fredag den 26. juli 2013

De nordmænd, de nordmænd.....tsk....tsk....

Faldt i en af dagens aviser over denne avis-artikel om nedenstående nye flotte færge, der skal sejle mellem Stavanger og Hirtshals:

Kort fortalt skal skibet sejle på Gas og det er jo rigtig godt for miljøet. Problemet så bare det, at man i Norge IKKE tillader skibet at blive påfyldt gas mens der er passagerer på, hvorfor man bliver nødt til at sende (vistnok i flg. TV) 11 kæmpe tankbiler med gas til Hirtshals fra Norge via det almindelige vejnet for at få fyldt skibet op med gas. Og så er det ligesom at miljø-besparelsen går lidt i vasken. I Danmark og Sverige og flere andre lande er det tilladt at påfylde gas på denne slags skibe mens de er i havn med passagerer på.

Det virker så altså ikke særligt gennemtænkt det projekt, at man ikke har sørget for at undersøge det med gaspåfyldningen inden man bogstaveligt talt sætter sådan et projekt i vandet.

Men så var det så, at jeg kom til at tænke på en af Lillemors og mine ture til Nordkap som ligger på en ø, Magerøya, i det allernordligste Norge.

På kortet ovenover er vist Magerøya. Man kommer dertil via en vistnok 6 km lang tunnel under vandet. Det er den lige streg i billedets underkant. Her kommer man til øens hovedby, nemlig Honningsvåg. Oppe i billedets top ses som en gul plet Nordkap. Den røde streg er "hovedvejen der til fra Honningsvåg. Udover hovedbyen er der kun 3 bittesmå Fiskerlejer. Hvis man kører ad hovedvejen kommer man til en afstikkervej til højre til Kamøysvær.. Cirka midt på øen kommer så en vej til venstre der går til Gjesvær. Igen længere nordpå endnu en vej dog til højre til Skarsvåg.

Vi boede i Skarsvåg begge gange vi der; første gang i 3 dage og anden gang i 5 dage. Det er bare noget af det bedste jeg har oplevet. Herunder et foto af Skarsvåg:
Hvis man kigger godt efter, så kan man på den første dæmning (den nærmest bunden af billedet) se
hvor den "rammer land" til højre og lige der kan man ane et hvidt/lyst hus og det var der vi boede. I Skarsvåg boede der knap 135 mennesker. Til gengæld kom der nogen gange Rensdyr gående igennem byen. Herligt at se.

Når men altså, udover at trave i fjeldet og være ude på selve Nordkap plateau'et nogen gange, så tog vi en dag til Gjesvær, for der at komme på fuglesafari ud til ud til nogen fuglefjelde der hedder Gjesvær-tappene. Det var en decideret turistbåd med plads til 40 personer, der sejlede derud og som vi havde bestilt plads på. Ankommet til Gjesvær steg vi ud af bilen og blev med det samme tiltalt af en fyr om vi skulle ud på fugletur hvilket vi bekræftede og han sagde så, at så var det nu, for de var ved at sejle. Vi studsede lidt for der burde være ca. 30 min. til afgang, men fulgte ham nedad nogen trapper og gloede så på en .........lille fiskerbåd !!! Det viste sig, at det var en lokal-fisker, der kørte en lille neben-geschæft og sejlede folk ud til fuglefjeldet. Ombord var allerede et svensk ægtepar små 20 år ældre end os. OK - vi tog chancen og tog med. Det blev allertiders tur. Den lille fiskerbåd kunne sejle tættere på fjeldet end den store turistbåd og skipper var ovenikøbet lokalfødt der i Gjesvær og havde som dreng og ung samlet fugleæg på fuglefjeldet der, dengang det var tilladt. Vi så alle mulige slags fugle; Alke, Lomvier, Polar-Lomvier, Tejster, Suler, Søpapegøjer (Lunder), Havørne, Svartbage, Sølvmåger, Havterner, Ederfugle, KongeEderfugle og så lidt småfugle også samt en masse sæler. Fantastisk tur.

På vej ud af havnen, ser vi en række pæle/master i vandet - Lys-bøjer - der bruges til at navigere ind og ud af havnen med. Ved en af dem var fortøjet en mindre båd og oppe i masten sad en mand og arbejdede. I båden var der der yderligere 2 mand og båden var iøvrigt lige så stor som en fiskerbåd. Skipper fortalte så, at den Norske Søfartsstyrelse i sin u-udgrundelige visdom forrige år havde meddelt at man gik igang med at modernisere alle disse lys-master, hvilket Skipper fortalte også havde været nødvendigt. STOR var de lokale fiskeres overraskelse, da de opdagede at man opsatte solfangere-paneler til at give strøm til alle fyrene/lys-masterne. Søfartsstyrelsen fortalte at det var de nyeste og mest moderne indenfor faget. Jo jo sagde de lokale fiskere.......det er nu bare sådan, at der er midnatssol og helt/meget lyst i ca. 5 måneder om året, så der er der ikke brug for lysmasterne. Derudover er der dårligt vejr eller totalt tåge i ca. 4 måneder, så der tager ingen ud at fiske. I de resterende 3 måneder er der totalt mørkt døgnet rundt......så det der med sol-paneler ville ikke virke i den periode.....altså - det var totalt virkningsløst og ubrugeligt det de satte op.............Hovsa. Ikke særligt gennemtænkt.

Nu var man ved at udskifte sol-panelerne med el og batterier, så skidte trods alt kunne komme til at virke efter hensigten......men sikke en masse spild af penge og arbejde......og jo - de lokale havde fået mange grin ud af den affære, mens der nok var en del røde ører i Søfartsstyrelsen...

Herunder lidt billeder af de ting vi så:

Gjesvær med fuglefjeldene Gjesvær-tappene i baggrunden med de flade toppe.


Suler
 


 Søpapegøjer var Lillemor helt pjattede med. Når de fløj så havde de spredte fødder så de lignede små røde bordtennis-bat. Det er nogen herlige nogen.

Sådan opdagede jeg min allerførste Kongeederfugl. Der var masser af Ederfugle, der lå og svømmede rundt i små-flokke. Hannerne har alle sammen den her grønlige nakke men lige pludselig var der en med den der turkis-agtige nakke....og det store næb med knop på.....en Kongederfugl. Den stak fuldstændig af i farver fra de almindelige Edderfugle. Og så ligepludselig "så jeg dem overalt"; nogen i rene små Kongederfugleflokke på en 5-6-7 stykker hanner og hunner eller i blandet de almindelige Ederfugle. Jeg havde jo indtil da "bare set " en masse Ederfugle, men efter jeg opdagede den første, ja - så jeg dem "hele tiden" - de stak jo så meget af fra de almindelige, så de var lette at opdage.

Men det var nogle dejlige ture derop........og med en sjov oplevelse med de Lysmaster.

Nordmænd....tsk..tsk...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar