søndag den 28. juli 2013

Fuglsang og Olaf Rude's akvareller.....

Jeg har længe ønsket at komme ned til Fuglsang Kunstmuseum på Lolland og se den udstilling der er indtil d. 1. September 2013. Jeg havde planlagt en tur derned mens Lillemor var i NordSverige og vandre, men den tur blev ikke til noget, da jeg desværre fik et-eller-andet med mit venstre knæ (som jeg stadig døjer med) og måtte sidde stille i den weekend med poten oppe og understøttet.

Men så idag - formentligt på årets varmeste og lumreste dag - skulle det så være og Lillemor og jeg drog afsted i en dejlig kølig bil (længe leve air-condition) mod sydlige egne. Og flot var køreturen da; blå himmel og flotte marker der ser ud til meget snart at skulle høstes. Faktiskt var nogen allerede høstet, så det er nok vintersæden der er høstet. Det korn vi så på markerne manglede lige den her lille kedelige brun/grå farve det har når det er helt modent.
Og så kom vi til Farø-broen (fordi broen går via den lille ø Farø) som den ny Storstrømsbro kaldes og det er jo en såkaldt Skrå-stags-bro ligesom Øresundsbroen. Herunder kan man se hvorfor:

 Herunder og over auto-værnet et kig over mod den gamle Storstrømsbro, som bare er en almindelig bro :)
Og herunder er vi så nået frem til Fuglsang Kunstmuseum. Da vi steg ud af den dejlige kølige bil var det som at stå ud i et dampbad. Hold da kæft hvor var det varmt og fugtigt i vejret. Selv en smule luftning hjalp ikke. Det var HOT siger jeg jer. 

Jeg har tidligere besøgt stedet og skrevet at det er et meget fint museum med en rigtig god bredde kunstmæssigt. Vi gik dog efter særudstillingen med 90 Olaf Rude akvareller og det var turen værd. De fleste akvareller er her fra området (han er jo opvokset her i området) og fra Bornholm, hvor han havde sommerhus. Jeg har bare smidt 6 af disse akvareller og uden kommentarer til dem.


Efter at have nydt og svælget i dem tog vi lige en runde og så på den permanente udstilling og selvfølgelig er der her et par af mine favoritter:
Herover et stort maleri af.....tada.....Johannes Larsen forestillende en bølge i bugten ud for Kerteminde.

Herunder mit absolut favorit billede af nyere dansk kunst, nemlig Jais Nielsen's "Afgang":
Udover særudstillingen med akvareller var der også lige et par oliemalerier af Olaf Rude. 2 af dem er herunder:

De er ret kubistiske og det var han i en periode som mange andre kunstnere på den tid, men ellers er han ret naturalistisk....i en enkelt let kubistisk stil ;)

Og herunder min favorit-"model": Lillemor :)
Og herunder er et lille maleri af Vilhelm Bendz fra Schweiz af. Han døde jo på sin "dannelses-rejse" i en lille italiensk by af Tyfus/kolera på vej til Rom i en alder af kun 28 år. Endnu et talent der aldrig fik lov at folde sig ud.
Efter rundgangen på museet kom vi ud i Hall'en med museums-butik og cafe og igen fik vi en med damp-hammeren. Udstillingsområdet er selvfølgeligt klima-styret og der var dejligt køligt derinde..
Vi fik dog taget os sammen til at spise noget frokost der og fik begge en ganske dejlig salat med kyllinge- og baconstykker i og en slags karry-dressing ved siden af i små skåle som man efter behov kunne hælde lidt af udover salaten. Det smagte rigtigt godt.

Udenfor opdagede jeg på en gammel bygning ved siden af denne lille detalje: fæstnet fra muren til at hold nedløbsrøret med. Ganske flot.

Jeg havde regnet med, at vi skulle gå en tur rundt på Skejten som området hedder, men det opgav vi simpelthen på grund af varmen....ærgerligt.

Bagefter tog vi lige en smut ned og så Nysted havn, men det var ganske enkelt for varmt til at bevæge sig ud så vi vendte snuden hjemad i den dejlige kølige bil.

Og hjemme på terrassen i skyggen var der HOT, forfærdeligt varmt. Jeg er ikke skabt med tykke læber og kruset hår....det der er IKKE nordbo-temperaturer.....HVORNÅR KOMMER DEN LOVEDE REGN ?????

2 kommentarer:

  1. Du sku' ha' taget over til os i dag. Frisk brise og halvkoldt med ca. 22 grader ;-)
    Glæder mig til vi får tid til et Fuglsang-besøg ... tak for appetitvækkeren :-)

    SvarSlet
  2. Jeg havde overhovedet aldrig hørt om Jais Nielsen - hvad der egentlig ikke er så underligt, for jeg holder mig jo ikke sådan orienteret om nyere kunst. Tak! Jeg vidste faktisk ikke, at jeg godt kan lide kubistiske billeder, men det kan jeg så :-)

    SvarSlet