - hvis det ellers lader sig forklare.

  SvarSlet
 2. Hej Rasmine.

  Tjahhhh.....det er vel ca. 50/50....måske noget mere til tekstens fordel. Men til en pris af kr. 49, så er det en af de bøger jeg plejer at sige er en "Køb/læs/smid ud bog". På udsalg køber jeg mange....(relativt altså) bøger under en hund, som jeg læser og forærer væk bagefter. Dog er denne en jeg vil beholde.

  Vidste du i øvrigt, at den GAD's Boghandel der ligger i starten af Fiolstræde fra Nørreport ikke eksisterer mere ? Den var meget kort en Bog & Ide og er nu overtaget af Vangsgaard's antikvariat dog således, at de i hele stue-etagen sælger nye...nej usolgte bøger er et bedre ord, idet de opkøber restoplag fra forlag og andre forretninger og sælger til reduceret pris. På 1.salen holder de rigtig hollandsk antikvarisk udsalg. Og længere nede ad Fiolstræde ligger stadig det deciderede Vangsgaards Antikvariat og det bliver det ved med. Vangsgaard har iøvrigt en afdeling på selve Rådhuspladsen også.Det var altså en ny bog den her med Silja Schandorff men til bare kr. 49,95.

  Tin er bare en sjov ting. Det kan være nyt eller gammelt. Det er bare pænt. Så meget har jeg altså heller ikke. Og ofte giver jeg det væk (til den lokale ishockeyklubs loppemarkedsstand) efter et stykke tid eller bruger i bytte ved køb af noget andet. I øvrigt er tin ikke dyrt selvom det er gammelt. Der er rigtig meget rundt omkring og selvfølgelig er der nogle der sælger det dyrt og dem må man så enten presse eller gå fra....og det irriterer dem tit allerhelvedes meget, når de finder ud af, at man kender en del til det og især priser og at man bare kan gå hen rundt om hjørnet og købe den samme ting 25-50 % billigere. Det er sjovt at sige at man ikke vil betale den der pris og så giver dem en pris på ca. 50-60-70 % lavere og de så siger nej og man så siger at det er i orden, idet man godt kan forstå at de prøver at få gjort deres dårlige indkøb bedre ved at prøve at sælge til overpris men også at hyldevarmere bare fylder og ikke giver kroner i kassen.

  Dog har jeg et par tin-stykker i Skønvirke Stil som jeg ikke vil af med.

  SvarSlet
 3. Skønvirke - hvor herligt!

  Jeg er meget dårligt orienteret om København nu til dags. At Gad ikke eksisterer mere, vidste jeg ikke. Mærkeligt. Nu til dags er det desværre ikke så tit, jeg kommer til byen, og når jeg gør det, tager jeg så vidt muligt ikke toget til Nørreport. Den nye Vangsgård lyder interessant, så måske skulle jeg alligevel en dag trodse det skrækkelige Nørreport.

  SvarSlet